Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Sve više nezaposlenih pomoraca

“Vlada i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, pored toga što su u obavezi da primijene ove preuzete međunarodne standarde, imaju obavezu da to urade i zbog zaštite ugleda ogromnog broja časnih i poštenih pomoraca koji svoj posao obavljaju na dostojan i profesionalan način. Pored toga, imaju obavezu i zbog viševjekovne pomorske tradicije koju baštinimo i sa kojom se sa razlogom ponosimo, a koja se sada ugrožava kriminalnim radnjama pojedinaca”, ističu iz Udruženja pomorskih kapetana

Međunarodni Dan pomoraca, 25. jun, dočekujemo na vrlo nepovoljnom svjetskom tržištu koje za direktnu posljedicu ima sve veću nezaposlenost pomoraca, a pogotovo mladog oficirskog kadra i kadeta-početnika, saopštili su iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore, apelujući na nadležne da primijene međunarodne standarde u sistemima njihovog obrazovanja i radnih prava, kako bi se spriječila kriminalizacija naših pomoraca.

Ilustracija

Sa druge strane, dodaju, pomorci nijesu prepoznati i podržani kao jedan od najznačajnijih izvoznih brendova Crne Gore.

“Imamo našu pomorsku administraciju (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva) koja, zbog nespremnosti, nedostatka kapaciteta i drugih razloga koji nijesu tržišni, već dugi niz godina, značajno zaostaje u primjeni međunarodnih pomorskih standarda koji se odnose na obrazovanje, obuku i sertifikaciju pomoraca (STCW), kao i na radno pravo pomoraca (MLC 2006). Zato, nažalost, ne treba da nas čude razne “crne liste” i novinski stupci o našim “pomorcima” koji se bave kriminalnim radnjama i za čija nedjela ispašta prvenstveno ogroman broj pomoraca i njihove porodice”, navode iz Udruženja.

Ponovo pozivaju i podstiču Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da počne sa radikalnim mjerama u primjeni međunarodnih standarda u sistemu obrazovanja, obuke i sertifikacije pomoraca, kao i standarda koji se odnose na njihovo radno pravo.

Kako ocjenjuju, svako dalje odlaganje ili “kozmetičke promjene” vode u još veću nezaposlenost i nekonkurentnost, kao i kriminalizaciju naših pomoraca, čije posljedice su već teške, a mogu da budu i katastrofalne.

“Vlada i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, pored toga što su u obavezi da primijene ove preuzete međunarodne standarde, imaju obavezu da to urade i zbog zaštite ugleda ogromnog broja časnih i poštenih pomoraca koji svoj posao obavljaju na dostojan i profesionalan način. Pored toga, imaju obavezu i zbog viševjekovne pomorske tradicije koju baštinimo i sa kojom se sa razlogom ponosimo, a koja se sada ugrožava kriminalnim radnjama pojedinaca”, ističu iz Udruženja pomorskih kapetana.

Oni su svim pomorcima koji profesionalno i časno obavljaju svoje radne dužnosti na brodu, a na dobrobit i čast svojih porodica i šire društvene zajednice, čestitali 25. jun – međunarodni Dan pomoraca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve