Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Strukturne reforme na tržištu rada u cilju unaprijeđenja ekonomskog modela Crne Gore

Tema sastanka je upoznavanje dva zvaničnika sa radom institucija, razmjena ideja i prioriteta za naredni period i utemeljenje dosadašnje saradnje

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sastao se danas sa Markus Pilgrimom, direktorom Međunarodne organizacije rada (MOR) za Centralnu i Istočnu Evropu u Budimpešti.

Tema sastanka je upoznavanje dva zvaničnika sa radom institucija, razmjena ideja i prioriteta za naredni period i utemeljenje dosadašnje saradnje.

Ministar je poželio da se u narednom periodu nastavi dobra saradnja koja je zabilježena kroz zajednički rad, razmjenu iskustava i ekspertsku pomoć koju je kancelarija MOR-a pružala u prethodnom periodu.

“Ministarstvo intenzivno sprovodi aktivnosti na unapređenju lagislative u oblasti zapošljavanja, koji će značajno doprinijeti uređenju tržišta rada i boljoj zaštiti prava i zdravlja zaposlenih, a posebno je važan Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja lica sa invaliditetom kojim će se adekvatnije urediti ova oblast, i predložiti kvalitetna rješenja u cilju efikasnije inkluzivnosti osoba sa invaliditetom na tržište rada“, kazao je ministar upoznajući Pilgrima sa aktivnostima na kojima MER radi.

Ministar se osvrnuo na važnost unapređenja mjera aktive politike zapošljavanja i unapređenja tržišta rada kao značajnog faktora za ukupni ekonomski razvoj.

On je ocijenio da su Vladini  prioriteti u tom pravcu digitalizacija ZZZCG, rad na Opštem kolektivnom ugovoru zajedno sa ostalim socijalnim partnerima, program “Evropa sad!”,kao i kreiranje novih mjera i programa, sa fokusom na zapošljavanje mladih.

“Program za mlade i Evropa sad! predstavljeni su našim evropskim partnerima u Briselu  gdje smo dobili pozitivne  komentare i podršku za njihovu implementaciju, što će doprinijeti da se naš ekonomski model učini znatno inkluzivnijim i konkurentnijim, suzbije siva ekonomija na tržištu rada, bolje uvežu stvarne potrebe tržišta rada sa obrazovanjem i priprema mladih, žena i ostalih ranjivih grupa za izlazak na tržište rada“, naglasio je ministar.

“Crna Gora je mala zemlja, sa velikim ljudskim potencijalom. Mladi su vitalnost jednog društva i ova Vlada to prepoznaje. U tome je i značaj ovih programa, koji će mlade dodatno motivisati da ostanu u Crnoj Gori. S druge strane želeći da Crna Gora bude demokratsko, napredno i socijalno-pravedno društvo, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije 190 o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada će biti utvrđen na narednoj sjednici Vlade Crne Gore, nakon čega će biti upućen Skupštini na usvajanje,“ objasnio je Milatović.

Direktor MOR Markus Pilgrim zahvalio se na prijemu i istakao da MOR i Crna Gora tradicionalno imaju dobre odnose i saradnju.

On se saglasio da je važna digitalizacija ZZZCG kao centralne institucije na tržištu rada Crne Gore i ocijenio da je potrebno sprovesti aktivnosti na izradi novog Programa dostojanstvenog rada koji će kroz učešće tripartitnih konstituenata razmatrati socijalno ekonomski kontekst u Crnoj Gori, sferu zapošljavanja, socijalne sigurnosti, radnih uslova, zaštite i zdravlja na radu i socijalnog dijaloga, kao i pripremu za implementaciju Garancije za mlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve