Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

SRBIJA KUMOVALA EVROPI SAD: Milatoviću uvalili ukidanje doprinosa za zdravstvo kao pokusnom kuniću

Sve ovo nesumnjivo vodi u grčki scenario. Da podsjetimo, i Grčka se zaduživala za tekuću potrošnju do momenta do kada to više nije mogla. Plate i penzije su rasle kako bi partije ostajale na vlasti. Epilog je svima poznat, a takav scenario je najizvjesniji i kod nas.

Javna je tajna da je projekat Evropa sad Srbija „uvalila“ Jakovu Milatoviću i Milojku Spajiću kao kukavičje jaje, a da je Crna Gora bila pokusni kunić za poreska pretumbavanja. Kada su vidjeli rezultate u Crnoj Gori, nijedna druga država regiona nije htjela da primijeni isti scenario. Ili su Milatović i Spajić pametniji od svih ekonomista u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Austriji, Njemačkoj itd, ili je ipak Evropa sad projekat koji je doveo do sunovrata javnih finansija, a posebno zdravstvenog sistema.

Šta su posljedice Evrope sad?

Prva je da su plate povećane za oko 200 eura.

Druga je da je zdravstveni sistem, koji je ionako bio na rubu provalije, posebno nakon pandemije korona virusa, snažno gurnut u bezdan kome trenutno niko ne vidi dno.

Treća je da je inflacija skočila gotovo dva puta više nego u eurozoni, da cijene divljaju, a da država nema jasan plan kako da ih kontroliše. U krajnjem, svaka intervencija države u privredu samo šteti privredi i građnima.

Četvrta je da su penzioneri ostavljeni na ledini. Njima se penzija nije značajno povećala, sigurni ne prati stopu inflacije a uz to, sada moraju da kupuju ljekove ukoliko ih uopšte ima na tržištu.

Peto, siromašne kategorije stanovništva su još više osiromašile jer cijene skaču iz dana u dan, a posebno troškovi zakupa stanova.

Šesto, privreda je u sve većem problemu – mala i srednja preduzeća nijesu mogla da izdrže ”Evropu sad” jer nijesu imali prihode da obezbijede najnižu zaradu a sa druge strane, država koja na sve načine pokušava da namakne sredstva za Fond zdravstva i penzioni fond, uvodi dodatno oporezivanje koje će u finalnom da vodi u veću sivu ekonomiju i rastjerivanje investitora, posebno u susjednu Bosnu i Hercegovinu, koja je spustila stope poreza i gdje je jeftinija radna snaga.

Sedmo, javne finansije su u rasulu. Najnovije zaduženje od 100 miliona eura kod komercijalne banke ne samo da je najgore u istoriji Crne Gore već će čitavo da ode u tekuću potrošnju. To dalje znači da ćemo vrlo brzo morati ponovo da se zadužujemo, ali je pitanje hoćemo li moći.

Sve ovo nesumnjivo vodi u grčki scenario. Da podsjetimo, i Grčka se zaduživala za tekuću potrošnju do momenta do kada to više nije mogla. Plate i penzije su rasle kako bi partije ostajale na vlasti. Epilog je svima poznat, a takav scenario je najizvjesniji i kod nas.

„Eksperti“ poput Milatovića i Spajića neće osjetiti posljedice, jer su, po pisanju medija, dobro situirani. Najteže će opet biti pogođene najsiromašnije kategorije stanovništva kojih je sve više. Posljednji podaci pokazuju da je 44.849 građana nezaposleno, a više desetina hiljada rade na crno, da je  21,2% građana, a svako treće dijete, u riziku od siromaštva i da  preko šest hiljada porodica, sa preko 20 hiljada članova, koristi materijalno obezbjeđenje…

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
28.03.2023-10:41 10:41

Etoim..ga..ako dodje Grcki scenario..neka se narod obrati..kod Jakova Milojka Mandica..Abaza..najvecih kriminalaca CG..i pored svega..oni ih glasaju..
Suludni..sektaski-svetosavski..narod..

Merlin
28.03.2023-15:01 15:01
Reply to  Tara

Ti si veliki ekonomski stručnjak koji se razume u ekonomiju. Da nisi koleginica sa Oxforda ?