Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

SPAJIĆ PRIJETI SAM SEBI: Podnijeću ostavku ako prosječna plata ne bude 1000, a minimalna 700 eura

On je podsjetio da su povećali minimalnu penziju na 450 eura. To je prvi, dodao je, u nizu koraka.

Nastojali da damo doprinos i ispunimo zajednički cilje – evropske i razvijene Crne Gore. Mnogi su dovodili u pitanje izvjesnost formiranja ove Vlade, a neki činili moguće i nemoguće da do njenog formiranja ne dođe, saopštio je premijer Milojko Spajić danas na konferenciji za novinare na kojma je predstavio rezultate 44. Vlade u prvih 100 dana. On je poručio da će podnijeti ostavku ako prosječna plata ne bude 1000, a minimalna 700 eura.

“Formirali smo Vladu kojoj nijesu davali šansu, a koja je dala šansu svima. Sudski savjet, Ustavni sud i izbor VDT, samo su neki od ispunjenih ciljeva. U prvim danima manadata sačekao nas je izazov Popis. Uspjeli smo da pronađemo zajedničku mjeru kompromisa i postignemo dogovor o održavanju Popisa”, istakao je Spajić.

Prema njegovim riječima Vlada je za 100 dana imenovala glavnog pregovarača s EU i formirala 25 radnih grupa.

“Očuvanje dobrosusjedskih odnosa su nam jako bitni. Sve bolje poziciniramo Crnu Goru. Ovdje smo da pokrenemo brojna pitanja. U kratkom periodu Vlada je pripremila rebalans budžeta i budžet za 2024. Održali smo stabilnost javnih finansija. Sva nova zaduženja biće usmjerena na razvoj kapitalnih projekata i vraćanje starih dugova. Zaključen je hedžing i zaštićen je dug za auto put. Pravovremenim djelovanjem, kredibilnim planiranjem, uspjeli smo da izbjegnemo sivu listu Moneyvala”, kazao je Spajić.

On je podsjetio da su povećali minimalnu penziju na 450 eura. To je prvi, dodao je, u nizu koraka.

“Biće povećana i minimalna zarada u predviđenom roku. Planirani smo 240 miliona eura za kapitalni budžet, a obezbjeđuju se sredstva za drugu fazu auto puta”, istakao je on.

Premijer je najavio da će se uz podršku EU pristupiti rekonstrukciji pruge Bar-Golubovci.

“Avion Čarli prešao je u vlaništvo Crne Gore. Posebno se radilo na digitaliaaciji brojnih servisa”, istakao je Spajić.

On je poručio da pravne i razvijene građanske države nema bez vladavine prava.

“Pravosudni kvart biće izgrađen u Podgorici. MUP i UP su pokazalj da će biti produžena ruka tužilaštva u borbi protiv kriminala i korupcije. Mnogo je izazova pred nama. Ova Vlada je za kratko vrijeme uspjela da pokrene procese evropske integracije, ekonomiju. Ova Vlada neće iznevjeriti. Obećano će biti ispunjeno. Država nije prćija- gotovo je sa takvim pristupom i politikom”, kazao je Spajić.

Spajić o Fondu PIO:

“Neće biti ukinut Fond kao što nije ni Fond za zdravstvo. Svi ste postavljali pitanja hocemo li imati Fond zdravstva. Evo ga imamo i pola milijarde za taj Fond”, dodao je premijer.

Šaranović o Brđaninu

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović na pitanje o ignorisanju inicijative da se razriješi direktor Uprave policije Zoran Brđanin, do kada će biti u Vladi je rekao da ima razloga da budu ponosni na rezultate MUP-a.

“Odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Postigli smo značajne rezultate. Biću u ovoj Vladi dok ona konceptualno bude dijelila stanovišta da je jedan od prioriteta borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Crna Gora je bila zarobljena tri decenije. Premijer je kazao da smo obavezni da poštujemo sudske odluke. Vlada je mogla samo da potvrdi sudsku odluku i Brđanina vrati na poziciju. Na Odboru za bezbjednost glasano protiv rezultata rada Brđanina. Nakon toga sam postupio po Zakonu. Ovo je osjetljivo pitanje. Uvijek sam za dijalog. U duhu kolegijalnosti sam kazao da sam spreman da na konsultacijama ponudim nekoliko kandidata za direktora UP. Siguran sam se da će se proces dovesti do kraja”, kazao je Šaranović.

Nastaviće razgovore sa prosvjetarima

Ministarska prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović saopštila je da su veliku pažnju posvetili rješavanju infrastrukturnih problema.

“Uloženo je oko 6,3 miliona za instalaciju račanrske opreme. Obezbijedili smo oko 1,3 miliona eura za nabavku vozila za prevoz. Raspisaćrmo tender za nabavku namještaja za škole i to u vrijednosti četiri do pet miliona eura”, istakla je ona.

Ministarska je govoreći o mogućem štrajku prosvjetnih radnika kazala da su pregovori sa prosvjetarima su pokrenuti.

“Izašli smo sa konkretnom ponudom. Formirana je Radna grupa i imala je jedan sastanak. Radi se finansijska analiza našeg predloga i predloga Sindikata prosvjete. Imaćemo drugi sastanak pa ćemo znati da li imamo napretka u tome”, navela je Jakšić Stojanović.

Ona je komentarišući najnoviji slučaj vršnjačkog nasilja najavila da će u narednom periodu postaviti kamere u svim školskim objektima.

“Za to je opredijeljeno oko dva miliona eura”, rekla je Jakšić Stojanović.

Spajić o sektoru bezbjednosti

“Mislim da je stanje popravljeno. Najvažnija je izgradnja institucija. Postoje institucije koje treba da nose stanje bezbjednosti u Crnoj Gori. Pokušali smo da radimo na izgradnji institucija i vraćanje povjerenja građana u te institucije. Politička stabilnost je izrodila mnogo bolje institucije i te institucije su profunkcionisale”, tvrdi Spajić.

Odgovarajući na pitanje kako komentaroše rad ministra pravde Andreja Milovića premijer je kazao da je brzina sa kojom se odvija i tempo rada resora Milovića jako intenzivan.

“Ako ima neki dokaz protiv Mikivića neka se iznese. Ostale me priče ne zanimaju. Ako bude zadovoljio radom ostaće, ako ne bude neće. Govorio sam o presjeku rada za sve ministre nakon pola godine. Baziramo se na rezultate”, rekao je Spajić.

Milović o ratnim zločinima

“Svakodnevno radimo na polju vladavine prava. Radimo punom parom. Za nekoliko dana biće potpisana Haško-ljubljanska konvencija o ratnim zločinima. Posebna pažnja se posvećuje ratnim zločinima i ljudskim pravima. Izmjenama zakona i Zakonika o krivičnom porstupku radimo na tome da stvorimo okvir da naše institucije mogu da pravovremeno reaguju i po pitanjima govora mržnje”, najavio je Milović.

Vujović o riječi “domina”

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović pojasnila je zašto je za nju riječ “domina” koja je pomenuta u kontekstu prema bivšoj ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić uvredljiva.

“Nisam tumačila riječ domina kao mizoginu, već je to uvreda upućena ranijoj ministarki Bratić. Nisam generalizovala program TV E kao uvredljiv. Znate koji je bio kontekst uratka i ružno je oslikavao tu ženu u političkom životu. Mislim da je riječ domina u ovom slučaju uvredljiva”, istakla je Vujović.

Spajić o odluci Injac da imenuje Blečića za načelnika Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada

“Uvjeren sam da ako ima problema da će institucije reagovati”, kazao je premijer kratko.

Radulović: O spajanju željezničkih preduzeća na narednoj sjednici Vlade

“Žao mi je da se niko u prethodnom periodu nije bavio ovim sektorom. Studije kažu da jedini način da se izbjegne stečaj i sačuvaju radna mjesta jeste spajanje. Moramo što prije da preduzmemo kontetne mjere. Nećemo radnike slati kući niti dozvoliti stečaj. Biće manji Odbor direktora. Depolitizacija javne uprave, depolitizacija Odbora direktora. Ko hoće da radi država će obezbijediti radna mjesta. Imaćemo socijalni program”, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Na to se nadovezao premijer Spajić koji je rekao da su od balakanske zabokrečine doveli do toga da će izvršni direktori i pola borda direktora svakog državnog preduzeca biti profesionalci.

“Imali smo užasnu saradnju sa Svjetskom bankom jer nam je teneder za aerodrome trajao osam godina. Svjetska banka je rekla da nikada nijesu vidjeli takvu neodgovornost. Treba da imamo kvalitetnu saradnju sa SB i MMF-om i tim institucijama. Oni žele da nam pomognu u ostvarivanju naših ciljeva”, naveo je Spajić.

On je napomenuo da koliko god da su nacionalne teme bile dominantne misli da su se ispucale.

“Građani žele EU, ekonomski rast i vladavina prava, odnosno fer odnos države prema svakom građaninu”, smatra premijer.

Spajić o smjeni direktora ANB

“Držimo se principa institucionalnih gledanja stvari. Mislim da ANB radi korektno svoj posao. Ako bude potrebe za personalnim promjenama desiće se. Odluka Vlade mora da bude dobro analizirana i sprovede do kraja”, rekao je Spajić odgovarajući na pitanje da li će biti smijenjen direktor ANB-a Boris Milić.

Krapović o brodu Jadran

“Nije bilo u poslednje vrijeme nikakvih kontakata. Školski brod Jadran nije sporno pitanje za Crnu Goru jer je stav da on pripada Crnoj Gori. Moj stav da broj Jadran ne može biti predmet nikakvih zvaničnih pregovora”, rekao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Spajić je dodao da je važno da sa Hrvatskom Crna Gora ima najbolje odnose.

“Sve potencijalne probleme rješavsti u duhu kompromisa i razgovora. Nema potrebe za dizanjem tenzija”. poručio je premijer.

Spajić: Ni sa kim o Brđaninu nisam dogovarao

Odgovarajući na pitanje da li se Spajić o Brđaninu dogovrio sa njim da preuzmu neku drugu poziciju ako na sadašnju podnese ostavku.

“Ni sa kim se o Brđaninu nisam dogovarao. Sva personalna rješenja biće na dobrobit Crne Gore”, rekao je Spajić kratko.

O izručenju Čamgoza

“To je pitanje za ministra Miovića. Ovdje bih da predstavimo rezultate Vlade. Lično nisam zadovoljan mnogim stvarima, ali mislim da smo stvari neke odradili fantastično. Uvijek može bolje”, rekao je Spajić odgovavarjući da li će Binali Čamgoz biti izručen Turskoj.

Raditi na povećanju zarada

“Moramo ići korak po korak da biste imali povećanje plata i zarada. Nema naglih poteza”, poručio je premijer.

Ministar finansija Novica Vuković je dodao da se neće zaduzivati sem za kapitalni budzet.

“Nema neodgovornog ponašanja”, ponovio je on.

On je kazao da će penzije biti uvećane 2,08 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dpero
11.02.2024-11:24 11:24

PAF!PAF! HAHAHA!