Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić: Ulazimo u strateško partnerestvo sa francuskom kompanijom EDF enerdži, oni su pokrenuli zelenu tranziciju prije 60 godina

Ovo je posljedica razgovora sa Emanuelom Makronom kada smo razgovarali o četiri segmenta u kojima ćemo sarađivati sa Francuskom, dodao je premijer

Ulazimo u strateško partnerstvo francuskom kompanijom EDF enerdži – saopštio je premijer Milojko Spajić na konferenciji za novinare.

To je, ističe, najveća elektroenergetska kompanija na svijetu.

”Imaju 96 odsto kapaciteta iz obnovljivih izbora”, dodao je Spajić.

Kaže da je ta kompanija je pokrenula zelenu tranziciju prije 60 godina.

”Sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom smo dogovorili četiri aktivnosti: odbrana – sporazum između ministara odbrane, drugi stub je zdravlje – očekujemo susret ministarke zdravlja sa njihovom, treći korak se tiče ekologije i četvrti je infrastrukura – energetski i saobraćajni dio”, naveo je Spajić.

Upravo na inicijativu Makrona EDF je, ističe premijer, ozbiljno razmatrao Crnu Goru.

”I danas smo imali sastanak na kojem smo govorili o starteškoj saradnji. Prvi potencijal je hidropotencijal, a Francuzi imaju iskustvo u tom dijelu. Oni će nam pomoći da izgradimo kapacitet koji je potreban, ne samo Crnoj Gori, već regionu i Evropi. Imamo puno obnovljivih izvora iz solara i vjetra. Neko mora da izbalansira svu tu energiju – to je hidropotencijal. Crna Gora je bogom dana i imamo puno projekata koji su ekološki prihvatljivi i koji neće praviti problem našoj prirodi”, istakao je Spajić.

Ministar energetike Saša Mujović je ocijenio da je vrijeme da poslije dugo čekanja izgradimo jedan novi i ozbiljni izvor električne energije.

”Iz tog razloga imamo više projekata: Hidroelektrana Kruševo i na rijeci Ćehotina Pričalo se i o Komarnici, ali ova Vlada i premijer žele da budu odgovorni prema institucijama ove države i značajnoj grupi ljudi koji su iznijeli sumnje o izvodljivosti projekta Komarnica”, naveo je Mujović.

Projekat Komarnice, kaže, ne mora da bude realizovan kako je predviđeno – a ovakve šanse, poručuje, ne smijemo propustiti.

”Velika je šansa za Crnu Goru jer imamo CGES koja je profesionalno vođen a i izgradila kapacitete da možemo da govorim o investiticijama hidrocentrala”, rekao je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
29.03.2024-14:13 14:13

…vrijeme je za novi izvor energije OVAJ stari budi zasto hocete da date Srbiji…
OLOŠI -ocete nama da objasnite za nove izvore energije …!?

Miso
29.03.2024-14:34 14:34

Kakva dalabu …