Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Šoškić: Opština Nikšić za šest mjeseci prihodovala više od 18 miliona eura

Fiskalni plan za prvih pola godine realizovan je znatno uspješnije ne samo u odnosu na 2022., već i na sve ranije uporedne periode, kazao je za RTNK Zoran Šoškić, sekretar Sekretarijata za finasije, razvoj i preduzetništvo

Na sjednici lokalnog parlamenta, zakazanoj za 5. avgust, pred odbornicima će se naći dokument iz nadležnosti Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo – Izvještaj o izvršenju budžeta Opštine Nikšić za period januar-jun tekuće godine. Svi finansijski parametri iz Izvještaja potvrđuju uspješnu realizaciju fiskalnog plana, pa će i u drugoj polovini ove, ali i narednoj godini, stabilnost i likvidnost opštinskog budžeta ostati na zavidnom nivou.

Fiskalni plan za prvih pola godine realizovan je znatno uspješnije ne samo u odnosu na 2022., već i na sve ranije uporedne periode, kazao je za RTNK Zoran Šoškić, sekretar Sekretarijata za finasije, razvoj i preduzetništvo.

Kao jedan od razloga Šoškić navodi efikasniju naplatu poreskih i drugih prihoda:

“Ukupni prihodi koji su ostvareni za prvih 6 mjeseci iznosili su nešto više od 18 miliona eura, što je 2,6 miliona više u odnosu na posmatrani period prethodne godine. Ono što je važno istaći jeste da je struktura tih prihoda neuporedivo povoljnija nego i prošle i prethodne godine. To znači da su tekući prihodi značajno viši u odnosu na uporedni period, odnosno veći su za oko 2, 5 miliona eura.”

Kada je riječ o rashodnoj strani budžeta, izdaci su veći za oko milion i 100 hiljada eura u odnosu na isti period prošle godine. Najviše novca opredjeljeno je za realizaciju kapitalnih investicija – 450 hiljada eura više nego prošle godine. Izdvajanja iz opštinske kase za uplate po osnovu raznih obaveza kao što su utuženja građana ili postupci eksproprijacije su izdaci koji imaju negativan finasijski efekat na funkcionisanje grada:

“ Za prvih 6 mjeseci obaveze po osnovu utuženja iznosile su 450 hiljada eura. Kada je riječ o rješavanju pitanja imovinsko-pravnih odnosa, Opština je nedavno isplatila 210 hiljada eura po osnovu sudske presude donesene u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji”, kazao je.

Procjena je da bi izdatak po tom osnovu do kraja godine mogao biti 700 do 800 hiljada eura. Ipak, uzimajući u obzir sve finansijske parametre, Opština Nikšić se može pohvaliti stabilnim poslovanjem i visokom likvidnošću, ističe Šoškić:

“Zaključno sa 30. junom na računima banaka imali smo 6,8 miliona eura – milion i po više nego prethodne godine.”

Svi trenutni parametri pokazuju da će i u drugoj polovini ove, ali i narednoj godini, finasijska stabilnost i likvidnost opštinskog budžeta biti na zavidnom nivou, zaključio je Šoškić.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dpero
29.07.2023-20:24 20:24

HAHAHAHA, lazovcino a staste to uradili za grad?? Ni jedna investicija, ulice prljave i zapistene, neobiljezene, haos u saobracaju!???