Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Socijalni savjeti Crne Gore i Srbije: Ima prostora za poboljšanje saradnje

„Uz sve uspjehe i postignute rezultate smatramo da i dalje ima oblasti za dalji razvoj i unapređenje odnosa. Na to nas konstantno upućuje Međunarodna organizacija rada i zadaci koje smo u obavezi da ispunjavamo na putu evropskih integracija“- kazao je predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić

Crna Gora je napravila krupne korake proteklih godina u oblasti socijalnog dijaloga i izgradila korektne odnose međusobnog uvažavanja, povjerenja i potrebe konsultovanja sa socijalnim partnerima, ocijenjeno je na zajedničkom sastanku delegacija Socijalno-ekonomskog savjeta Republike Srbije i Socijalnog savjeta Crne Gore.

„Uz sve uspjehe i postignute rezultate smatramo da i dalje ima oblasti za dalji razvoj i unapređenje odnosa. Na to nas konstantno upućuje Međunarodna organizacija rada i zadaci koje smo u obavezi da ispunjavamo na putu evropskih integracija“- kazao je predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

U tom kontekstu posebno je istakao značaj saradnje sa drugim savjetima.

„Socijalni dijalog je fleksibilan proces koji uvjek poprima konture unutar društva u kome se sprovodi i zahtijeva strpljiv i posvećen rad svih socijalnih partnera. Evropske integracije nam otvaraju široko polje saradnje i konsultacija koje prevazilaze granice naših država“- rekao je Purišić.

Predsjednik Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije Miloš Nenezić smatra da to tijelo funkcioniše bolje nego ikada do sada uz napomenu da ima nesuglasica, ali da treba napraviti kompromis među socijalnim partnerima.

„Nastojimo da pomirimo sve strane, da budu zadovoljni i sindikati i poslodavci“ – kazao je Nenezić.

Na sastanku su analizirana rješenja iz važećih zakona o ekonomsko-socijalnim savjetima u dvije države i razmjenjena iskustava i dobre prakse u njihovoj primjeni, gdje je crnogorska strana predstavila i rješenja iz novog zakona kolegama iz Srbije koji planiraju da sljedeće godine donesu novi zakon o Socijalno-ekonomskom savetu.

Razgovarano je i o zajedničkom učešću socijanih partnera dva savjeta na konkursima Evropske komisije, kao i o mogućnostima intenziviranja saradnje koja bi podrazumijevala zajedničke sastanke dva, tri puta godišnje.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik savjeta i generalni sekretar SSCG Duško Zarubica, potpredsjednik savjeta i predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović, generalna sekretarka UPCG i član savjeta Suzana Radulović, član predsjedništva i zamjenik generalnog sekretara USSCG Vukašin Zogović i sekretar savjeta Nataša Vukašinović.

U delegaciji Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije bili su i državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i zamjenica ministra Bojana Stanić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsjednik UGS Nezavisnost (UGS-ujedinjeni granski sindikati) Zoran Stojiljković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve