Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Sjutra rušenje Lamele na Zabjelu; Stanari: Ne smije se protiv zakona

Lamela C ima 83 stana

Vlasnici stanova Lamele C u podgoričkom naselju Zabjelo uvjereni su da sjutra neće doći do najavljenog rušenja te zgrade jer je riječ o svojini 83 etazna vlasnika stanova koja je Ustavom i Zakonima države visestruko zaštićena. To je Portalu RTCG saopštio predstavnik stanara Čedomir Radičević.

Firma “PS Gradnja”, trebalo bi sjutra u 8 sati da počne sa rušenjem stambene zgrade Lamela C ispod Ljubovića, u kojoj je prodala stanove. To se dešava nakon što je ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović prije nekoliko dana na mreži X objavio da će Lamela na Zabjelu biti srušena “kada za to budu obezbijeđena sredstva u budžetu”. Inspekcija je još 2019. godine donijela rješenje o rušenju.

Firma je prodala sve stanove u zgradi, njih 83, od kojih se 90 odsto u katastru vodi na kupce, dok je kod ostalih 10 odsto postupak uknjižbe u toku.

Radičević, kaže za portal RTCG da investitor “PS Gradnja” neće moći sjutra, kada je zakazao, da ruši zgradu, ukoliko poštuje zakone države.

“Svi vlasnici stanova smo uvjereni da do rušenja neće doći s obzirom da se radi o svojini 83 etažnih vlasnika stanova koja je Ustavom i Zakonima države višestruko zaštićena”, kazao je on.

Vlasnici stanova kolateralna šteta

Jedna od vlasnica stanova Marina Pejović nam je saopštila da je paradoks da država ruši stanove koje je uknjižila.

“Potpisan je sa investitorom ugovor o kupoprodaji i ovjeren kod notara, shodno kojem smo u katastru uknjiženi kao vlasnici. Dakle oni ruše našu svojinu i pokušavaju da nadoknade ono što je propušteno tokom izgradnje. Mi smo žrtve prevare. U pitanju je 190 porodica”, kaže ona za Portal RTCG.

Ističe da stanari nijesu bili upoznati s tim da je zgrada nelegalno izgrađena.

“Rušenje zgrade nas dovodi u tešku situaciju. Naime, stan smo kupili zajedničkim sredstvima cijele porodice, a namijenjen je našem sinu i njegovoj porodici. Uzeli smo i kredit. Stan smo platili prije tri godine 25.000 eura. Zgrada je bila već izgrađena i nismo ni sanjali da je država dozvolila objekat sa 190 stanova da bude nelegalno izgrađen uključujući i krov”, kaže ona.

Naglašava da su ogorčeni na investitora i nadležne.

“Niko od strane investitora i državnih organa nije saslušao naše probleme. Postoji samo pritisak da se zgrada sruši, a o nama savjesnim kupcima niko ne razmišlja”, kazala je ona.

Jedna od vlasnica stana koja je željela da bude anonimna, kaže da im je taj, za njih, dugo očekivani dom, donio samo probleme. Euforiju i sreću da su riješili osnovno egzistencijalno pitanje, zamijenili su strah, neizvjesnost, loše psiho-fizičko i finansijsko stanje.

“Problemi i iznenađenja, nama koji smo bili u zabludi, počeli su ubrzo sa prozivkama da dokumentacija nije u redu, da se mijenja DUP iako je bio odobren, a notar je naznačio da se sve brzo rješava i tako dalje… Konstantno nova obećanja o rješenju sam dočekala u drugom stanju sada sa malim djetetom”, kaže ona.

Sa porodicom živi kao podstanar, u dugovima, kako kaže, konstantno u strahu i tenziji, narusenog zdravlja…

“Ne vidimo svjetlost na kraju tunela. Izuzetno je veliki socijalni element uključen u ovu priću. Mislim da zbog grešaka države i investitora ove porodice ne zaslužuju da gube pravo na dostojanstven život i krov nad glavom. Dajte neko rješenje da se kupljeni stanovi legalizuju i da se ne ruši pokazno objekat od kojeg zavise životi naših građana. Nečija odgovorna odluka nama znaci sve, ukoliko svi ostali kupci mogu da žive nesmetano i da se riješi situacija sve tri lamele molimo i za Lamelu C”, poručuje ova vlasnica.

Notar ih ubjeđivao da će sve biti u redu

Kako objašnjava predstavnik stanara Radičević, na osnovu DUP-a “Lamela C je dio objekta koji je građen u skladu sa DUP “Zajedno – Ljubović BLOK A”, a koji je opozvan u toku 2020. godine kada su sve lamele bile izgrađene u sadašnjim gabaritima.

Objašnjava da je DUP-om je bilo predviđen sadašnji oblik BLOKA A, ali sa šest nadzemnih etaža.

“Međutim kako je prvu Lamelu A investitor “V&B INVEST” Podgorica izgradio, tako je investitor PS Gradnja ispratio visinsku građevinsku kotu i izgradio ostale tri lamele sa osam nadzemnih etaža. Mi smo stanove u Lameli C kupovali u periodu od 2014. pa do prije par mjeseci”, kaže Radičević.

Dozvola za građenje i idejni projekat

Lamela C ima 83 stana.

“Prilikom kupovine stanova smo se, uvidom u javne isprave, uvjerili da Investitor ima dozvolu Up.08-361/14-148 od 27.10.2014 godine izdatu od opštinskog sekretarijata za planiranje u kojoj je navedeno da su komunalije plaćene u cjelosti, da ima Elobarat procjene uticaja na životnu sredinu kao i izdate Urbanisticko tehnicke uslove”, navodi on.

Objašnjava da im je investitor na uvid stavio i Idejno rješenje Bloka A Up.08-361/12-123 od 12.04.2012. godine koje je ovjerilo Ministarstvo prostornog planiranja.

“Svoje stanove smo odabrali na osnovu uvida u investitorov glavni projekat. Svoje prve (pred)ugovore smo uglavnom zakljucivali direktno sa investitorom sa dogovorom da Notarske ugovore zakljucimo po upisu zgrade u katastar. Od sredine 2022 godine, investitor nas je pozvao na zaključenje Notarskih ugovora, jer je u međuvremenu na bazi etažne razrade objekta isti uknjižio u javne knjige”, objašnjava Radičević.

Kako kaže, prilikom zaključenja ugovora notar ih nije upozorio da je objekat predviđen za rušenje.

“Jer je sada već očigledno da građevinska inspekcija nije trazila da se na objektu izvrši zabilježba rješenja o rušenju istog”, kaže Radičević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve