Naša poruka je jasna, kada govorimo o regionalnoj saradnji činimo to na način koji će ubrzati proces pristupanja EU svakog od nas, na osnovu individualnih mjerila, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na video Samitu Zapadno Balkanskog partnerstva u organizaciji Atlantskog savjeta.

Sekulić je podsjetila da je Crna Gora nedavno otvorila posljednje poglavlje u pregovaračkom procesu sa EU i da to smatra jako važnim kako za državu Crnu Goru i njene građane tako i za naše susjede.

Kazala je da je urađeno puno na harmonizaciji naše legislative sa EU pravilima i na taj način je stvoren povoljan poslovni ambijent za investitore.

“Za nas je od najvećeg značaja da su sve regionalne inicijative međusobno harmonizovane i da u svakoj od njih prepoznajemo šansu za dalji napredak u dostizanju standarda i članstvo u EU”, rekla je ministarka ekonomije.

Ona je kazala da najveći investicioni potencijal svih zemalja regiona čine zelena energija i digitalni infrastrukturni projekti.

“Imamo pamet i radnu snagu i još uvijek imamo šansu da sačuvamo našu okolinu – dobre puteve, sigurnu čistu energiju, zdravu hranu. Moramo da učinimo da naše zemlje evoluiraju sa ugodnog mjesta za odmor u ugodnu radnu destinaciju. Naše razlike moraju biti naša snaga. Ne moramo imati iste strategije, ne moramo promovisati iste sektore, ali moramo omogućiti da se ono najbolje od nas i naših EU susjeda širi na sve nas“, zaključila je Sekulić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve