Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

SDT formirao predmet: Spajić pod lupom istražitelja zbog kupovine dva aviona – bez tendera potrošio 21,7 miliona dolara novca građana!

Ovakav način netransparetnog trošenja novca građana u iznosu 21,78 miliona dolara mimo tendera i jasno definsane zakonske procedure nije zabilježen od proglašenja nezavisnosti 2006. godine

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom kupovine dva aviona za novu avio kompaniju ToMontenegro koja je obavljena mimo tendera, saopšteno je iz te institucije u odgovoru na pitanja portala Aktuelno.

Povodom Vaših pitanja obavještavam Vas da je u vezi sa navedenim događajem u ovom tužilaštvu formiran predmet i u izviđaju će se prikupiti potrebni podaci i dokumentacija u vezi predmetnog događaja – saopštila je u odgovoru specijalna tužiteljka Sanja Jovićević za portal Aktuelno.

Vlada se pohvalila trošenjem novca građana bez tendera

Vlada Crne Gore u utorak je saopštila da je donijela odluku o kupovini dva aviona Embraer 195 za potrebe nove avio-kompanije ToMontenegro, u vrijednosti od 21,78 miliona dolara. Na taj način, kako su kazali u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ostvarena je ušteda od 43 miliona američkih dolara. Nigdje nije navedeno da je objavljen bilo kakav javni poziv.

“Danas je postignut ogroman napredak. Umjesto da država plati preko 43 miliona američkih dolara zbog raskida važećeg Ugovora o zakupu dva vazduhoplova između Montenegro Airlinesa i GECAS-a, uz to gubeći sva prava raspolaganja tim vazduhoplovima, danas smo ih otkupili za nešto više od 21 milion američkih dolara. To znači da su oni, od danas, trajno u vlasništvu države. Kupovinom ova dva vazduhoplova smo korak bliže ostvarenju našeg cilja, a to je da ToMontenegro postane operativan i da se letovi ponovo uspostave do 1. juna ove godine”, ukazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Ono što je sporno u cijelom poslu jeste da je Spajić jasno saopštio da je riječ o “kupovini” aviona za 21,7 miliona dolara, ali je to obavljeno bez javnog poziva i tendera. Ovakav način netransparetnog trošenja novca građana u iznosu 21,78 miliona dolara mimo tendera i jasno definisane zakonske procedure nije zabilježen od proglašenja nezavisnosti 2006. godine.

Portal Aktuelno uputio je pitanja resoru Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ali nijesmo dobili odgovor na postavljena pitanja.

SD najavljuje provjeru 

Opoziciona Socijaldemokratska partija saopštila je za da je i sada crnogorska javnost preko tvitera ministra Spajića saznala da je Vlada kupila dva aviona, uzgred stara između 10,7 i 12,8 godina, za 21,8 miliona dolara.

-Opet tajno i organizovano. Na sajtu ministarstva finansija, i to tek nakon objave ministra na tviteru, je objavljeno da je Vlada na sjednici od 16. februara usvojila Informaciju o kupovini dva aviona…”. Međutim, te sjednice na sajtu Vlade nema, kao i saopštenja
sa iste. Kako je ta kupovina urađena, odnosno na osnovu kojih propisa; sa koje budžetske pozicije su plaćeni avioni; da li je to kako neki stručnjaci kažu previsoka cijena za avione takvih performansi i godina starosti; da li je to državna pomoć i modalitet finansiranja koji je dozvoljen po EU pravilima i još mnogo pitanja postoji oko ovog aranžmana – saopštili su iz SD za portal Aktuelno.

Oni su ocijenili da je zaista “fascinirajući spin eksperta Spajića”, koji kupovinu aviona zbog
toga što je prijetio prijevremeni raskid ugovora o operativnom lizingu tih istih aviona jer je sadašnja Vlada ugasila Montenegroairlines i preko 350 radnika ostavila na cjedilu, predstavlja kao veličanstveni uspjeh i uštedu.

-Sjećate se kako su slavodobitno premijer i ministar finansija najavljivali novu aviokompaniju sa 0 eura troška, a već se iz budžeta platilo preko 20 miliona eura za tu novu kompaniju koja još nije ni počela da radi i koja je osnovana vjerovatno protivno pozitivnim propisima, odnosno Zakonu o privrednim društvima – naveli su iz te stranke.

SD, kako su najavili, traži i insistiraće na odgovorima na sva ova pitanja, jer javnost
svakako zaslužuje da zna sve detalje oko navedenih aktivnosti Vlade.

-Vjerujemo da će i NVO zahtijevati sve informacije povodom ovog Vladinog aranžmana. Očekujemo i od nadležnih organa da po službenoj dužnosti razmotre sve aspekte realizacije navedene transakcije Vlade u iznosu od oko 22 miliona dolara, kao uostalom i one oko “tajnog i organizovanog” zaduženja države od 750 miliona eura – zaključili su iz SD.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
!!!
20.02.2021-08:44 08:44

Vise lopova,bande i bagre od ovih nadri japija i apostola ne cuh i ne vidjoh.Ovakvo bezakonje,nepostovanje Ustava je nevjerovatno.Bojim im se bozja im vjera.Nece im nijedna zapovjest pomoc.

Slavka
20.02.2021-10:19 10:19

Možda ga je DRITANGA častila kada je on nepoznatog kupca ,za NIŠTA robu dobio 21 milion

Pomoracnk
20.02.2021-13:42 13:42

TAJNI stan iz kojeg je TAJNO zaduženje milijardu i 400 miliona eura TAJNA za 10 miliona provizije TAJNI savjetnici i TAJNA koliko su plaćeni TAJNA 21 milion Abaza Šok Dritanješija TAJNA ko je nudio Rašku 500 hiljada TAJNA Dritan i SIMIJANOVIĆ TAJNA đžipova po Nikšiću TAJNA ko je savjetovao uništenje MA Plantaža Plovidbi

nenad mne
20.02.2021-16:00 16:00

Misli ako je ministar da mu je dovoljna odluka Vlade, kao da kupuje toalet papir, a ni to ne može kako je zamislio! Netransparentno se zaduži, netransparentno troši, a vlada reklamira transparentnost? Vidim li ih na ulici, ruka na takulin, iako mi, pored apostola, ni to nije garancija, bolje je da držim gaće, a pare će se zaraditi!