Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Savjet stranih investitora: Nametanje masovnog moratorijuma imalo bi štetne posljedice po bankarski sistem

Oni tvrde da će ovakvi ishitreni potezi, bez dublje i detaljne analize, ugroziti održivost bankarskog sistema, te crnogorske ekonomije

Savjet stranih investitora u Crnoj Gori ocjenjuje da bi usvajanje Prijedloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis), te nametanje masovnog moratorijuma u bankraskom sistemu u Crnoj Gori, mimo preporuka međunarodnih institucija, imalo dugoročno štetne posljedice i nanijelo štetu bankarskom sistemu, saopšteno je iz tog Savjeta.

Oni tvrde da će ovakvi ishitreni potezi, bez dublje i detaljne analize, ugroziti održivost bankarskog sistema, te crnogorske ekonomije.

“Savjet stranih investitora podsjeća da ovakava praksa nije poznata u međunarodnim okvirima, a pogotovo što su u prethodnom periodu banke izašle u u susret klijentima prvo kroz dva moratorijuma sa odlaganjem svih obaveza na 180 dana, a potom reprogramiranjem dospjelih potraživanja, grace period-om od 12 i više mjeseci za održive klijente u skladu sa bankarskim standardima, saniranjem dužnika, ali i omogućavanjem fizičkim licima koja su izgubila posao ili su im se znatno umanjila primanja, da im se odlože obaveze, čime su banke, a i među njima i naše članice pokazale odnos prema svojim klijentima i građanima Crne Gore”, navode u saopštenju.

Vjerujemo da bi se ovakvim zakonskim rješenjima, dodaju,  urušila likvidnost i stabilnost finansijskog sistema, što bi se u krajnjem negativno odrazilo na reputaciju Crne Gore kao stabilne investicione destinacije.

“Pozivamo Vladu da odustane od ove namjere i da zajedno sa bankama, regulatorom i privredom radimo na pronalaženju zajedničkih rješenja”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
12.05.2021-19:07 19:07

Kod nas je sve uruseno..pa neka ruse do kraja..Od prvog dana kazem..da je ova nova svita..”strava i Uzas”njima je jedini cilj..da sve poruse sto se zove CG,kakve smo mi mrcine Boze mili..sto da gledamo smrt pred ocima..kad izgubis ..u svojoj rodjenoj drzavi svoju cast..zasto cemo zivjeti..za koga??