Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Regionalni vodovod: Bivši izvršni direktor Đurašković smijenjen na zakonit način

Iz Regionalnog vodovoda smatraju da se presudom Višeg suda u Podgorici ukazuje da je napravljen formalni propust

Iz DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, reagovali su nakon što je Viši sud u Podgorici potvrdio da je nezakonito smijenjen bivši direktor Regionalnog vodovoda Josip Đurašković, koji bi za odštetu mogao dobiti i do 200.000 eura. Iz Regionalnog vodovoda ocjenjuju da je zahtjev Josipa Đuraškovića za ostvarivanje naknade štete neosnovan, jer je isti, na lični zahtjev, po osnovu sporazuma o preuzimanju zaposlenih, napustio Regionalni vodovod i prešao u Luku Bar, nakon čega je imenovan za izvršnog direktora Pošte Crne Gore.

Iz Regionalnog vodovoda smatraju da se presudom Višeg suda u Podgorici ukazuje da je napravljen formalni propust.

“Bivši izvršni direktor Josip Đurašković je, nakon više upozorenja upućenih od strane Odbora direktora, odbijao da sprovodi Odluke tog tijela, pritom nanoseći ogromnu štetu DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ (Regionalni vodovod). Presudom Višeg suda u Podgorici ukazuje se da je napravljen formalni propust, a pritom se ne spori činjenica da je Đurašković odbijao da sprovodi Odluke Odbora direktora. Đurašković je smatrao da je sva moć u njegovim rukama i da Odbor direktora treba da ,,sluša” i realizuje njegove naloge, umjesto obrnuto”, navode iz Regionalnog vodovoda.

Štaviše, kako dodaju, Josip Đurašković je obavijestio Odbor direktora, pisanim putem, dostavljanjem dopisa preko arhive Društva, da neće sprovoditi odluke Odbora direktora za koje on smatra da su nezakonite.

“U skladu sa tim, selektivno je izvršavao odluke Odbora direktora, odnosno, samo one koje su mu odgovarale. Vršio je mobing nad zaposlenima, udaljavao ih sa posla, dajući im otkaze ili šaljući ih na prinudne odmore. Na drugoj strani, podobne je nagrađivao bez obrazloženja, pa čak davao stimulanse zaposlenima koji nijesu ni dolazili na posao. Nezakonsko trošenje sredstava Regionalnog vodovoda, brojna neovlašćena putovanja i učenje zemljopisa o trošku Društva, bili su, ne sporadična pojava, već njegov stil rada. Zapošljavao je nova lica, i pored zabrane Odbora direktora, dok je zaposlenima istovremeno branio da pružaju bilo kakve usluge predsjedniku i članovima Odbora direktora”, tvrde u Regionalnom vodovodu.

Da su tačni ovi navodi, ocjenjuju u saopštenju, dokazuje i činjenica da je resorno ministarstvo naložilo Društvu da ispita rad i postupanje Josipa Đuraškovića, što je Odbor direktora i uradio, nakon čega je upravo i konstatovano nezakonito postupanje Đuraškovića.

“Obrazloženje za nezakonito postupanje i neizvršavanje odluka Odbora direktora, dato je na više od 20 stranica. Nažalost, Pravna služba, prilikom sačinjavanja Odluke o razrješenju, nije u obrazloženju navela sve te razloge za razrešenje, već je iste dala u prilogu Odluke o razrješenju. Sud je presudio da je bilo neophodno da se u Obrazloženju Odluke o razrješenju detaljno navedu razlozi za razrješenje, umjesto da isti budu predočeni i dostavljeni u prilogu odluke. Dakle, suštinski, Josip Đurašković je smijenjen na zakonit način, međutim, zbog formalnog propusta, sud je odlučio kako je navedeno u presudi”, navodi se u saopštenju.

Činjenicu da imenovani, kažu u Regionalnom vodovodu, ne raspolaže potrebnim znanjem i menadžerskim sposobnostima, najbolje ilustruje tadašnja situacija u Regionalnom vodovodu, gdje je “za samo godinu dana napravio opšti haos, kako u finansijskom, tako i u organizacionom smislu, zbog čega se i danas vode sudski postupci”.

“Protiv Josipa Đuraškovića i rukovodioca Sektora za pravne i administrativne poslove je, pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Kotoru, podnijeta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, nakon čega je državna tužiteljka Anđa Radovanović saslušala imenovane i svjedoke koji su potvrdili da su imenovani svojim radnjama pričinili značajnu novčanu štetu Regionalnom vodovodu, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist”, dodaju u saopštenju.

Iz Regionalnog vodovoda podsjećaju da je Josip Đurašković, na lični zahtjev, po osnovu sporazuma o preuzimanju zaposlenih, napustio Regionalni vodovod i prešao u Luku Bar, nakon čega je imenovan za izvršnog direktora Pošte Crne Gore, te je, samim tim, kako ocjenjuju, i njegov zahtjev za ostvarivanje naknade štete neosnovan.

“Međutim, svako, pa i on, je slobodan da svoja prava osvatruje pred sudom, ali, ipak, tek nakon što nadoknadi štetu koju je prouzrokovao svojim nezakonitim korišćenjem sredstava reprezentacije i službenim putovanjima.

Imenovani je, u toku svog angažmana u Regionalnom vodovodu, bez posla ostavio dva lica, od kojih se jedno prijavilo na oglas za posao na osnovu odluke suda kojom je utvrđeno da mu je nezakonito prekinut radni odnos, dok za drugo lice, sudski postupak još uvijek traje. Diskutabilan odnos koji Đurašković gaji prema zaposlenima, potvrđuju i skorašnje vijesti da je, nakon samo dva mjeseca provedena u Pošti Crne Gore, započet generalni štrajk svih zaposlenih. Slučajno ili ne, pitamo se”, ističu u saopštenju.

Ali, dodaju, nije ni čudo kada se, tvrde u Regionalnom vodovodu, radi o licu koje je u 31. godini diplomiralo i završilo fakultet za šest mjeseci, na Univerzitetu Union Republika Srbija.

“Umjesto što se bavi manipulacijama, predlažemo Đuraškoviću da se posveti rješavanju problema u Pošti Crne Gore, naravno, ukoliko je u mogućnosti da obavlja odgovorne poslove. Regionalni vodovod je imao sreće da se „oslobodi“ ovakvog „karijernog menandžera“, a da li će sličnu sreću imati zaposleni Pošte Crne Gore, vrijeme će pokazati”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve