Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Reforme saobraćaja i podrška izgradnji kapaciteta u centru pažnje

Članovi Evropskog komiteta regiona razgovarali sa crnogorskim gradonačelnicima

Članovi Evropskog komiteta regiona posjetili su Crnu Gori i opštinu Kolašin, kako bi sa crnogorskim gradonačelnicima razgovarali o reformskim procesima u lokalnim zajednicama na putu ka Evropskoj uniji.

U fokusu razgovora bio je sektor saobraćaja a razgovaralo se i o podršci za izgradnju kapaciteta lokalnih administracija. Ovo je bio19. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog komiteta regiona i Crne Gore i održan je dva dana nakon što su se lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana sastali u Briselu, na samitu na kojem je EU reafirmisala perspektive članstva Zapadnog Balkana u EU.

Predsjednik Regionalnog savjeta italijanske pokrajine Veneto i kopredsjedavajući Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropskog komiteta regiona i Crne Gore, Roberto Đambeti ponovio je podršku komiteta integraciji Crne Gore u EU, dodajući da je Crna Gora u ključnoj fazi u kojoj se podstiče nacionalni konsenzus o neophodnim reformama.

“Taj konsenzus postaje imperativ za osnaživanje zaustavljenog procesa pregovora sa Evropskom unijom. Nedavna politička dešavanja imaju potencijal da budu odlučujuća. Neophodno je da politička elita na svim nivoima zajednički definiše put i sprovede reforme neophodne za pristupanje EU”, poručio je Đambeti.

Sastankom je sa crnogorke strane kopredsjedavao Dušan Raičević, gradonačelnik Bara, koji je izrazio nadu da će nova Vlada nastaviti saradnju sa lokalnim samoupravama u procesu evropskih integracija.

Bivši predsjednik opštine Kolašin i aktuelni ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, poručio je da je usvajanje i primjena evropskih standarda i efikasno korišćenje evropskih sredstava nešto što lokalne zajednice treba da posmatraju kao dobru priliku.

“Pozvao bih predstavnike lokalnih vlasti da izgrađuju svoje kapacitete kako bi i regionalne i teritorijalne saradnje bile osnov razvoja. Samo uključivanje lokalnih samouprava u proces pristupanja je obaveza jer su one nosioci velikog dijela primjene evropskih standarda”, kazao je Martinović.

Evropska komisija je nedavno pojačala podršku državnim službenicima na podnacionalnim nivoima na Zapadnom Balkanu, omogućavajući im da učestvuju u programu tehničke pomoći i razmjene informacija. Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Orlando Fusko kazao je da prethodni krugovi proširenja potvrđuju da što su jedinice lokalne samouprave bile više angažovane, to je proces pristupanja bio lakši.

“Stoga je važno da i u Crnoj Gori obezbijedimo njihovo maksimalno učešće u pregovaračkim strukturama u korist procesa pristupanja zemlje EU. Lokalne samouprave su najbliže građanima i imaju jedinstveno razumijevanje lokalnih izazova i potreba.  Opštine treba da budu podržane u efikasnom obavljanju svojih dužnosti, moraju imati jasne nadležnosti i adekvatna finansijska sredstva”, poručio je Fusko.

Dr Tinatin Ahvlediani iz Centra za evropkse političke studije (CEPS) u Briselu, naglasila je da je Novi plan za rast Zapadnog Balkana velika prilika za crnogorske opštine i njihov ekonomski razvoj.

Predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, član Zajedničkog odbora, podijelio je Hrvatska iskustva pristupanja Evropskoj uniji, naglasivši da je najvažnije promijeniti način razmišljanja u evropski.

Saobraćaj kao oblast politike koja je na prethodnom sastanku u maju 2023. identifikovana kao jedan od glavnih sektora u kojem Crna Gora tek treba da se uskladi sa EU, bio je predmet tematske debate. Nakon što su dva akademska govornika, prof. Luka Novačko sa Univerziteta u Zagrebu i prof. Radoje Vujadinović sa Univerziteta Crne Gore iznijeli svoje stavove, članovi Komiteta razgovarali su o tome kako poboljšati mobilnost i povezanost u, i oko relativno velikih gradova, kao što je glavni grad Podgorica, i u slabo naseljenim područjima kao što je opština Kolašin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve