Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Realizovan eko kamp u dolini Grebaje

Kamp je, kako je saopšteno iu NVO ''Green Home'',  bio prilika za okupljanje studenata biologije, ekologije, ali i drugih prirodnih nauka iz Crne Gore, Albanije i sa Kosova, te sticanje znanja o različitim vrijednostima masiva Prokletija

Juče je završen sedmodnevni ekološki kamp koji je NVO Green Home sa partnerima INCA iz Albanije i ERA sa Kosova realizovala u dolini Grebaje u nacionalnom parku Prokletije.

Kamp je, kako je saopšteno iu NVO “Green Home”,  bio prilika za okupljanje studenata biologije, ekologije, ali i drugih prirodnih nauka iz Crne Gore, Albanije i sa Kosova, te sticanje znanja o različitim vrijednostima masiva Prokletija.

“Kroz interesantna predavanja, ali i terensku posjetu različitim lokalitetima u okviru nacionalnog parka, učesnici su imali priliku da čuju predavanja od stručnih lica o različitim grupama organizama kao i vrstama koje karakterišu ovo područje ali i da se upoznaju sa kulturnim znamenitostima Plava i Gusinja”, naveli su iz te nevladine organizacije.

Eko kamp u dolini Grebaje/ foto: NVO Green home

U okviru kampa, kako su naveli, bilo je riječi o pticama Crne Gore, sa osvrtom na one koje borave u nacionalnom parku Prokletije a posmatrane su na Plavskom jezeru.

“Učesnici su se na Bogićevici upoznavali sa najvažnijim vrstama vodozemaca i gmizavaca, njihovoj važnosti u lancu ishrane. U Grebaji su slušali o insektima ovog područja koje su imali priliku i da sakupljaju i analiziraju. Osim na terenu, floru Prokletija učesnici su upoznali u botaničkoj bašti Velemun kroz koju nas je vodio profesor biologije Mulutin Praščević. Jedna od posebno zanimljivih prezentacija odnosila se na sisare koji su prisutni u ovim krajevima”, dodaju iz Green home-a.

Iz te NVO navode da su učesnici imali priliku da se osim što su kampovali u šatorima, što je za mnoge bilo novo iskustvo, okušaju i u planinarenju, te su nakon izlaganja o planinama koje okružuju Grebaju i koje su sastavni dio masiva Prokletija, te pravilima o ponašanju na planini, popnu jedan od vrhova Volušnce, Maja e Can, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1876m.

Eko kamp u dolini Grebaje/ foto: NVO Green home

“Eko kamp je organizovan kroz projekat „Prokletije – prekogranična naučna učionica“ koji je imao za cilj da ojača dobrosusjedske odnose u širem području Prokletija kroz jačanje saradnje, razmjenu studenata, obrazovanje i buduća istraživanja u oblasti zaštite prirode”, poručuju iz Green home-a.

Projekat je, kako napominju, podržan od strane Fonda za Zapadni Balkan i Evropske unije, u okviru poziva za podnošenje prijedloga regionalnih projekata “Podrška promociji regionalnih aktivnosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Gusinje
14.06.2023-21:54 21:54

Opstine Gusinje i Plav su dvije najljepse opstine ali od Drzave Crne Gore u bojkotu od 1945 pa sve do sada , ime tesko zbog cega,Imena ljudi koji tamo zive su veliki problem srpskim sovinistima i fasistima koji su bili na raznim pozicijama u vlastiima Crne Gore prvenstveno Vasojevicki nacisti su namjerno unistavali ova dva bisera Crne Gore