Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Razgovarali o modalitetima ubrzanja carinskih procedura

Sastanak carinskih administracija Crne Gore i Bosne i Hercegovine

Rukovodstvo Uprave carina (UC), na čelu sa v.d. direktorom Vladimirom Bulajićem, održalo je danas sastanak u Trebinju sa rukovodstvom Uprave za indirektno oporezivanje BiH koju je predvodio direktor Zoran Tegeltija. Sagovornici su razgovarali o modalitetima ubrzanja carinskih procedura kako bi promet putnika i roba između dvije države bio puno brži.

Sastanak carinskih administracija, kako je saopšteno iz Uprave carina, održan je nakon obilježavanja početka radova na rekonstrukciji graničnog prijelaza Zupci između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao jedne od četiri buduće zajedničke lokacije na kojima ce pod jednim krovom biti granične policije i carinske službe Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Iz Uprave carina kazali su da na sastanku se razgovaralo o modalitetima ubrzanja carinskih procedura kako bi promet putnika i roba između dvije države bio puno brži, posebno u ljetnim mjesecima, kada je pojačan promet putnika.

“Carinske administracije dvije zemlje razgovarale su i o poboljšanju kontrolnih aktivnost na ovjeravanju obrazaca za povrat PDV-a stranim državljanima, kako bi se spriječile zloupotrebe instituta povraćaja PDV-a, posebno kad je riječ o kupovini skupocjenih satova i nakita”, naveli su iz UC.

Dodaje se da razmijenjene su informacije i o budućim zajedničkim operativnim akcijama u kojima ce sudjelovati timovi za sprečavanje krijumčarenja Uprave carina Crne Gore i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz UC su naveli da na sastanku je bilo riječi i o Memoranudumu o razmjeni podataka između Uprave carina Crne Gore i UIO, posebno o razmjeni važnih podataka u realnom vremenu na nivou graničnih prijelaza, što bi doprinijelo boljoj i kvalitetnijoj kontroli rizičnih roba i rizičnih obveznika s jedne strane, te ubrzanju prolaska granične linije građana i urednih privrednika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve