Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Rastu cijene žitarica

Zabrinutost oko žetve na južnoj hemisferi raste, a deficit padavina bi u Australiji i Argentini mogao smanjiti prinose

Tržište žitarica ove sedmice je dočekalo rast cijena. Tome je najviše doprinio strah od rizika i incident u Crnom moru gdje je lakše oštećen turski teretni brod kada je naletio na minu u blizini rumunske luke, prenosi Capital.ba.

Zabrinutost oko žetve na južnoj hemisferi raste, a deficit padavina bi u Australiji i Argentini mogao smanjiti prinose.

Evropsko udruženje za trgovinu žitaricama Coceral je snizilo procjenu ovogodišnje žetve krušne pšenice u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji na 141 milion tona u odnosu na očekivanja iz juna.

U EU je procjena smanjena na 126,9 miliona tona, što je ispod prošlogodišnje proizvodnje od 128,6 miliona tona. Istovremeno iz ruskog Ministarstva poljoprivrede stiže vijest da je do početka oktobra požnjeveno 89 miliona tona pšenice sa 88 odsto površina.

Cijena pšenice je na pariškom Matifu u petak iznosila 236 eura po toni za decembarski ugovor.

Kukuruz je ostvario blagi rast i za tonu je trebalo izdvojiti 205,75 eura.

Porasla je cijena uljane repice na 431,25 eura po toni. Coceral je smanjio prognozu za prinos te uljarice u EU na 19,2 miliona tona.

Na čikaškom CBoT-u cijene pšenice za decembarske ugovore su porasle preko tri odsto. Tona je koštala 201,4 eura po toni. Takav trend je pratio i kukuruz koji je koštao 185,65 eura po toni, dok je soja koštala 446,08 eura po toni. Prerađivači u Argentini bi mogli ostati bez soje, kao sirovine, zbog suše.

Novost na tržištu žitarica i uljarica je Brazil koji postaje vodeća svjetska velesila u proizvodnji i izvozu. Do sada je bio najveći izvoznik soje, ali se u 2022/23. sa procijenjenim izvozom od 50 miliona tona kukuruza izborio za vodeću poziciju.

Ukupna proizvodnja kukuruza ondje je dostigla novi rekord od 131,9 miliona tona što je 16,6 odsto više nego prošle godine.

Porasle su površine pod tom žitaricom, ali i prinos po hektaru. Dobri poznavaoci prilika ukazuju da je ključna uloga Kine kao kupca i poboljšanje morskog transporta između ove dvije zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve