Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Raičević: Za zdravstvenu zaštitu građana Opština Nikšić budžetom opredijelila 65.000 eura

Od pomenutog iznosa 50.000 eura namijenjeno za finansiranje vantjelesne oplodnje supružnicima iz Nikšića koji podnesu zahtjev Opštini, a 15.000 eura za djecu koja imaju dijabetes ili neka druga specifična oboljenja

U budžetu Opštine Nikšić poslednje tri godine planiraju se sredstva kojim se pomaže sugrađanima koji imaju neki zdravstveni problem. U ovoj godini pod stavkom „transferi za zdravstvenu zaštitu“ planiran je iznos od 65.000 eura.

Od pomenutog iznosa 50.000 eura namijenjeno za finansiranje vantjelesne oplodnje supružnicima iz Nikšića koji podnesu zahtjev Opštini, a 15.000 eura za djecu koja imaju dijabetes ili neka druga specifična oboljenja.

Tatjana Raičević savjetnica predsjednika Opštine Nikšić za ekonomska pitanja za RTNK je kazala da je za finansiranje vantjelesne oplodnje i prošle godine bio opredijeljen iznos od 50.000 eura, a u 2022.godini 25.000 eura.

I u 2021.godini Opština je izdvajala sredstva za finansiranje vantjelesne oplodnje, iako iznos te godine nije bio predviđen budžetom, ali su određena sredstva izdvojena iz tekuće budžetske rezerve.

„Mi finansiramo one parove koji prethodno iskoriste mogućnost preko Fonda koji im finansira do tri vantjelesne. I postoje neki specifični slučajevi gdje oni imaju nalaze od svojih ljekara da su u pitanju neke specifične metode, pa Opštini podnose zahtjev“, kazala je Raičević u emisiji “Naše jutro“ Televizije Nikšić.

Raičević je istakla da se od opredijeljenih sredstava na nivou godine za finansiranje vantjelesne oplodnje godine iskoristi oko 50 odsto.

Opština finansijski pomaže da se nabave senzori za kontrolu dijabetesa za djecu koja imaju taj zdravstveni problem. Finansijski se pomaže u liječenju djece sa specifičnim genetskim oboljenjima, ali Raičević naglašava da se i mimo opredijeljenog iznosa od 15.000 pomogne svakom kome je ta vrsta pomoći neophodna.

„Kada su u pitanju liječenja, transplantacije, neka teška oboljenja predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević odgovori na svaki zahtjev. Mi stavku u budžetu za tu namjenu nemamo, ali Kovačević svojim rješenjem donosi odluku i sredstva za te vrste pomoći se isplaćuju“, naglasila je Raičević.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve