Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Raičevič: Neusvajanjem Zakona o finansiranju lokalnih samouprava nastavljaju se problemi koje imaju manje više sve opštine

Raičević ističe da po procjenama Ministarstva finansija i Zajednica opština predviđeno da će skoro 60 odsto planiranih prihoda koji će biti usmjereni kroz poseban fond opštinama na sjeveru, biti obezbjeđeno kroz umanjene prihoda Glavnog grada

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je za Antenu M da odlukom o vraćanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave Skupštini na ponovno odlučivanje znači da se problematika koja prati manje više sve Opštine dugi niz godina i dalje nastavlja.

“Izmjene i dopune koje su kao takve bile predložene sa nivoa Vlade, dodatno sa Zajednicom opština razmatrane mogućnosti, kako da se dođe do određenih rješenja po kojim bi opštine na sjeveru trebalo da dobiju određene prihode, s obzirom na to da sredstva koja se obezbjeđuju kroz Egalizacioni fond, nijesu dovoljna za razvoj opština na sjeveru”, napominje prvi čovjek Bara.

Raičević ističe da po procjenama Ministarstva finansija i Zajednica opština predviđeno da će skoro 60 odsto planiranih prihoda koji će biti usmjereni kroz poseban fond opštinama na sjeveru, biti obezbjeđeno kroz umanjene prihoda Glavnog grada.

“40 odsto bi trebalo da bude teret koje bi podijelile sve ostale opštine Primorskog, odnosno Centralnog regiona. Očigledno da neusvajanjem ovog zakonskog rješenja Opštine na sjeveru biće uskraćene za ovaj prihod. Ono što mene posebno zabrinjava jeste činjenica da zbog neusvajanja zakona sve Opštine neće biti u mogućnoti da ostvaruju prihode po osnovu poreza na promet nepokretnosti, s obzirom na to da je i u ranijem periodu 43. Vlada predvidjela novi prihod opština, to jeste administriranje novog prihoda to jeste poreza na promet nepokretnosti. Sada očigledno dolazimo u vakuum prostor s obzirom na to da se očekuje novo zasijedanje 19. januara, kada će s vrlo vjerovatno izglasati ponovo ovo zakonsko rješenje i time stvoriti pretpostavke da se ovaj porez sa nivoa opština administrira, odnosno naplaćuje”, naveo je on.

Raičević podsjeća da je mjera koja je predviđena zakonskim rješenjem privremenog karaktera.

“Da se sa nivoa Vlade Crne Gore i te kako vodi računa da se dođe u nekom doglednom periodu do adekvatnog zakonskog rješenja kojim bi se trajno rješio problem finansiranja lokalnih samouprava. Svjesni smo da ima dosta problema da određeni parametri neće biti više validni s obzirom na podatke popisa koji se očekuju, želim da vjerujem da ćemo u narednom periodu doći do adekvatnog zaonskog rješenja na zadovoljstvo svih nas, uvažavajući pojedinosti svih Opština a time stvoriti jasne pretpostavke za razvoj značajnih projekata koji trebaju da omoguće bolji kvalitet života sugrađana”, zaključio je Raičević.

Podsjetimo nakon odluke predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da Skupštini Crne Gore vrati na ponovno odlučivanje tri zakona, parlamentarna većina je obnovila dva zakona koja su predložena od strane grupe poslanika, dok je Vlada Crne Gore, takođe, obnovila zahtjev za zakon čiji je ona bila predlagač.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve