Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Negativna kampanja nije smanjila broj gostiju

Kao i ranijih godina i ovog ljeta najbrojniji turisti na crnogorskoj obali su Srbi i Rusi. Ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, u razgovoru za “Novosti”, kaže da je riječ o dragim gostima, ali i da je sve više turista iz Zapadne Evrope. Crnogorci očekuju da će ova godina nadmašiti minulu i da će prihodovati milijardu eura!

Trenutno je registrovano oko 175.000 gostiju, što je pet odsto više nego prošle godine u istom periodu.

– Turistima iz Srbije i dalje smo jedna od omiljenih destinacija za odmor. Bilježimo i značajno veće interesovanje iz Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske i Velike Britanije, ali i Kine i Japana. Više je i velikih svjetskih turoperatora, kao što su TUI, Thomas Cook, FTI, Der Touristik, Thomson i Monarch, koji pretežno dovode goste sa zapadnih tržišta. Prema istraživanju Blumberga, mi smo ove godine deseta destinacija u svijetu po broju megajahti! Iza nas su Australija, Malta, Emirati, Bahami. Kada se uzme u obzir da je njihova prosječna dužina veća od 50 metara – onda smo peti u svijetu – kaže Radulović.

Na pitanje da li su politički zategnuti odnosi sa Moskvom ugrozili priliv gostiju iz Rusije, naš sagovornik odgovara odrično.

– Ne. Prema broju gostiju iz Rusije ove i prethodne godine, kao i prema najavama bukinga, politička situacija ne utiče ni na goste ni na našu ponudu i gostoprimstvo. Prethodne godine, kada je postojala negativna kampanja o Crnoj Gori u ruskim medijima, našu zemlju je posjetilo više od 350.000 turista iz Rusije, što je bio rast od preko 10,6 odsto u odnosu na 2016. godinu – naveo je Radulović.

Prema rečima Radulovića, i u prvih pet mjeseci ove godine trend je sličan. U kolektivnom smještaju raste broj ruskih turista za više od šest odsto.

A što se cijena tiče, naš sagovornik odgovara da njih diktira tržište.

– Kada govorio o regionu, naša ponuda je po cijenama konkurentna, pogotovo u odnosu na Hrvatsku, koja se takođe bazira na suncu i moru. Mi nudimo ponešto za svakog, i krećemo ka strateškom cilju, a to je ponuda za visokoplatežne turiste – rekao je Radulović.

PRIHODI

PRIHOD od turizma prošle godine bio je 959 miliona eura. Da će ova godina biti berićetna pokazuju podaci iz predsezone kada su Crnogorci imali dvocifren rast prihoda. Samo od naplate boravišne takse zaključno sa 29. julom prihod je oko 698.000 eura, što je za 97.600 eura više nego lane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve