Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Radnici ohrabreni dogovorom, ali ne odustaju od blokade

Kao i prethodnih sedmica, i ovog petka će blokirati saobraćaj na graničnim prelazima prema Hrvatskoj od 18 do 20 sati

Iako su radnici Instituta “dr Simo Milošević” ohrabreni dogovorom u Ministarstvu finansija Srbije, ne odustaju od protesta i blokade saobraćaja. Kao i prethodnih sedmica, i ovog petka će blokirati saobraćaj na graničnim prelazima prema Hrvatskoj od 18 do 20 sati.

Izvršni odbor Sindikalne organizacije Instituta je na nedavno doržanom sastanku dogovorio da se 37.500 eura pomoći, koju su dobili od Turističke organizacije Herceg Novi i lokalne uprave, podijeli najugroženijim radnicima.

Zahtjeve za pomoć, kako objašnjava predsjednica Sindikalne organizacije dr Marija Obradović, ne mogu da podnose radnici koji nijesu članovi Sindikata, kao i dužnici prema Sindikatu koji su na neki način povezani sa pronevjerom para iz stambenog fonda od prije nekoliko godina.

“Prioritet imaju oni radnici koji su samohrani roditelji, podstanari ili koji su na nekom liječenju. To ne isključuje i ostale, jer i oni imaju pravo. Mogućnost dobijanja pomoći nemaju radnici koji su u poslednjih osam mjeseci dobili tužbe po koeficijentima za sve radnike Instituta”, navodi ona za RTHN.

Zaposleni ne odustaju od protesta i blokade graničnih prelaza, iako ih je ohrabrio dogovor koji su postigli ministri finansija Crne Gore i Srbije o rješavanju duga prema Jugobanci AD u stečaju.

“Negdje smo optimistični da ovaj dogovor što se tiče Jugobanke ide ka nekom, za nas, prihvatljivom rješenju. Čuli smo da postoji opcija koju smo nekoliko puta pomenuli, a to je da se kroz rehabilitaciju građana Srbije otplati dio duga. To nas je ohrabrilo i obradovalo, zbog činjenice da je to jedno od najpovoljnijih rješenja”, ističe dr Obradović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je juče za TVCG da je za sada spriječeno uvođenje stečaja u Institutu Simo Milošević u Igalu, ali da osim duga prema Srbiji taj institut i a i preski dug, dug pprema IRF-U, komercijalnim bankama, dobavljačima, te da se u rješavanje ovog problema moraju uključiti svi relevantni faktori u našoj zemlji. Jedno od rješenja može biti, kako kaže, prelazak Instituta u stoprocentno vlasništvo države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
13.08.2023-17:09 17:09

Zaboga znaju radnici Instituta kolko su “TACNI”u Ministarstvi financija Srbije,to je dogovor/finta svetosavskog pacova Damjanovica da obmanu zaposljene, CISTI BLEF lazu vas narodee.