Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Rade kao robovi, boje se otkaza, ne zasnivaju porodice…

Rad na crno, ugovor na određeno, blanko otkazi… Trgovina je sektor koji je najmanje plaćen i to ne samo u Crnoj Gori nego i u regiji – kazala je za Pobjedu predsjednica Sindikata trgovine Saveza sindikata Sonja Knežević.

ilustracija

Ona je podsjetila da je u ovom sektoru bilo koji praznik sasvim normalan radni dan, a da se radnici boje da se sindikalno organizuju.

– Strah ih je otkaza i jave se kad je već kasno – naglasila je Knežević.

Ona apeluje na institucije da reaguju i zaštite ove radnike, čime bi, ističe ona, bila na dobitku i država zato što bi redovnim uplaćivanjem poreza bilo i više novca u budžetu.

Zakon

– Često je prisutno i kršenje osnovnih prava iz radnog odnosa u ovom sektoru u kojem je dominantno učešće ženske radne snage. Tu je u većini slučajeva zastupljen rad na određeno vrijeme ili preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih. Poslodavci ne poštuju radno vrijeme, pa zaposleni imaju veliki broj prekovremenih sati, rade na dane državnih i vjerskih praznika i obavljaju teške poslove, što im nije adekvatno plaćeno – kazala je Knežević.

Jedan od velikih problema je, kako tvrdi, vezan za činjenicu da su ugovori na određeno vrijeme prećutna kategorija.

– Radnici koji imaju ugovor na određeno vrijeme su nepokriveni bilo kakvim zakonom. Za nas je na neki način to robovski odnos, činjenica da se najčešće mlade žene, radnice u trgovinama, ugovorima na određeno vrijeme prisiljavaju da ne zasnivaju porodice. Ugovori se produžavaju najčešće na tri ili šest mjeseci, međutim, jedan mjesec prije isteka zakonskog roka od dvije godine poslodavac raskida radni odnos, pusti zaposlenicu mjesec dana i ponovo joj da ugovor na tri ili šest mjeseci – kazala je Knežević.

Poruka

– Imamo slučajeva da se radni staž i doprinosi ne uplaćuju ni po pet-šest godina. Na kraju odu firme u stečaj i sve to ostane tako, kao što je slučaj firme „Rokšped“, „Spress logistika“ i „Štampe ad“. Postulat koji važi za naš privatni sektor je „ja sam gazda u svojoj firmi i ja propisujem pravila. Nema nikakvih instrumenata da me neko prisili“ i niko ih ne sprečava da to tako rade – kaže Knežević.

U trgovini, se kako kaže, ne poštuje ni radno vrijeme, ne plaćaju prekovremeni sati, neadekvatno je korišćenje godišnjih odmora, slobodnih dana. Ne poštuju se državni praznici, ali radnici se rijetko obraćaju sindikatu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve