Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Proizvodnje čelika u Nikšiću nema, radnici zahtijevaju da budu uposleni

''Mi očekujemo da EPCG odluči da programe koji su predvidjeli u budućnoti ostvare u što skorijem roku i da ove ljude zaposli'', predsjednik Sindikata EPCG Željezare Ivan Vujović

Početak proizvodnje čelika u EPCG Željezari Nikšić i dalje je neizvjestan. I dok iz matične kompanije, Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), prema stavu sa jučerašnje sjednice Odbora direktora, najavljuju mogućnost da za organizovanje proizvodnje upute javni poziv zainteresovanim kompanijama, iz Sindikata EPCG Željezare, ističu da očekuju da radnike uposle što prije, objavio je RTNK.

„Mi očekujemo da EPCG odluči da programe koji su predvidjeli u budućnoti ostvare u što skorijem roku i da ove ljude zaposli. Ono što nas jedino zanima jeste da radimo i da primamo zarade na početku mjeseca i da od tih zarada možemo da živimo. Naše je jedino da radimo, a njihovo da nađu poslove koji su predvidjeli budućnosti“, kazao je za Portal RTNK predsjednik Sindikata EPCG Željezare Ivan Vujović.

Agencija za zaštitu konkurencije stopirala je EPCG uplatu Željezari od 6,5 miliona eura za pokretanje proizvodnje čelika dok se ne preispita da li je kupovina nikšićke fabrike od strane državne elektroeenergetske kompanije bila u saglasju sa Zakonom o dodjeli državne pomoći.

Radnici i Sindikat, ističe Vujović, neće se miješati u najavljeni javni poziv zainteresovanim zakupcima proizvodnih pogona.

„Ističemo da smo mi radnici EPCG Željezare Nikšić, tako da apsolutno ne očekujemo da EPCG uz pogone Čeličane i Kovačnice „izda“ i radnike i ostalu imovinu Željezare. Ako treba da se daju pod zakup Čeličana i Kovačnica to je za nas prihvatljivo, nećemo se u to miješati“, kazao je Vujović.

Vujović naglašava da su upravo radnici Željezare ti koji su fabriku vratili pod okrilje države.

„Mogu slobodno reći -ovi radnici su vratili Željezaru državi i oni su omogućili EPCG da za pet miliona eura kupi imovinu fabrike u vrijednosti od 54 miliona. Dakle, 15 miliona eura im je dala država, kupovinom akcija, a EPCG je dala samo pet miliona“, kategoričan je Vujović.

U EPCG Željezara Nikšić trenutno je oko 400 radnika, a Vujović naglašava da su svi angažovani- još uvijek se uređuju inače zapušteni fabrički pogoni i parcele, a pokrenuli su i proizvodnju PVC bravarije.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve