Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Mujović u EPCG-Željezara Nikšić: Potrošili previše novca, zaposlili previše ljudi, imaju loše rezultate

Ministar Mujović najprije je razgovarao sa predsjednikom i članovima odbora direktora kompanije, a zatim i sa predstavnicima sindikalne organizacije kako bi se upoznao sa stanjem i kapacitetima objekata u okviru kompanije, saopšteno je iz Ministarstva

Na poziv sindikalne organizacije EPCG-Željezara Nikšić, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović posjetio je danas ovo preduzeće, kako bi kroz razgovor sa menadžmentom i predstavnicima radnika sagledao situaciju i aktivnosti za naredni period.

Ministar Mujović najprije je razgovarao sa predsjednikom i članovima odbora direktora kompanije, a zatim i sa predstavnicima sindikalne organizacije kako bi se upoznao sa stanjem i kapacitetima objekata u okviru kompanije, saopšteno je iz Ministarstva.

“Kako su na početku susreta istakli predstavnici odbora direktora i menadžmenta, postoje problemi i zastoji u ostvarivanju poslovnih planova, a današnji razgovor iskoristili su da predstave određene korake koji su do sada sprovedeni, kao i planove za naredni period.

Razgovora je bilo o pripremi javnog poziva za zainteresovane kompanije za zakup kovačnice i čeličane, što bi podrazumijevalo i upošljavanje značajnog broja radnika. Osim ovog poziva, predstavnici menadžmenta prezentovali su i ostale djelatnosti koje su shodno biznis planu, razvijane i koje funkcionišu u okviru rada Željezare”, navodi se u saopštenju.

Ministar energetike i rudarstva osvrnuo se na značaj Željezare, ne samo za Nikšić, već i za cijelu državu.

“EPCG je ovdje uložila gotovo četiri miliona eura, a vrlo malo je urađeno. Evidentna je sporost administracije, imamo prepreke zbog Zakona o javnim nabavkama, a i za pokretanje proizvodnje predviđeno biznis planom potrebno je vrijeme”, naveo je Mujović i ukazao da su pojedinci odgovorni što je novac potrošen kako je potrošen, što nije realizovano očekivano i što je zaposlen nedopustivo veliki broj ljudi.

” Planom je bilo predviđeno 190 radnika, a ovdje ih je na platnom spisku 400. Protiv toga se moramo boriti, ali ova vlada je vrlo odgovorna i nećemo nikoga ostaviti na ulici, već ćemo praviti odgovarajuće socijalne programe i zadržati ljude koji će dobro donositi ovoj firmi”, rekao je Mujović i istakao da je ključno pitanje kako pokrenuti Čeličanu i Kovačnicu koje su „srce“ ovog preduzeća.

Shvatajući važnost ovog pitanja, Vlada će dati podršku svakom modelu razvoja kompanije, koji ima za cilj vraćanje Nikšiću epiteta industrijskog centra Crne Gore, istakao je Mujović.

“Ministar je takođe naglasio da je konkurentnost na tržištu veoma važna stavka i u tom kontekstu istakao je uvođenje novih tehnologija, kao što je proizvodnja „zelenog čelika“ razvojnom šansom kompanije.

Kako je dodao, uz kredibilnog partnera i podršku države, a uz maksimalnu spremnost zaposlenih da se angažuju i rade, postoji perspektiva za bolju budućnost Željezare.

Ministar je takođe danas razgovarao sa predstavnicima sindikalne organizacije i saslušao izazove sa kojima se zaposleni susrijeću. Predstavnici radnika iskazali su nezadovoljstvo dosadašnjom dinamikom aktivnosti koje se sprovode shodno biznis planu. Prema riječima predsjednika sindikata Ivana Vujovića, radnici su spremni da rade, da obezbijede egzistenciju svojim porodicama, a kako su istakli vjeruju da uz pravog partnera mogu značajno doprinijeti razvoju i rastu kompanije”, navode iz Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve