Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Privredna komora: Sistem kvaliteta – neizostavan dio puta ka uspješnom pozicioniranju domaćih proizvoda i usluga

U Privrednoj komori Crne Gore se, ističu, konstantno afirmiše kvalitet i ukazuje na značaj implementacije njegovih standarda šaljući poruku o značaju kvaliteta a sve u cilju jačanja konkurentnosti na tržištu

Privredna komora je, shvatajući značaj kvaliteta i standarda za uspješan rad i razvoj za tržišno pozicioniranje privrednih subjekata, u želji da i kroz lični primjer to pokaže i dodatno promoviše, i sama ispunila zahtjeve međunarodnog standarda ISO 9001 i sertifikovala sistem menadžmenta kvalitetom (SMK) još 2007. godine, saopšteno je danas iz Privredne komore Crne Gore.

U Privrednoj komori Crne Gore se, ističu, konstantno afirmiše kvalitet i ukazuje na značaj implementacije njegovih standarda šaljući poruku o značaju kvaliteta a sve u cilju jačanja konkurentnosti na tržištu.

“Privredna komora je među pokretačima i nosiocima promocije i uvođenja sistema kvaliteta kojim se mijenja slika o ulozi biznisa u jednoj zajednici i donose promjene na tržišnom mozaiku kroz standarde koji u poslovne odluke integrišu principe održivosti. Dijeljenjem svoje ekspertize pomažemo crnogorskoj privredi da ovlada sistemom kvaliteta koji je neizostavan dio puta ka uspješnom pozicioniranju domaćih proizvoda i usluga”, naveli su usaopštenju.

Privredna komora je, kako su naveli, uključena u projekte podizanja konkurentnosti i spremna je da pomogne svima koji žele da uhvate korak sa razvijenim svijetom u oblasti menadžmenta kvalitetom.

“Učimo od najboljih, imamo podršku evropskih asocijacija za kvalitet u transferu znanja i praksi, kako bi se crnogorska privreda na vrijeme pripremila za ulazak na tržište koje zahtijeva da se u poslovne odluke ugrade principi održivosti, a briga o biznisu mora ujedno biti briga o ljudima, prirodi i zajednci”, kazali su iz PKCG.

Prema njihovim riječima, uvođenje standarda pomaže u rastu preduzeća, smanjenju troškova i povećanju profita, pomaže u nadmetanju sa konkurencijom i daje mu snagu ozbiljnog konkurenta na tržištu.

“Pored toga povećava kredibilitet preduzeća, imidž i reputaciju, a time i poverenje kupaca i klijenata. Takođe, benefite imaju i potrošači jer su proizvodi i usluge proizvedeni u skladu sa standardima bezbjedniji, sa efikasnijom kontrolom postignute bezbjednosti proizvoda koji se plasiraju na tržišta”, naglasili su.

Aktivnosti promocije kvaliteta i unapređenje sistema kvaliteta u cilju afirmisanja crnogorske privrede, kao i i primjenu međunarodnih standarda menadžmenta kvaliteta, Privredna komora kako kažu sprovodi kroz rad Koordinacionog odbora za kvalitet.

Ukazali su da ovaj Odbor postoji u Privrednoj komori od 2006. godine.

“Ovaj odbor kroz svoj rad objedinjuje sve relevantne subjekte u zajedničkom cilju izgradnje infrastrukture kvaliteta, uključujući reprezentativne kompanija koje su svoje poslovanje uskladile sa međunarodnim standardima sistema menadžmenta, institucije infrastrukture kvaliteta (standardizacija, metrologija, akreditacija), ministarstava (ekonomskog razvoja i turizma i javne uprave), i drugi istaknute crnogorske djelatnike na polju kvaliteta iz akademske zajednice, lokalne samouprave i nevladinog sektora”, dodaju u saopštenju.

Njegove aktivnosti su usmjerene na:

“Promociju i unapređenje sistema kvaliteta u Crnoj Gori u cilju afirmisanja crnogorske privrede; Iniciranje organizovanja obuka i osposobljavanja iz oblasti menadžmenta: kvalitetom, zaštitom životne sredine, zaštitom zdravlja i bezbijednosti na radu, bezbjednosti hrane, kao i drugih oblasti od interesa i na inicijativu članica Komore i drugih zainteresovanih strana. Širenje svijesti i podsticanje privrednih subjekata i javne uprave na uvođenje standarda kvaliteta i drugih međunarodnih standarda. Saradnju sa institucijama infrastrukture kvaliteta. Promovisanje aktivnosti institucija infrastrukture kvaliteta i uspješnih privrednih subjekata i njihovih iskustava (poboljšanja) kroz primjenu standarda kvaliteta”, naveli su iz PKCG.

Za operacionalizaciju preporuka o upravljanju sistemom kvaliteta neophodni su konkretni koraci i Privredna komora će, najavili su, kroz aktivnosti koje sprovodi nastaviti da radi na edukaciji i pružanju podrške članicama da adekvatnim uvođenjem standarda trasiraju održiv put razvoja svog poslovanja.

“Za to su neophodne i javne konsultacije, zajedničko razumijevanje i temeljan rad na donošenju zakonske regulative koja će omogućiti da sistem kvaliteta bude ne samo kopija evropske prakse, već praktično primjenjivi i našim kompanijama prilagođen set propisa koji će uvođenjem standarda kvalitea trajno podići performanse crnogorske privrede”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve