Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Privatni sektor mora puniti budžet, a posluje u neizvjesnom ambijentu

Da je korupcija u Crnoj Gori prisutna, te da utiče na privredu i poslovanje tvrdi više od 40 odsto firmi koje posluju u državi. Osim toga, korucija nije jedini ubica biznisa – pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca

Politička nestabilnost, siva ekonomija, neefikasnost javne uprave i nedostatak radne snage najveći su izazovi za poslovanje firmi u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca. Ekonomska struka kaže da poslujemo u neizvjesnom ambijentu, te da je i privatni sektor, koji puni državnu kasu, morao biti obuhvaćen predlogom budžeta.

Da je korupcija u Crnoj Gori prisutna, te da utiče na privredu i poslovanje tvrdi više od 40 odsto firmi koje posluju u državi. Osim toga, korucija nije jedini ubica biznisa – pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca.

Filip Lazović iz Unije poslodavaca kaže da su neefikasnost javne uprave, politička nestabilnost, konkurencija iz neformalnog sektora, nedovoljan broj kvalifikovanih radnika, nedostatak radne snage, samo neki od problema.

Predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica vjeruje da će doći do poboljšanja ambijenta za privrednike. Poručuje da je trenutno poslovno okruženje puno neizvjesnosti.

“Poslodavci su tu u nekom prostoru gdje su svjesni da taj budžet koji je najavljen trebaju popuniti”, kaže Mikavica.

To što dio kolača predlogom budžeta nije opredijeljen za privredu i privatni sektor, zamjera ekonomski analitičar Predrag Zečević.

Kaže da se Vlada isključivo fokusirala na podizanje zarada u državnom sektoru, te očekuje da će uskoro u državnim firmama raditi 100.000 radnika sa prosječnom platom od 900 eura.

“Državni sektor je postao toliko atraktivan da privatni sektor koji inače finansira državu ne može pronaći radnike, jer svi mladi ljudi idu u državni sektor. Ukoliko se ovako nastavi, ja ne vidim nijedan način da će država opstati na ovim osnovama”, ocijenio je Zečević.

On vidi rješenje u reformi javne uprave.

“Ako Vlada ne nađe sistem prelaska radika iz državog u privatni sektor ja ne vidim opstanak crnogorskog sistema, vidim samo dalje zaduživanje i vidim kad se vrate Rusi i Turci i Ukrajninci, kad se završi rat, da će budžet Crne Gore biti neodrživ”, kaže Zečević.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja Goran Jovetić kazao je da se zahtjevi privrede moraju uzeti u obzir, jer su oni ti koji pune državnu kasu. Zabrinjava podatak, da je privreda, kaže, nezadovoljna radom javne uprave, te da se bez digitalizacije ne može govoriti o efikasnosti.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve