Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Posvetiti punu pažnju funkcionisanju trajekte linije i nesmetanom odvijanju turističke sezone

Učesnici u diskusiji su se saglasili da je za unapređenje turizma kao strateški najznačajnije privredne grane u Crnoj Gori od izuzetnog značaja bolja koordinacija svih institucija i da turizam kao ubrzano razvojna djelatnost zahtijeva promptno djelovanje

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje održao je u Herceg Novom, 5. maja 2023. godine, sastanak na temu: „Stanje u saobraćajnoj infrastrukturi Crne Gore u susret turističkoj sezoni – sa posebnim osvrtom na tranzit turista na crnogorskom primorju i dolazak na destinaciju  – stanje   na graničnim prelazima, saobraćaju duž Jadranske magistrale, trajektna linija Kamenari – Lepetane, pilotaža u zalivu Boke Kotorske”.

Zaključeno je da je potrebno posvetiti punu pažnju funkcionisanju trajekte linije i nesmetanom odvijanju turističke sezone.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sjednica je započela minutom ćutanja odavanjem pošte za sve stradale u stravičnom masakru koji se dogodio 3. maja u Beogradu.

Predsjednica Odbora Tamara Vujović je u uvodnom obraćanju istakla da je Odbor prethodnog ljeta započeo novu fazu u svom radu i da se posvećeno bavio izazovima u okviru svojih nadležnosti organizovanjem tematskih sastanaka van sjedišta Skupštine Crne Gore (Budva, Kolašin, Pljevlja, Herceg Novi).

Učesnici sastanka su bili poslanici i poslanice Odbora: Slaven RadunovićDejan ĐurovićJelena BožovićNataša Jevrić i Suada ZoronjićGoranka Lazović, načelnica Direkcije za konkurentnost turističkog ambijenta u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma; Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, Miloš Konjević i Mirko Mustur, potpredsjednici Opštine Herceg Novi, Ivan Otović, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi; Jovan Brinić, potpredsjednik Opštine Tivat, Vedran Božinović, sekretar Sekretarijata za privredu u Opštini Tivat; Nevenka Božović Jovović, glavna administratorka u Opštini Budva; Dino Tutundžić, načelnik u Direktoratu za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu zagađenja i pomorsku privredu u Ministarstvu kapitalnih investicija; Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore; Blažo Rađenović, predsjednik Upravnog odbora JP „Morsko dobro“; Velibor Vučinić, v.d. načelnika Odsjeka za graničnu kontrolu u Sektoru granične policije, Uprava policije; Ivana Martinić, v.d. direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama – Bar, Ana Drakulović, Sektor za upravljanje lukama, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama – Bar.

Tokom sastanka pažnja je posvećena graničnim prelazima, trajektnom saobraćaju, gužvama duž jadranske magistrale, kao i pilotaži u Boki kotorskoj.

“U prvom dijelu sastanku bilo je riječi o graničnim prelazima. Ukazano je da saobraćajna infrastruktura u primorskom dijelu države predstavlja veliki problem i poseban izazov, naročito u pogledu odvijanja turističke sezone, a predstavnici opština sa juga istakli su da bi država konačno morala pronaći efikasno rješenje da se izbjegnu ogromne gužve koje nastaju u toku sezone”, saopštili su iz Skupštine.

Učesnici u diskusiji su se saglasili da je za unapređenje turizma kao strateški najznačajnije privredne grane u Crnoj Gori od izuzetnog značaja bolja koordinacija svih institucija i da turizam kao ubrzano razvojna djelatnost zahtijeva promptno djelovanje.

“Ukazali su na povećanje broja turista na graničnim prelazima, podsjetili da su ovo problemi koji se javljaju u kontinuitetu i posebno istakli nužnost hitnog rješavanja problema zadržavanja na granicama i stvaranja gužvi na istima, kao i važnost rješavanja pitanja kadrovskih kapaciteta u smislu broja i obučenosti prema zahtijevanim standardima. Takođe, naglašena je potreba za razvojem osnovne infrastrukture u turizmu, naročito ako se ima u vidu da u infrastrukturu Boke nije ulagano već skoro 60 godina, a da je upravo jug države taj koji generiše znatne prihode od turizma”, navodi se u saopštenju.

U nastavku sastanka bilo je riječi o trajektnom saobraćaju i gužvama duž Jadranske magistrale.  Posljednja tema o kojoj su učesnici sastanka razgovarali bila je pilotaža brodova u Boki.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve