Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Postoji potreba za edukacijom i osnaživanjem preduzeća

Iz Privredne komore su kazali da je u eri brzih tehnoloških promjena, digitalna transformacija postala ključni faktor za održivost i rast preduzeća

U crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) postoji potreba za edukacijom i osnaživanjem u cilju digitalne transformacije kako bi se bolje razumjeli izazovi i mogućnosti koje donosi digitalno doba, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz Komore su agenciji Mina-business kazali da je u eri brzih tehnoloških promjena, digitalna transformacija postala ključni faktor za održivost i rast preduzeća.

“PKCG, prateći ekonomske trendove u svijetu, sa ciljem da najbolja iskustva i prakse prenese i ponudi crnogorskoj privredi, naročito MMSP, koji u strukturi crnogorske privrede čine 98 odsto kompanija, kontinuirano, zajedno sa svojim članicama, daje inicijative i sprovodi aktivnosti usmjerene ka digitalizaciji poslovanja i stvaranju konkurentske prednosti za preduzeća u savremenom tržišnom okruženju”, naveli su iz PKCG.

Digitalna transformacija, kako su objasnili, ne podrazumijeva samo primjenu savremenih tehnoloških dostignuća, već i promjenu kulture i načina razmišljanja unutar organizacija.

“U tom kontekstu, PKCG je prepoznala, prije svega, potrebu za edukacijom i osnaživanjem crnogorskih MMSP kako bi se bolje razumjeli izazovi i mogućnosti koje donosi digitalno doba”, ocijenjeno je iz Komore.

Shodno tome, jedna od ključnih aktivnosti PKCG je organizacija radionica, seminara i edukativnih programa posvećenih digitalnoj transformaciji. Ti programi pružaju učesnicima mogućnost da steknu osnovna znanja o digitalnim tehnologijama, kao i da nauče kako da ih primjene u svakodnevnom poslovanju.

“Kroz primjere najbolje prakse, MMSP dobijaju uvid u konkretne koristi koje mogu ostvariti digitalizacijom, poput efikasnijih poslovnih procesa, bolje analitike podataka i unaprjeđenja korisničkog iskustva”, rekli su iz PKCG.

Pored toga, PKCG aktivno radi na promociji digitalne kulture i svijesti o važnosti bezbjednosti na internetu. Sprovode se kampanje i obuke koje imaju za cilj osnaživanje zaposlenih u MSP da prepoznaju potencijalne bezbednosne rizike i preduzmu adekvatne mjere zaštite.

“PKCG takođe djeluje kao posrednik između MMSP i relevantnih tehnoloških partnera. Kroz različite projekte, programe i inicijative, Komora povezuje preduzeća sa stručnjacima iz oblasti informacionih tehnologija, softverskih rješenja i konsaltinga kako bi pronašli najbolje rješenje za digitalnu transformaciju svojih poslovnih modela”, naveli su iz Komore.

U saradnji sa vladinim institucijama i nevladinim sektorom, PKCG takođe radi na stvaranju povoljnog okruženja za digitalno poslovanje.

“Zajedno sa svojim članicama aktivno učestvuje u iniciranju i radu na izmjenama, dopunama i donošenju novog zakonodavnog okvira koji se tiče ovog veoma važnog procesa”, podsjetili su iz PKCG.

PKCG, u namjeri da i praktično da doprinos, započela je aktivnosti na digitalnoj transformaciji same institucije. Dosadašnje aktivnosti odnosile su se na proces pripreme projektnog zadatka u kojem su aktivno učešće uzele članice Komore.

“Digitalna transformacija poslovanja PKCG, pored unapređenja efikasnosti i efektivnosti internih procesa, kroz uštede raznih resursa (ljudskih, vremenskih, finansijskih) imaće jak multiplikativni efekat i na poslovanje privrednih subjekata, kroz niz servisa koji će štedjeti njihove resurse, unaprjeđujući nivo digitalne pismenosti zaposlenih u privredi”, rekli su iz Komore.

Takođe, realizacijom ovog projekta biće omogućena veća dostupnost servisa i usluga koje Komora nudi svojim članicama, kako u poslovnoj komunikaciji sa stručnom službom Komore tako i sa organima javne uprave.

“Uspostavljanjem individualnog virtuelnog prostora za svaku registrovanu kompaniju za prijem i otpremanje elektronski potpisanih dokumenata i komunikaciju, kroz koncept eBox-a nivo ponuđenih usluga biće na zaista zavidnom nivou. Dakle, krajnji korisnici biće članice PKCG-poslovni subjekti i pridruženi partneri, međunarodni partneri, javna uprava i zaposleni u PKCG”, naveli su iz Komore.

Ove godine u PKCG konstituisan je i Koordinacioni odbor za digitalnu transformaciju, čije su članice predstavnici privrede (kroz odbore udruženja obezbjeđeno je učešće predstavnika svih privrednih grana), javne uprave, naučnoistraživačkog i civilnog sektora. Ovaj odbor, kako je objašnjeno, ima za cilj da pruži snažnu podršku na svim nivoima nacionalnom koordinacionom tijelu za upravljanje procesom digitalne transformacije, koje je uspostavljeno na inicijativu privrede.

“Na ovim osnovama, stvara se okvir za digitalnu transformaciju poslovanja MMSP, bez obzira na sektor djelovanja, poslovnu orijentaciju, veličinu i nivo razvoja preduzeća. Kroz sve ove aktivnosti, PKCG pruža dragocjenu podršku za mikro, mala i srednja preduzeća, pomažući im da ostvare svoj pun potencijal u digitalnoj eri”, rekli su iz PKCG.

Iz Komore su zaključili da digitalna transformacija više nije opcija, već neophodnost za MMSP koja žele opstati i napredovati u savremenom tržišnom okruženju, a PKCG je ključni partner na tom putu ka uspjehu.

IzvorMina

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve