Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Poslanici da podrže inicijativu da se ugovor o radu na određeno vrijeme limitira na najviše 24 mjeseca

''USSCG smatra opravdanom i u potpunosti podržava inicijativu za izmjene Zakona o radu kako bi se angažman zaposlenih po ugovoru o radu na određeno vrijeme limitirao na najviše 24 mjeseca, koji period je i sam po sebi predugačak''

Povodom saznanja da su Skupštini Crne Gore poslanik/ca Socijalističke narodne partije podnijeli inicijative za izmjene Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Unija slobodnih sindikata Crne Gore očekuje da predmetne dvije inicijative budu podržane od strane svih poslanika.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore je nakon donošenja Zakona o radu iz 2008. godine, na čije donošenje nijesmo mogli uticati i koji smo nazivali „neoliberalni i nakaradni“, a kojim je bilo omogućeno poslodavcima da zaposlene po ugovoru o radu na određeno vrijeme mogu držati od trenutka zasnivanja radnog odnosa pa sve do sticanja uslova za starosnu penziju, nakon vođenja trogodišnje kampanje u decembru 2011.g. izmjenama Zakona o radu izdejstvovala da ugovori u radu na određeno vrijeme budu ograničeni na 24 mjeseca. Prilikom pregovaranja novog teksta Zakona o radu, koji je trenutno na snazi, Unija slobodnih sindikata Crne Gore se zalagala da odredba kojom se trajanje ugovora o radu ograničava na 24 mjeseca ostane nepromijenjena, cijeneći da je i to predug period iz razloga što je ugovor o radu na određeno vrijeme izuzetak, a ne pravilo”, navode.

Međutim, kako to nijesu mogli izdejstvovati jer su za vrijeme pomenutih pregovora bili u manjini, tako je period angažovanja zaposlenog po ugovoru o radu na određeno vrijeme povećan sa 24 na 36 mjeseci.

“Iz tog razloga USSCG smatra opravdanom i u potpunosti podržava inicijativu za izmjene Zakona o radu kako bi se angažman zaposlenih po ugovoru o radu na određeno vrijeme limitirao na najviše 24 mjeseca, koji period je i sam po sebi predugačak”, poručuje USSCG.

Kada je u pitanju inicijativa za izmjenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, od ranije su upoznati da se Sindikat lučkih radnika „Luka Bar“, koji djeluje pod okriljem Unije slobodnih sindikata Crne Gore, potpuno osnovano obratio svim poslaničkim klubovima za sticanje prava na povoljnije uslove za odlazak u starosnu penziju lučko-transportnim radnika u Luci Bar.

“Imajući u vidu da njihova radna mjesta pripadaju zoni opasnosti 1, u kojoj prema procjenama postoji realna mogućnost da zaposleni postanu invalidi rada ili rizikuju sopstveni život, te da mjere zaštite zdravlja na radu nisu dovoljne da bi na pravi način zaštitile zdravlje i život tih zaposlenih, ovu inicijativu u potpunosti podržavamo. Imajući u vidu navedeno, očekujemo da predmetne dvije inicijative budu podržane od strane svih poslanika u Skupštini Crne Gore”, navodi Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve