Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

PORESKI UDAR NA INVESTICIJE – KOMUNALNE TAKSE (9) Kolašin skuplji nego Mojkovac i Žabljak zajedno, Podgorica, Bar, Sveti Stefan, a čak deset puta više nego Andrijevica

Prostom računicom se dolazi do podatka da je predviđeno uvećanje komunalne takse sa 30 na 150 eura u prvoj zoni veće nego čitava taksa na Svetom Stefanu za navedene kategorije! Planirana naknada od 150 eura u prvoj zoni veća je i od takse koju ubira Glavni grad Podgorica gdje za zonu Ia investitor treba da izdvoji 142 eura. 

Novoformirana administracija u Kolašinu, kao jedan od prvih poteza, pripremila je Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kojim značajno povećava komunalnu taksu u gradu, posebno za prve tri zone.  Nacrtom ovog propisa koji je trenutno na javnoj raspravi, uvodi se novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu.

Portal Aktuelno je u seriji tekstova obradio ove takse u nekoliko gradova na jugu i sjeveru Crne Gore, ali i u Glavnom gradu. Kroz istraživanje komunalne takse i uporedne analize se pokazalo da je planirana naknada u Kolašinu skuplja nego na Žabljaku i u Mojkovcu zajedno, jer je u Mojkovcu 45 eura za prvu zonu, na Žabljaku 90 za poslovne objekte u istoj zoni, a u Kolašinu 150. Ta naknada, ukoliko se usvoji biće veća za hotele nego na Svetom Stefanu i u Miločeru gdje je ona 116 eura za izgradnju hotela, kondo hotela, aparthotela, garni hotela, objekta tipa sajamskog sadržaja, šoping molova, spa centara… Dodatno, ova odluka predviđa i minus od 200 eura za metar kvadratni ugrađenog solarnog panela kao i minus od 15 €/m2 ugrađene kamene fasade.

Prostom računicom se dolazi do podatka da je predviđeno uvećanje komunalne takse sa 30 na 150 eura u prvoj zoni veće nego čitava taksa na Svetom Stefanu za navedene kategorije! Planirana naknada od 150 eura u prvoj zoni veća je i od takse koju ubira Glavni grad Podgorica gdje za zonu Ia investitor treba da izdvoji 142 eura.

Najniža taksa u uporednoj analizi je u Mojkovcu, svega 45 eura za prvu A zonu koliko iznosi i u zoni budućeg Skijališta Žarski. Najmanja taksa od 14 e/m2 za zonu I predviđena je u Andrijevici. Budući investitori tako neće imati dilemu da li da ulažu na teritoriji Opštine Kolašin za deset puta veću naknadu od andrijevačke, koja će postati posebno atraktivna nakon probijanja tunela kroz Bjelasicu koji bi trebalo da bude završen ove godine. Tako će se za svega tri do pet minuta stići iz Kolašina 1450 do Jelovice, gotovo netaknutnog bisera Bjelasice. Osim toga, i druga dionica auto puta koja je planirana od Mateševa prema Andrijevici, takođe će doprinijeti razvoju ovog dijela Crne Gore i atraktivnosti za ulaganja. Posebna privlačnost budućim investitorima, osim prirodnih ljepota, biće i male takse, koje u Andrijevici za zonu II iznose svega 12 eura.

Još jedna opština koja će dobiti na atraktivnosti probijanjem tunela kroz Bjelasicu su Berane, gdje je za prvu zonu potrebno izdvojiti 35,20 eura. Uz to, za jednokratno plaćanje naknade koje podrazumijeva plaćanje naknade u cjelokupnom iznosu u roku od sedam dana od dana prijema rješenja, investitor ima pravo na umanjenje za 15 odsto od obračunate vrijednosti naknade. Ovakva konkurentna politika Berana zasigurno će preusmjeriti potencijalne investitore prema ovoj opštini, i prirodnim ljepotama Jelovice preko koje prolazi novi regionalni put Berane – Kolašin, uz gondolu za koju je u planu da se spoji sljedeće, a najkasnije 2025. godine, sa vrhovima uspinjača sa kolašinske strane. Na taj način će početi valorizacija planine Jelovice, koja se nalazi u Prostornom planu posebne namjene Bjelasice i Komova.

Jelovica, planina u masivu Bjelasice, sa istočne strane, prema Beranama i Andrijevici, predstavlja pravi biser i prirodni resurs. Uz gotovo netaknute prirodne ljepote i infrastrukturno povezivanje, plansku dokumentaciju i konkurentnu poresku politiku, Jelovica će, ukoliko Opština Kolašin realizuje planirano povećanje naknada, privući investitore koje će Kolašin da “otjera”. Da su taj potencijal već prepoznali stranci pokazuje i interesovanje ulagača u beranski aerodorom. Mediji su nedavno pisali da je njemačka kompanija Elite-private-jet-service spremna da obezbijedi novac i započne posao oko valorizacije aerodroma u Beranama.

Najskuplja taksa se plaća, očekivano, u Porto Montenegru u Tivtu. Tu međutim treba naglasiti da se ta taksa povećala relativno skoro – prije dvije godine za ovaj eksluzivni dio crnogorskog primorja i šire, i to tek kada je već izgrađena sva komunalna infrastruktura – od regionalnog vodovoda do prečišćavanja otpadnih voda.

Pitanje za lokalne vlasti u Kolašinu je da li se mogu  porediti sa elitnim turističkim centrom kao što je Porto, ili bi trebalo da prvo razviju grad konkuretnom poreskom politikom i privlačnim biznis ambijentom, pa tek onda da razmišljaju o povećanju lokalnog zahvata.

Iako je razumljiva namjera Opštine da lokalni budžet bude obezbijeđen za infrastrukturno opremanje, trebalo bi razmisliti da li je povećanje taksi u ovolikom procentu, u situaciji gdje postoji veliko interesovanje investitora, pravi put, ili stranputica. Jer teško je za očekivati da će potencijalni investitor za pristojan hotel od oko 90 smještajnih jedinica i kvadrature od 10.000 u prvoj zoni da izdvoji oko milion i po eura samo za komunalnu taksu!

Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Kolašin je na Javnoj raspravi od 01. do 15. februara dok će se centralna javna rasprava održati u Maloj sali Centra za kulturu 13. februara u 11.00 časova.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
istina
12.02.2023-10:14 10:14

Martinović bi htio da sa ovim taksama pokaže da nije obično užireno prase!

Popmartinovic
12.02.2023-16:42 16:42

Pop Martinovic mora da placa rate crkvi srbije, jer oni su ga tu doveli! Kolasinci sto ste trazili to ste i dobili, uzivajte uz popa Martinovica, umjesto da ubirate blagodeti autoputa od vlade Dps-a, vi u kolo sa popovima uz ulicu i niz ulicu, litajte jos!!!