Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

PORESKI UDAR NA INVESTICIJE – KOMUNALNE TAKSE (6): U Kolašinu 150 eura, u Beranama 35

Tako će komunalna taksa u Kolašinu, ukoliko ovaj prijedlog bude usvojen, biti skuplja za 115 eura od Opštine Berane, gdje je za prvu zonu potrebno izdvojiti 35,20 eura. Uz to, za jednokratno plaćanje koje podrazumjeva plaćanje naknade u cjelokupnom iznosu u roku od sedam dana od dana prijema rješenja, investitor ima pravo na umanjenje za 15 odsto od obračunate vrijednosti naknade

Novoformirana administracija u Kolašinu, kao jedan od prvih poteza, pripremila je Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta kojim značajno povećava komunalnu taksu u gradu, posebno za prve tri zone.  Nacrtom ovog propisa koji je trenutno na javnoj raspravi, uvodi se novina u obračunavanju naknade za objekte iznad 200 kvadrata tako što se naknada za prvu zonu uvećava sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, treću 70 i četvrtu 30 eura po kvadratu.

Tako će komunalna taksa u Kolašinu, ukoliko ovaj prijedlog bude usvojen, biti skuplja za 115 eura od Opštine Berane, gdje je za prvu zonu potrebno izdvojiti 35,20 eura. Uz to, za jednokratno plaćanje koje podrazumjeva plaćanje naknade u cjelokupnom iznosu u roku od sedam dana od dana prijema rješenja, investitor ima pravo na umanjenje za 15 odsto od obračunate vrijednosti naknade.

Ova razlika u naknadama za komunalno opremanje još je veća kada se uporede važeće takse za ostale zone u Beranama sa planiranim u Kolašinu. Tako je za zonu II u Kolašinu planirana 100 eura, dok je u Beranama to 31,68 eura. Budući investor bi tako za zonu III u Kolašinu morao da izdvoji 70 eura po metru kvadratnom, dok je to u Beranama 28,16 eura…

Ovakva poreska politika, ukoliko bude usvojena u Skupštini Opštine Kolašin, zasigurno će preusmjeriti potencijalne investitore prema Beranama, i prirodnim ljepotama Jelovice preko koje prolazi novi regionalni put Berane – Kolašin, i gondolom za koju je u planu da se spoji sljedeće, a najkasnije 2025. godine, sa vrhovima uspinjača sa kolašinske strane. Na taj način će početi valorizacija planine Jelovice, koja se nalazi u Prostornom planu posebne namjene Bjelasice i Komova. Jelovica, planina u masivu Bjelasice, sa istočne strane, prema Beranama i Andrijevici, predstavlja pravi biser i prirodni resurs.

Mnogi vlasnici privatnog zemljišta su u iščekivanju završetka puta i tunela, koji će planinu Jelovicu potpuno približiti auto-putu i turistima iz Podgorice i sa juga Crne Gore. Od Kolašina do Jelovice, kroz tunel Vranjak ispod Bjelasice, biće svega deset, petnaest minuta vožnje.

Uz gotovo netaknute prirodne ljepote i infrastrukturno povezivanje, plansku dokumentaciju i konkurentnu poresku politiku, Jelovica će, ukoliko Opština Kolašin realizuje planirano povećanje naknada, privući investitore koje će Kolašin da “otjera”. Da su taj potencijal već prepoznali stranci pokazuje i interesovanje ulagača u beranski aerodorom. Mediji su nedavno pisali da je njemačka kompanija Elite-private-jet-sevice spremna da obezbijedi novac i započne posao oko valorizacije aerodroma u Beranama.

U lokalnoj upravi Kolašina moraju da prihvate realnost da je auto put šansa ne samo za ovu opštinu već za čitav sjever Crne Gore koji je bogat resursima. Kako će koja opština privući investicije više ne zavisi samo od entuzijazma pojedinaca koji ulažu i dovode investore, već i od podsticajnih mjera koje će svaka od opština da ponudi.

Iako je razumljiva namjera Opštine da lokalni budžet bude obezbijeđen za infrastrukturno opremanje, trebalo bi razmisliti da li je povećanje taksi u ovolikom procentu, u situaciji gdje postoji veliko interesovanje investitora, pravi put, ili stranputica. Jer teško je za očekivati da će potencijalni investitor za pristojan hotel od oko 90 smještajnih jedinica i kvadrature od 10.000 u prvoj zoni da izdvoji oko milion i po eura samo za komunalnu taksu!

Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Kolašin je na Javnoj raspravi od 01. do 15. februara dok će se centralna javna rasprava održati u Maloj sali Centra za kulturu 13. februara u 11.00 časova.

Portal Aktuelno će u nekoliko nastavaka, radi objektivnog informisanja i uključivanja što većeg opsega stručne i laičke  javnosti, objavljivati uporedne podatke u ovoj oblasti Kolašina i nekoliko drugih opština.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve