Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

PORESKI UDAR NA INVESTICIJE – KOMUNALNE TAKSE (4): U Kolašinu 150 eura, u Mojkovcu 45

Planirano povećanje komunalnih taksi je  još jedno opterećenje za investicije u Kolašinu, pa se javlja realna bojazan da će novi nameti, ukoliko se usvoje, neminovno dovesti do pada interesovanja investitora, ali i do smanjenja cijena nekretnina u prve tri gradske zone, što bi bio udar na džepove građana, vlasnike parcela u ovim dijelovima grada. Sa druge strane, potpuno je izvjesno da bi Mojkovac sa povoljnijim biznis ambijentom dobio novu šansu da konkurentnijom poreskom politikom privuče investitore za izgradnju 14 hotela koliko ih je planirano kod Skijališta Žarski.

Ukoliko se usvoji Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Kolašin koji je na javnoj raspravi, budući investitori će imati tri puta više razloga da ulažu u Mojkovac. Naime, Nacrtom ove odluke, Opština Kolašin je predvidjela da se naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u Kolašinu sa postojećih 30 eura poveća na čak 150 eura u zoni I, na 100 u zoni II, 70 u zoni III…

U Mojkovcu, koji je samo 20-tak kilometara udaljen od Kolašina, ta taksa je značajno manja za sve zone. Tako je u prvoj zoni A ona svega 45 eura, u prvoj 33,75,  drugoj 22,50, trećoj 18 i četvrtoj 45 eura, jer četvrta zona obuhvata prostor koji zahvata građevinsko zemljište van granica gradskog građevinskog zemljišta definisano posebnim odlukama – SKI  Centar prema Prostornom planu posebne namjene Bjelasice i Komova.

Poznato je da se u Mojkovcu radi na otvaranju Skijališta Žarski, u koji je država uložila više desetina miliona eura. Samo ove godine iz državnog budžeta je za Žarski predviđeno blizu tri miliona eura. Da država forsira ovo skijalište pokazuje i podatak o kome je Portal Aktuelno više puta pisao- šestosjed koji je plaćen oko osam miliona eura prije više od četiri godine, „čuva“ se u skladištima za spajanje Žarskog i bjelopoljske Cmiljače, umjesto da se odmah stavi u funkciju na Skijalištu Kolašin, prema beranskoj i andrijevačkoj strani. Time bi Kolašin dobio još 20 kilometara staza, a spajanjem gondolom sa Jelovicom, još toliko. Ukupno 85 kilometara. Uprava Skijališta Crne Gore, međutim, ni ove sezone nije stavila šestosjed u funkciju, a planirano spajanje Žarskog i Cmiljače nije izvjesno još najmanje dvije godine.

Ovakvom odnosu prema Kolašinu, nepromišljene odluke lokalne vlasti mogle bi nanijeti dodatnu štetu. Planirano povećanje komunalnih taksi je  još jedno opterećenje za investicije u gradu, pa se javlja realna bojazan da će novi nameti, ukoliko se usvoje, neminovno dovesti do pada interesovanja investitora, ali i do smanjenja cijena nekretnina u prve tri gradske zone, što bi bio udar na džepove građana, vlasnike parcela u ovim dijelovima grada.

S druge strane, potpuno je izvjesno da bi Mojkovac sa povoljnijim biznis ambijentom dobio novu šansu da konkurentnijom poreskom politikom privuče investitore za izgradnju 14 hotela koliko ih je planirano kod Skijališta Žarski.

Ravnomjeran razvoj sjevernih opština je prioritet, ali ne na način da se ovolikom razlikom u cijenama komunalnog opremanja investitori destimulišu. Jer teško je za očekivati da će potencijalni investitor za pristojan hotel od oko 90 smještajnih jedinica i kvadrature od 10.000 m2 u prvoj zoni izdvojiti oko milion i po eura samo za komunalnu taksu!

Iz Opštine ovu odluku pravdaju namjerom “da se zaštiti interes lokalne uprave u Kolašinu i povećaju prihodi Opštine Kolašin po ovom osnovu, a time zaštite i interesi građana koji takođe zaslužuju uslove za sticanje profita ali kroz održiv i balansiran rast i razvoj kvaliteta turističke ponude u okviru malih i srednjih porodičnih biznisa”.  Ono što, međutim, zaboravljaju je da je mali i srednji biznis u Kolašinu postojao i do sada ali da je najbolju šansu dobio tek kada je počeo investicioni bum u gradu.

Iako je razumljiva namjera Opštine da lokalni budžet bude obezbijeđen za infrastrukturno opremanje, trebalo bi razmisliti da li je povećanje taksi u ovolikom procentu, u situaciji gdje postoji veliko interesovanje investitora, pravi put, ili stranputica.

Nacrt odluke o izmjenama i dopunama odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Kolašin je na Javnoj raspravi od 01. do 15. februara dok će se centralna javna rasprava održati u Maloj sali Centra za kulturu 13. februara u 11.00 časova.

Portal Aktuelno će u nekoliko nastavaka, radi objektivnog informisanja i uključivanja što većeg opsega stručne i laičke  javnosti, objavljivati uporedne podatke u ovoj oblasti Kolašina i nekoliko drugih opština.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve