Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović Vujotić: Strah za sezonu opravdan, vakcinacija presudna

Nakon posjete sajmu u Moskvi, jasno je, kako je istakla, da interesovanje istočnih zemalja posebno ruskog tržišta za Crnu Goru postoji, što nije slučajno, jer dosta njih ima ovdje i nekretnine

Turizam je strateška grana privrede u Crnoj Gori, pa je strah kako će proteći glavna sezona sasvim opravdan, a presudna će biti brojka vakcinisanih građana, posebno turističkih radnika, ocijenila je novinarka i autorka emisije “All in one” Svetlana Popović Vujotić.

Kako je istakla gostujući u Jutarnjem programu RTCG, svi moraju dati svoj doprinos i lobirati da se Crna Gora predstavi kao poželjna turistička destinacija.

Kako je kazala, građani moraju da shvate da će nam turizam biti u fokusu još puno vremena, dok se ne napravi diversifikacija u prihodima privrede. Loše prognoze dolaze i do Svjetske turističke organizacije koje predviđa značajan pad u u turizmu. Za Crnu Goru su predviđanja da će se ostvariti 50 do 55 odsto prihoda u odnosu na 2019, a po drugom scenariju i nekih 30 odsto.

“Proces vakcinacije je krenuo, ali smatram da smo kasnili sa tim procesom i nemamo dovoljno kolektivne imunizacije. Taj proces treba ubrzati. Nemamo ni pozitivnu kampanju za vakcinaciju, koja je ključna da nas dovede do pozitivnog imidža. Potrebni su i brojni protokoli, jer uspjeh u turizmu ne zavisi samo od djelovanja turističkih poslenika. Moramo svi da lobiramo za turizam, jer od njega živi Crna Gora. svi moramo da se ponašamo odgovorno, poštujemo propise i mjere”, kazala je Popović Vujotić.

Nakon posjete sajmu u Moskvi, jasno je, kako je istakla, da interesovanje istočnih zemalja posebno ruskog tržišta za Crnu Goru postoji, što nije slučajno, jer dosta njih ima ovdje i nekretnine.

“Crna Gora je otvorena, civilizovana država i ona mora takvo lice da pokazuje svijetu. Zainteresovani su i Ukrajinci, Bjelorusi, Kazahstanci. Država čini korake u privlačenju tih turista, ukidanjem viza, ali moramo biti svjesni da konkurentske države vide sebe na tom tržištu”, naglasila je Popović Vujotić.

Zapadno tržište je, kako je ocijenila, zahjevno i cijeni svoj novac i traži poštivanje određenih standrada, koje moramo da ispunimo.

“Najavljeno je na desetine ljetova za ljeto, uglavnom tokom juna i jula, a kako će se to relizovati ostaje da se vidi. Situacija će zavisiti i od epidemiološke slike u tim zemljama. Ponavljam vakcinacija je prioritet i svaki turistički radnik mora da bude vakcinisan, da bi se svaki gost bio siguran da dolazi na zdravstveno bezbjedno mjesto”, kazala je Popović Vujotić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve