Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Plantaže: Precedura rješavanja duga prema UPC od 12,2 miliona eura u toku

Naveo je da od momenta kada su krajem 2022. godine sprovedeni reprogrami kod svih poslovnih banaka kod kojih imaju kreditna zaduženja, obaveze prema kreditorima se isplaćuju u roku od 30 dana

Procedura rješavanja pitanja duga prema Upravi prihoda i carina (UPC), koji po osnovu poreza i doprinosa na zarade, u ovom trenutku, iznosi 12,2 miliona eura je u toku, kazao je izvršni direktor Plantaža Igor Čađenović. Istakao je da u postignutim dogovorima sa predstavnicima Vlade Crne Gore predviđeno je donošenje Uredbe od strane Ministarstva finansija kojom bi se poreska potraživanja Plantaža riješila kompenzacijom za zemljište koje je u vlasništu kompanije, a koje nije u funkciji primarne proizvodnje.

Na pitanje kakvim su rezultatom su Plantaže završile prošlu godinu, Čađenović je kazao da je 2022. za Plantaže je godina stabilizacije poslovanja, koju su obilježili dobri rezultati ostvareni na polju konsolidacijie i sređivanje bilansa, rast prihoda, smanjenje troškova i prepolovljen gubitak u odnosu na 2021. godinu.

“Ostvareni rezultati, kao i brojne druge inicijative koje smo preduzeli u prethodnom periodu, na šta smo veoma ponosni, predstavljaju dobar osnov i temelj budućeg oporavka ovog velikog sistema. Naš odgovoran pristup i odnos prema kompaniji, njenim vlasnicima i zaposlenima rezultirao je vraćanjem povjerenje akcionara i kreditora u poslovanje, što je veoma važno sa aspekta budućeg razovoja kompanije”, kazao je Čađenović.

Istakao je da aktuleni saziv Odbora direktora i menadžment Plantaža posvećeno i kontinuirano rade na finansijskoj konsolidaciji, povećanju efikasnosti, optimizaciji i smanjenju troškova, piše Bankar.me.

“Naš cilj je da Plantaže u narednom periodu, u kontinuitetu, ispoljavaju tendencije rasta i razvoja na svim nivoima. Za sada možemo reći da smo izuzetno zadovoljni sa prihodima od prodaje proizvoda i usluga za prvih pola godine. Pokazatelji govore da su oni za 14 % veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Važno je naglasiti da smo u prvih šest mjeseci tekuće godine uspjeli da uspostavimo redovnost u isplati zarada zaposlenima, nakon više od dvije godine, i da u ovom trenutku nema dugovanja po tom osnovu. Prošle godine smo imali blokade banaka koje su značajno ugrožavale tekuću likvidnosti što ove godine nije slučaj, s obzirom na to da nemamo kašnjenja po osnovu postojećih kreditnih aranžmana”, objasnio je direktor Plantaža.

“Obaveze prema kreditorima se isplaćuju u roku od 30 dana”

Naveo je da od momenta kada su krajem 2022. godine sprovedeni reprogrami kod svih poslovnih banaka kod kojih imaju kreditna zaduženja, obaveze prema kreditorima se isplaćuju u roku od 30 dana.

“Takođe, značajna sredstva smo usmjerili i na plaćanje dugova prema dobavljačima. Proizvodnja se odvija planiranom dinamikom i to su sve pokazatelji koji ohrabruju i nagovještavaju da će naredne godine biti godina oporavka za Plantaže. Pozitivan trend reflektuje se i kroz vrijednost akcija Plantaža na berzi, pa je u tom smislu u posljednjih nekoliko dana bilo realizovanih prodaja naših akacija na berzi po cijeni od 0.30 eur, što je u poređenju sa prethodnim periodom i realzovanim prodajama u vrijednosti od 0.12 eur ohrabrujući pokazatelj”, kazao je Čađenović.

Naveo je da “iako svi dosadašnji pokazatelji ukazuju na pozitivna kretanja, još uvijek je rano i nazahvalno govoriti o tome kakvi će rezultati biti u krajenjem, jer to u mnogome zavisi od niza faktora i okolnosti na koje ne možemo uticati i koji, u znatnoj mjeri, opredjeljuju predznak rezultata poslovanja”.

“Jedan od faktora su i vremenske prilike koje će pratiti ovogodišnju proizvodnu godinu. Podsjećam da procijenjena šteta od posljedica prošlogodišnjeg grada iznosi 8 miliona eura. Ujedno, poljedica grada direktno je uticala i na smanjenje vrjednosti zaliha za preko 5 mil eur a samim tim i na krajnji poslovni rezultat. Samo činjenica da je poljoprivreda fabrika pod otvorenim nebom u mnogome otežava bilo kakve dugoročne projekcije i zbog toga moramo ostati rezervisani po ovom pitanju do kraja godine. Svakako, mi smo apsolutno posvećeni tome i radimo sve da 2022., za koju moramo reći da je izuzetno teška i izazovna u proizvodnom smislu, bude poslednja godina sa negativnim rezultatom”, kazao je on.

“Za prva dva kvartala prodaja ostvaruje dobre rezultate i prihodi su 14% veći u odnosu na isti period prošle godine”

Naveo je da uprkos onome sa njim se suočavaju, prihodi od flaširanih proizvoda rastu iz godine u godinu.

“U 2022. godini od svih proizvoda prihodovano je 24,7 miliona eura, što je za 7% više u odnosu na godinu koja joj je prethodila. Trend rasta nastavlja se i u tekućoj godini. Za prva dva kvartala prodaja ostvaruje dobre rezultate i prihodi od prodaje su 14% veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Posebno ohrabruju rezultati na domaćem tržištu, gdje za prvih pola godine bilježimo rast prihoda od 22%. Vjerujem da je tome doprinio naš svakodnevni rad na terenu i ozbiljno bavljenje postojećim tržištima ali i kontinuirani napori da se otvore nova, s stim da moramo znati da je ulazak na svako novo tržište proces, koji traje i zahtijeva velika ulaganja”, kazao je Čađenović.

Kada je u pitanju reprogram poreskog duga, direktor Plantaža je objasnio da je u toku  procedura rješavanja pitanja duga prema Upravi prihoda i carina, koji po osnovu poreza i doprinosa na zarade, u ovom trenutku, iznosi 12,2 miliona eura.

“U postignutim dogovorima sa predstavnicima Vlade Crne Gore predviđeno je donošenje Uredbe od strane Ministarstva finansija kojom bi se poreska potraživanja Plantaža riješila kompenzacijom za zemljište koje je u vlasništu kompanije, a koje nije u funkciji primarne proizvdonje. Nadamo se da će ovo, veoma važno pitanje, biti u riješeno u što kraćem roku, čime bi Vlada, kao većinski vlasnik, poslala jasnu poruku podrške Plantažama”, kazao je Čađenović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve