Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Plantaže ne mogu opstati bez pomoći države

Zbog korona krize, kako su naveli, prošle godine prodaja u Crnoj Gori je manja 50 odsto. U apsolutnom iznosu, sa 27,2 miliona eura u 2019. godini, pala je na 15,8 miliona eura u prethodnoj.

Kompanija “13. jul Plantaže” više je pogođena pandemijom korona virusa od turističke privrede, što potvrđuje činjenica da oko 90 odsto vina u Crnoj Gori popiju turisti, konstatovao je Odbor direktora tog preduzeća.

Zbog korona krize, kako su naveli, prošle godine prodaja u Crnoj Gori je manja 50 odsto. U apsolutnom iznosu, sa 27,2 miliona eura u 2019. godini, pala je na 15,8 miliona eura u prethodnoj.

“Manja prodaja za 11,5 miliona eura se poklapa sa dugovanjem kompanije prema dobavljačima, državi i ostalim prispjelim obavezama. Kao društveno odgovorona kompanija, prije početka djelovanja pandemije, prijevremeno je uplaćen iznos za dug poreza i doprinosa od 3,5 miliona eura, iako je postojao ugovor o restrukturiranju kredita”, naveo je Odbor direktora.

POMOĆ

U Plantažama ističu i da, zbog lošeg uticaja pandemije, ne mogu opstati bez pomoći države, koje, kako tvrde, do sada nije bilo u dovoljnoj mjeri.

“U potpunosti podržavamo namjeru Vlade da učini sve što je u njenoj moći da, u zakonskim okvirima, pomogne revitalizaciju kompanije”, kazali su u Plantažama, dodajući da su pozitivni signali u poslovanju obnavljanje saradnje sa ruskim tržištem, kao i nastojanje da se poveća plasman na ostala strateški važna tržišta.

To će, prema ocjeni Odbora, značajno ublažiti negativne efekte uticaja korona virusa na poslovanje Plantaža.

KREDITI

Trenutna kreditna zaduženost kompanije iznosi 21,4 miliona eura. U kompaniji navode da je riječ o obavezama koje dospijevaju narednih osam godina, tj. do 2028. godine.

“Imajući to u vidu, ovaj podatak treba analitički posmatrati u vremenu u kojem dospijevaju kreditne obaveze. Pojedine tranše dospijevaju u narednih osam godina, za koje je potrebno platiti ukupne kamate u iznosu od 2,2 miliona eura ili manje od 300.000 prosječno godišnje. Uz realizaciju koja je ostvarivana prije pojave korona virusa, vraćanje kredita ne bi predstavljao problem za kompaniju. U vrijeme na koje se ova informacija odnosi nije donijeta nijedna odluka o novom zaduženju, o čemu je Odbor direktora posebno vodio računa”, kazali su u Plantažama.

Navode da su u posljednjih 12 godina realizovali 39 miliona eura investicija i podigli više od 600 hektara novih zasada.

“Samo u 2019. godini realizovano je 5,2 mliona eura investicija. Državi je, po raznim osnovama, uplaćivano oko deset miliona eura godišnje. Poslovanje ove kompanije, koja je globalna i tržišna, a ne monopolska, tangira direktno ili indirektno 16-18.000 građana. Vrijednost aktive na dan 31.12.2019. godine iznosila je 145.252.584 eura. Smatramo da ovi pokazatelji šalju jasan signal akcionarima da, u ovoj složenoj situaciji, finansijski i na drugi način podrže kompaniju “13. jul Plantaže”, ocijenili su u Odboru kompanije.

Sastanku posredovao Krivokapić

U Plantažama ističu da je nedavni sastanak predstavnika te kompanije sa ambasadorom Rusije Vladislavom Maslenikovim usaglašen je uz posredovanje crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića i ministara poljoprivrede i vanjskih poslova Aleksandra Stijovića i Đorđa Radulovića.

“Želimo da obavijestimo crnogorsku javnost da je Maslenikov posjetio Plantaže, gdje ga je primio izvršni direktor kompanije Miroslav Vuković sa menadžerskim timom. Realizaciji ove posjete su doprinijeli Krivokapić, kao i Stijović i Radulović”, navodi se u saopštenju.

Kompanija je, kako su kazali njeni predstavnici, tokom tog sastanka ponovo istakla spremnost da radi na pitanju obnove izvoza svojih proizvoda na tržište Rusije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve