Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG-Sajam u Novom Sadu: Crnogorskim poljoprivrednicima 111 vrijednih priznanja

Najveći poljoprivredni sajam u Regionu i jedna od najznačajnijih smotri agrara u Evropi, ove godine je okupio više od 1.100 izlagača iz 21 države, koji predstavljaju ponudu na ukupno 58.000 kvadrata izložbenog prostora

Crnogorski privrednici postigli su, tradicionalno, veoma dobre rezultate na jubilarnom, 90. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji se održava od 20. do 26. maja.

“Naši proizvođači mesa i mesnih prerađevina, sira, proizvoda od žita, lanenog ulja, vina i alkoholnih pića, sokova, čajeva, meda i proizvoda od meda, vode, kafe od žira, te jabukovog sirćeta osvojili su ukupno 111 vrijednih priznanja”, saošteno je iz Privredne komore.

Između ostalog, crnogorski poljoprivrednici osvojili su veliki šampionski i četiri pehara Novosadskog sajma, 32 velike zlatne medalje, 34 zlatne, 29 srebrnih i dvije bronzane medalje, jedno priznanje za šampiona kvaliteta, više plaketa i diploma.

“Među nagrađenima su Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, Green Monde, Nacionalno udruženje vinara i vinogradara Crne Gore (10 vinarija), Ljiljana Božović, Vakom, Ratko Aleksić, Zorica Knežević, Ljubomir Vukmirović, Destilerija “Mirotić”, Kuća čaja, MM Ribarstvo, Per Aqua, poljoprivredna gazdinstva “Macanović” i “Ašanin”, E&T Healthy Bee, Mianja, Naš sokić, Kapital, Meso-promet, porodična farma “Miljanić”, sirare “Cijevna” i “Katunjanka”, Vukojica Vuković, Miodrag Radunović, Ahmed Redžepagić, “Rakija Trnovača””, navodi se u saopštenju.

Kvalitetni crnogorski proizvodi prezentovani su na zajedničkom štandu u organizaciji Privredne komore Crne Gore, a koji su obišli predsjednica Nina Drakić, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i zvaničnici više država-učesnica.

“Crna Gora je zemlja perspektivne poljoprivredne proizvodnje i Privredna komora podržava napore naših poljoprivrednika da ostvare uspjeh u ovoj privrednoj grani. Preko STOTINU nagrada sa ovog sajma to na najbolji način i potvrđuje”, ekla je Drakić.

Dodaje da se razvoj naše države oslanja na važne stubove proizvodnje zdrave hrane i njenog plasmana u okviru vlastite turističke privrede, ali i izvoza u susjedne zemlje i šire.

“Zbog toga Međunarodni novosadski poljoprivredni sajam ima poseban značaj za naše privrednike i proizvođače. Svjedočimo i ove godine da su mnogi od njih dobitnici nagrada i priznanja, jer je sa Novosadakog sajma to tradicija koja je prisutna, rekla bih nepresušna, i ima svoju ekonomsku zakonomjernost. Ono što nas, pored velikog broja nagrada, dodatno ohrabruje, jeste da je na štandu Privredne komore više od 20 izlagača, i da smo ove godine nadmašili prošlogodišnju ponudu i zastupljenost”, kazala je Drakić.

Najveći poljoprivredni sajam u Regionu i jedna od najznačajnijih smotri agrara u Evropi, ove godine je okupio više od 1.100 izlagača iz 21 države, koji predstavljaju ponudu na ukupno 58.000 kvadrata izložbenog prostora.

Procjenjuje se da će Sajam poljoprivrede u Novom Sadu posjetiti oko 140.000 ljudi kojima će, osim proizvoda, biti prezentovane najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru, primjena nauke u poljoprivredi, najsavremenija mehanizacija…

Ove godine se proslavlja dvostruki jubilej, jer se, pored devet decenija poljoprivredne smotre, obilježava i vijek postojanja Novosadskog sajma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve