Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

PKCG: Rekordna turistička sezona, spremni za zimu

Svi raspoloživi pokazatelji govore da će 2019. biti izuzetno uspješna turistička godina. Ovo je saopšteno na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore održanoj u Ski centru Kolašin 1600

Svi raspoloživi pokazatelji govore da će 2019. biti izuzetno uspješna turistička godina. Ovo je saopšteno na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore održanoj u Ski centru Kolašin 1600.

foto PKCG

U fokusu turističkih poslenika bili su Analiza poslovanja ovog sektora u periodu januar-avgust 2019. godine i Plan pripreme zimske turističke sezone 2019/2020.

Od ove sjednice, Odbor je uveo praksu predstavljanja poljoprivrednih proizvođača i njihovog povezivanja sa turističkim kompanijama, a ovoga puta riječ je bila o poljoprivrednom gazdinstvu Vukadinović iz Mojkovca, koje proizvodi organske sokove, ima 1600 zasada aronije i 450 stabala jabuke, a bave se i turizmom. Gazdinstvo je predstavio Janko Vukadinović.

Takođe, razmotrena je potreba formiranja grupe za pregovore sa Organizacijom za ostvarivanje reprografskih prava Crne Gore (ORPCG), za zaključivanje zajedničkog sporazuma. Navedeni sporazum bi doprinio napretku u poglavlju sedam – Pravo intelektualne svojine pregovora sa EU. Na ovu temu je govorila Lidija Golubović, sekretarka organa Privredne komore.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Ranko Jovović, a u radu su, pored članova, učestvovali Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ćazim Hodžić, generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije Arijana Nikolić
Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije, Ranko Mišnić, predsjednik Opštine Mojkovac, Bojan Kuburović, potpredsjednik Opštine Kolašin, predstavnici lokalnih turističkih organizacija i CEDIS-a. Domaćin sjednice bio je direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović.

Rekordni rezultati

Damir Davidović, MORT, kazao je da možemo biti zadovoljni rezultatima ostvarenim tokom turističke sezone.

– Prvi put smo u prvih sedam mjeseci imali sedam miliona noćenja. Samo u avgustu su crnogorski hoteli prvi put u istoriji ostvarili preko milion noćenja, tačnije 1,048 miliona. Najbolji rezultat smo postigli i što se tiče broja gostiju u avgustu, kojih je bilo 220.000 – naveo je Davidović.

U 2019. godini otvoreno je 44 nova hotela sa novih 3.600 kreveta, a prihodi od stranih turista su iznosili 532 miliona eura, četiri odsto više nego u uporednom periodu. Raduje rast broja dolazaka turista iz Njemačke za 114 odsto, te dvocifren procenat rasta gostiju iz Velike Britanije, Italije, Francuske, skandinavskih zemalja. Rekordne rezultate ostvaruju aerodromi i Montenegro Airllines.

On je naglasio da nezvanični podaci govore i o rastu broja turista u septembru i oktobru za 30 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

– Turizam bilježi dinamičan rast koji postavlja pred nas izazove, kao što je raspoloživost kadrova. Deficit radne snage je izazov kojim se moramo u kontinuitetu baviti, ako želimo da ostvarimo cilj – cjelogodišnju sezonu – naveo je on.

Naglasio je da će sljedeća godina biti izazovna, s obzirom na moguću recesiju u Njemačkoj, kao i jačanje konkurentnih destinacija u Grčkoj, Turskoj i Sjevernoj Africi. Zato se mora veoma ozbiljno pripremiti kvalitetna ponuda po konkurentnim cijenama.

– Moramo da vidimo kako da produžimo sezonu. Ne vidim razlog zašto u februaru ne bismo mogli da ostvarimo makar pet odsto avgustovskih rezultata. Rast kvaliteta mora biti ispred rasta cijena – naglasio je Davidović.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović ocijenio je da je jedan od načina ublažavanja problema deficita kadra zapošljavanje preko studentske zadruge, uvođenje statusa stalnih sezonskih radnika po ugledu na druge turstičke destinacije, te rast zarada čemu bi prethodilo smanjenje doprinosa koje poslodavac plaća.

Rajko Malović iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom ocjenjuje da je potrebno povećati komunalni red, prije svega intenzivnim aktivnostima inspekcijskih organa. Ovo preduzeće je, prema njegovim riječima, ostvarilo 8,4 miliona eura prihoda i kroz javno privatno partnerstvo učestvovalo u gradnji 30 novih kupališta.

– Crnoj Gori nedostaje još 40.000 kupališnih mjesta – naglasio je Malović.

Tomo Knežević, Lipska pećina, smatra da je podizanje cijena doprinijelo slabijim rezultatima u junu, a rastu u narednim mjesecima – novi brendovi na našem tržištu. Deficit radne snage trebalo bi rješavati uvođenjem većeg broja dana obavezne prakse crnogorskih
studenata u turizmu.

Zimska sezona

Imajući u vidu da je tokom prošlogodišnje zimske sezone ostvaren rast broja turista od 33,37% i realizovanih noćenja od 15,83%, u odnosu na 2017. godinu, očekivanja su da će se u predstojećoj zimskoj turističkoj sezoni ostvariti još bolji rezultati.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i NTO, u saradnji sa lokalnim samoupravama I turističkom privredom intenziviraće promociju Crne Gore na regionalnom i na evropskim emitivnim tržištima, posebno na onim sa kojima imamo dobru avio povezanost.

Predsjednik Odbora Ranko Jovović je iznio predloge turističkih poslenika u pravcu što kvalitetnije pripreme i odvijanja turističke sezone. Među njima je sagledavanje mogućnosti da se zimski raspust produži na februar mjesec, u cilju prolongiranja završetka zimske
sezone, te održavanja škole u prirodi u zimskim centrima uz obavezno učenje skijanja.

Potrebno je omogućiti nesmetano napajanje električnom energijom zimskih centara, posebno skijališta, kao i kontinuitet održavanja i čišćenja putne infrastrukture i parkinga u
zimskim centrima, ali i precizirati ko održava putnu infrastrukturu do Nacionalnih parkova.

Apelovao je na lokalne samouprave da obezbjede veći broj parking mjesta u gradovima, posebno tokom vikenda ili praznika ali i da obezbjede javni prevoz od grada do skijališta sa
preciznim redom vožnje.

– U cilju uspješne pripreme i realizacije aktivnosti na odvijanju zimske sezone, neophodno je blagovremeno precizirati datum otvaranja i datum zatvaranja zimske turističke sezone; izraditi plan manifestacija u zimskim centrima, kao i u primorskim gradovima, koje organizuju lokalne samouprave i turističke organizacije. Kontinuirano informasati
turističku privredu o sajmovima koje Nacionalna turistička organizacija i lokalne turističke organizacije planiraju ili su učestvovali kad je u pitanju promocija zimske sezone – naveo je, između ostalog, Jovović.

Direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović kazao je da će u ovaj vid turističke infrastrukture do 2022. godine biti uloženo 140 miliona eura. Predviđena je izgradnja skijališta Kolašin 1600, Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatna valorizacija durmitorskog.

– Kolašin 1600 će u prvoj fazi, zajedno sa skijalištem Kolašin 1450 ponuditi u sezoni 2020/2021 45 kilometara staza – naveo je Popović.

Ove zime, skijalište Kolašin 1600 ponudiće osam kilometara staza, skijališnicu i školu skijanja, restoran, a radiće se i zabavni park.

– Uz efekat koji će dati autoput, ovo područje biče novi biser crnogorskog turizma –smatra prvi čovjek Skijališta Crne Gore.

Sezona na skijalištima Kolašin i na Žabljaku počeće 14. decembra.

Ponuda će biti obogaćena sa šest koncerata regionalnih muzičkih zvijezda koji će se održati 14. i 15. decembra, 1. i 15. februara, te 1. i 29. marta. Sezona če, ako dozvole vremenski uslovi, trajati do 1. ili 15. aprila.

– Vrlo je bitno obezbijediti saobraćajnu dostupnost. Putevi ka skijalištima moraju biti prohodni svakog dana od osam ujutru – naglašava on.

Predložio je da se turistička ponuda Kolašina obogati izgradnjom klizališta. Kako bi se obezbijedili potrebni kadrovi, smatra da je neophodno u Srednjoj stručnoj školi u Mojkovcu formirati smjer žičničara, te specijalistički smjer industrijskog mašinstva na fakultetu u Podgorici. Apelovao je da se spusti PDV na žičare na sedam odsto jer su dio javnog prevoza. Demanotovao je pisanje pojedinih medija o nebezbjednosti žičare na Durmitoru, potkrijepivši to ocjenom stručnjaka.

Željka Radak Kukavičić, direktorica NTO, takođe smatra da će 2019. biti rekordna godina kada je o prihodima riječ.

– To je značajan potencijal koji mora biti uložen u povećanje kvaliteta turističke ponude, razvoj proizvoda i promociju – rekla je ona.

Nacionalna turistička organizacija će poseban fokus staviti na promovisanje novih ponuda zimskog turizma. Oni će 15. novembra najaviti programe dočeka Nove godine širom Crne Gore i zimskih događaja. Pozvala je turističke poslenike da se pripreme za veliki Sajam u
Štutgartu koji će biti fokusiran na aktivni turizam.

Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Ministarstvo prosvjete, kazala je da je ove godine produžen zimski raspust na 26 dana. Što se tićče organizovanja obavezne škole u prirodi sa učenjem skijanja, smatra da ne mogu svi roditelji podnijeti takav trošak, te da treba iznaći način finansiranja, uz podršku privrede. Odlaganje ispitnih rokova dok traje sezona u cilju rješavanja problema kadrova, je u nadležnosti fakulteta i na to, prema njenim riječima, treba uticati prije donošenja kalendara studiranja.

Boris Muratović, direktor Lokalne turističke organizacije Nikšić, smatra veoma nepovoljnim što je u planinskim centrima ostvareno svega 1,7 odsto ukupnog broja noćenja u našoj zemlji.

– Potencijale moramo valorizovati i biti istrajni u tom procesu. Međutim, kako da planiramo sezone kada su lokalne turističke organizacije fokusirane na svoj opstanak, jer su doprinosi za njih smanjeni i do 40 odsto. To se itekako odražava na kvalitet promocije turističke destinacije – kazao je on.

Aleksandar Popović, vlasnik hotela „Berane“ smatra da bi formiranje skijaških klubova, kao strateški potez, znatno doprinio jačanju skijališnog turizma. To je tema za razmišljanje za resorno ministarstvo, njegova je ocjena. Podržao je zalaganje kolega da zimski raspust traje od 15. januara do 6. februara.

Predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić i potpredsjednik Opštine Kolašin Bojan Kuburović, istakli su brojne napore koje preduzimaju da bi se predstojeća zimska sezona odvijala nesmetano.

– Kolašin se našao na mapi prestižnih turističkih centara, prema pisanju Guardiana. To sada nameće obavezu da odgovorimo standardima kvaliteta u radu ski rizorta – riječi su Kuburovića.

Jovan Vukalović, Comp Comerce, ukazao je na potrebu obezbjeđenja dostupnosti i vodosnadbijevanja ski centra Vučje, te se založio za pojednostavljenje graničnih procedura za organizovane grupe turista. Mirsad Kalač, direktor Ski centra Hajla naveo je da je prošle godine sezona na tom području trajala 60 dana, te da očekuje jednako uspješnu narednu. Ipak, ukazao je na značajne finansijske probleme koji opterećuju njihovo poslovanje.

Miloš Konatar iz CEDIS-a govorio je o aktivnostima koje preduzimaju da bi se osiguralo nesmetano snabdijevanje skijališnih centara na sjeveru električnom energijom.

Na sjednici je predloženo da se formira koordinaciono tijelo sa predstavnicima ministarstava, policije, putara, lokalnih samouprava, CEDIS-a, skijališta i drugih zanteresovanih strana kako bi se adekvatno pratilo odvijanje sezone i pravovremeno otklanjali nedostaci.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve