Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Perunović: Već narednog utorka gorivo bi moglo biti skuplje 10 centi

Cijena nafte trenutno je od 125 do 130 dolara po barelu i svakodnevno nastavlja da raste, kažu iz Ministarstva kapitalnih investicija. Naglašavaju da će se to neminovno odraziti na cijene goriva u našoj zemlji

Nafta je na berzama dostigla rekordni nivo od 2008, a državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović kaže za TVCG da bi već narednog utorka gorivo moglo biti skuplje deset centi.

Cijena nafte trenutno je od 125 do 130 dolara po barelu i svakodnevno nastavlja da raste, kažu iz Ministarstva kapitalnih investicija. Naglašavaju da će se to neminovno odraziti na cijene goriva u našoj zemlji.

“Mišljenja sam da će cijene derivata na pumpama dvonedjeljno rasti po nekih desetak centi”, kazao je za TVCG državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović.

Trenutne cijene goriva u Crnoj Gori na istorijskom su maksimumu, a ukoliko se desi najavljeno poskupljenje, litar dizela mogao bi premašiti euro i po, dok bi cijene eurosupera bile i do euro i 70.

Zbog toga iz Ministarstva kapitalnih investicija poručuju da poslanici što prije treba da usvoje izmjene Zakona o akcizama, ali smatraju da i Vlada mora da reaguje.

“Toliko brzo sve to napreduje da je neka uredba Vlade ili neki “lex specialis”, koji bi Vlada donijela, mnogo važniji bio nego promjena Zakona o akcizama. Mislim da država može da ograniči cijenu naftnih derivata na pumpama na neku vrijednost, a onda prema tome da se postavlja i Vlada i Ministarstvo finansija”, kaže Perunović.

Ministarstvo finansija u petak je opet dostavilo Skupštini prijedlog izmjena Zakona o akcizama, a ministar Milojko Spajić pozvao je na njegovo usvajanje.

“Nadamo se da će parlamentarci iz trećeg puta shvatiti zašto je bitno da se izglasa Zakon o akcizama i time omogući smanjenje do 20 odsto u ovakvim situacijama”, napisao je Spajić na Tviteru.

Na tvit Spajića reagovao je predsjednik SDP-a Raško Konjević, navodeći da je Vlada od januara prošle godine više puta odbijala prijedlog te partije da se smanje akcize na gorivo.

“Od tada do danas, cijena goriva je 19 puta rasla, a vi stalno odbijali naš prijedlog koji danas afirmišete”, naveo je Konjević.

Uslijedile su reakcije URE i Demokrata.

“Građani zbog fotelje predsjednika Skupštine plaćaju najskuplje gorivo u regionu. Pozivam Demokrate i Demokratski front da sazovu sjednicu i omoguće izglasavanje smanjenja cijena goriva. Građani ne smiju biti taoci nečije fotelje”, naveo je Filip Adžić iz GP URA.

“Nije vama do cijene goriva i naroda, jer ste vi pokazali i dokazali da ste spremni da taj isti narod izdate i prodate, nego biste sjednicu Skupštine kako bi antiustavno pokušali da s dva odsto podrške zaposjednete sve fotelje u Crnoj Gori”, napisao je poslanik Demokrata Vladimir Martinović.

Osim prijedloga Ministarstva finansija, u Skupštini je i prijedlog Socijaldemokrata kojim je predviđeno da Vlada može umanjiti akcize na bezolovni i dizel do 25 odsto. Još nije poznato kada bi se poslanici mogli izjašnjavati o ovim prijedlozima.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve