Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Penzionerima poskupljenja jedva podnošljiva

Kako kažu sagovornici Gradske RTV, penzije su male a poskupilo je sve. Naglašavaju da Vlada može pronaći način da poveća penzije i mimo najava za 1. oktobar, kada bi najniža trebalo da iznosi 200 eura

Crngorski penzioneri i prije, a tek nakon posljednjih poskupljenja gledaju gdje je koji proizvod jeftiniji i tako raspolažu primanjima. Većina njiha prima najnižu penziju koja trenutno iznosi oko 150 eura i koja mnogima nije dovoljna za hranu i račune, a kamoli za ostale životne potrebe, piše gradski portal.

Kako kažu sagovornici Gradske RTV, penzije su male a poskupilo je sve. Naglašavaju da Vlada može pronaći način da poveća penzije i mimo najava za 1. oktobar, kada bi najniža trebalo da iznosi 200 eura.

Penzioneri kritikuju državu koja nije ništa učinila da poboljša finansijsku situaciju u kojoj se nalaze i smatraju da bi trebalo smanjiti plate poslanicima i drugim javnim funkcionerima, kako bi se taj novac prelio na penzije.

Ipak, iz poslaničkih klupa stižu ocjene da takav plan nije sistemsko rješenje, jer bi u tim slučajevima bilo zloupotreba.

Prema posljednim skupštinskim podacima, februarsku platu veću od dvije hiljade eura, koja je porasla i zbog programa “Evropa sad”, primilo je 20 poslanika. Među njima je i potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić koji odbija da zakaže redovnu sjednicu parlamenta, čime opstruira usvajanje zakona kojima bi se smanjile akcize na gorivo, a tokom koje bi se eventulno raspravljalo i o potrebama penzionera.

Dugogodišnji sindikalac Veselin Vujanović predlaže da se plate poslanicima i drugim javnim funkcionerima ograniče na hiljadu eura, za početak na pola godine.

“Da se ta sredstva preusmjere u jedan socijalni fond, a da se zatim razne naknade članovima savjeta, upravnih odbora i svih tijela gdje se nagrađuju poslušni politički aktivisti, da se limitiraju na 50 eura po održanoj sjednici”, predlaže Vujanović.

Na to ukazuje i poslanica GP URA Božena Jelušić.

“Treba razmišljati o tome koliko i kakva su davanja u upravnim odborima u preduzećima u vlasništvu države. Oni se ponašaju kao da su sami stvorili svu tu imovinu, pa sebi ne samo da određuju naknade, nego i profesionalizuju svoje funkcije. Ponašaju se kao da je to njihovo vlasništvo”, upozorava Jelušić.

Umanjenje plata poslanicima, kako objašnjava, ne bi značajno promijenilo stanje, jer bi bilo teško kontrolisati gdje stvarno taj novac odlazi – da li na penzije ili na birokratiju. Treba, poručuje, jasno definisati zloupotrebe.

Vujanović navodi da Skupštini ne mogu podnijeti inicijativu o ograničavanju plata poslanicima, jer je, kako ističe, zakonodavna vlast u blokadi. Apeluje na političare da se okrenu građanima koji su ih birali.

Poslanica Jelušić, pak, poručuje da država mora naučiti da štedi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
CIK
28.03.2022-10:22 10:22

Poslije Berana pošteno bi bilo da umuknete, jer ste svojim glasom za retrogradne koalicije stavili još po jedan kamen o vratu vama i vaj đeci