Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Pavićević: Sve u vezi zarada u zdravstvu izdefinisati Zakonom koji će na proljeće biti spreman, MF da kaže ima li prostora za povećanje

Današnji sastanak je, po riječima Pavićevića, početak razgovora između svih relevantnih predstavnika Vlade i predstavnika samostalnog i reprezentativnog sindikata zdravstva oko najavljenog štrajka u vezi sa niskim primanjima odnosno potrebom povećanja plata

Stav Vlade, Ministarstva zdravlja i Kabineta potpredsjednika u čijoj je ingerenciji zdravstvo, jeste da ćemo sve stvari oko zarada u zdravstvu izdefinisati Zakonom o zaradama u javnom sektoru koji će na proljeće biti spreman, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Srđan Pavićević u toku sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zdravstva. Ministarstvo finansija je, kako je kazao, organ koji će reći ima li prostora za povećanje.

Današnji sastanak je, po riječima Pavićevića, početak razgovora između svih relevantnih predstavnika Vlade i predstavnika samostalnog i reprezentativnog sindikata zdravstva oko najavljenog štrajka u vezi sa niskim primanjima odnosno potrebom povećanja plata.

“Jako mi je drago da su kolege i sa jedne i sa druge strane shvatile da je ovo proces dogovaranja i da taj proces ne može biti otvoren i zatvoren na jednom sastanku.Pogotovo, da se nikakve odluke i stavovi ne mogu donositi apriori. Mogu se donositi aposteriori kad iscrpimo sve teme, relevantne inpute i sve mogućnosti. Ne bih volio da se istrčavamo u javnost sa stvarima koje su proizvoljne i nepovjerene. Naime, stav Vlade, Ministarstva zdravlja i Kabineta potpredsjednika u čijoj je ingerenciji zdravstvo, jeste da ćemo sve stvari oko zarada u zdravstvu izdefinisati Zakonom o zaradama u javnom sektoru koji će na proljeće biti spreman”, kazao je Pavićević.

Taj zakon će, kako je pojasnio, biti krovni dokument koji će pokušati da ispravi sve anomalije koje sada postoje.

“Konkretno, za srednji medicinski kadar i nemedicinsko osoblje jako je bitno napraviti stratifikaciju svega onoga što znače njihova primanja jer ne možemo srednjem medicinskom kadru davati ista primanja nezavisno od kompleksnosti njihovog posla i količine rizika”, kazao je Pavićević.

Dakle, kako kaže, Zakon o zaradama u javnom sektoru treba da “uradimo zajedno, po principu partnerstva”.

“Predstavnici Vlade i predstavnici sindikata moraju sjesti za sto i uraditi sve što je u našoj moći da ono s čim raspolažemo raspodijelimo na najbolji mogući način. A to znači da Zakon treba pretrpjeti značajne izmjene i modifikacije kako bi u drugom koraku, Granski kolektivni ugovor, s osloncem na Zakon mogao iznijansirati specifičnosti koje se tiču primanja medicinskog i nemedicinskog kadra”, pojasnio je Pavićević.

Iako neko želi da ovaj sastanak predstavi kao kraj priče, Pavićević je kazao da je “duboko ubijeđen da je ovo tek početak”.

“Bez dijaloga relevantnih sagovornuka i socijalnih partnera ne možemo da dolazimo do zaključaka i rešenja. Konačno u ovoj zemlji moramo da shvatimo da nema i ne može biti jednostranih istupa i ultimatuma. Dijalog je početna premisa. A naši razgovori su tek počeli. Svakako da će biti kompeksni jer moraju da daju najbolja rešenja koja će zadovoljiti i jednu i drugu stranu”, dodao je Pavićević.

Ministarstvo finansija je, prema njegovim riječima, organ koji će reći ima li prostora za povećanje.

“Zato je ovaj sastanak na njihovom terenu. Ja lično smatram da ne treba biti rigidan. Da moramo shvatiti da zdravstvo nije profitabilna djelatnost. To je djelatnost koja pakuje jedan proizvod koji nema cijenu. Taj proizvod se zove zdravlje nacije. Zdrava nacija može sve. Bolesna nacija ne može ništa”, zaključio je Pavićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
jado
17.01.2024-00:49 00:49

znas ti ti, izdefenisao si ti to kad si po operaciji imao cjenovnik pa naucio zadacu, sa 55 incha TV i sky app, ima jos