Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

”OSLOBODIOCI” DOVELI PRIVREDU DO KOLAPSA: Državne kompanije u minusu, javni dugovi rastu, sve više preduzeća u blokadi

''Eksperti'' koji su uništili profitabilna preduzeća i ''iskasapili'' državnu kasu, sada mašu parolom o ''podržavljenju'' preduzeća. Neoliberalni boljševizam je samo eufemizam za ekonomsko neznanje, populizam i amaterizam donosioca odluka. Sve dok mašu zastavama druge države, to prolazi. Takvom politikom, građane Crne Gore umjesto ''dogodine u Prizrenu'', što im obećavaju evo tri godine, sigurno očekuje - dogodine u bankrotu

U sjenci „slavlja“  Pirove pobjede čitave pozicije sa najmanje šest partijskih lidera protiv Mila Đukanovića, mahanja četničkim zastavama, prizivanja Draže i pjesmama o Kosovu, gotovo neopaženo su prošli bilansi stanja – poslovanja preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, koja se predaju do kraja marta tekuće godine za prethodnu.

Tako vijest da je ToMontenegro drugu godinu od osnivanja ponovo poslovao sa minusom, gotovo da niko nije ni zapazio. Privredno „čedo“ Evrope sad, nova aviokompanija, trebalo je, prema najavama Milojka Spajića, da bude osnovana za nula eura i da posluje sa profitom.

„Nova aviokompanija će biti održiva ili je neće biti“ izjavio je svojevremeno Spajić, tadašnji ministar finansija.

Evropa sad: Zbog njihovih populističkih brljotina već ispaštamo, a njegore tek dolazi

Mnogi su se iznenadili da ministar finansija, koji se hvali da se školovao na Zapadu, može da izjavi takvu glupost. Ipak, veliki je broj onih koji su smatrali, a očigledno i dalje vjeruju, da diploma sa nekog fakulteta u inostranstvu abolira političare od odgovornosti za javno izgovorenu riječ. Danas, dvije godine od osnivanja, kompanija koja je koštala najmanje 30 miliona eura državnog novca, posluje sa ukupnim minusom od oko 7,5 miliona eura- u prvoj godini pet u drugoj 2,5 miliona.

Plate ”pojele” Solar gradnju

Da državni novac najmanje košta, pokazuje i primjer Solar gradnje, još jednog čeda „oslobodilaca“ od 30. avgusta 2020. Novoformirana kćerka firma EPCG odmah se zadužila kod IRF-a 30 miliona eura i primila oko 500 radnika.

Plate već kasne radnicima, a instalirano je tek oko 10 MW solarnih panela. Prošlu godinu je završila sa oko 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina. Samo su plate prevelikog broja radnika “pojele” instalisanu snagu ugrađenih panela, a tek će kako vrijeme ide. Električari i monteri zaposleni u kompaniji EPCG Solar gradnja čak su se međusobno sukobljavali, uslijed potpisivanja novog ugovora kojim se predviđa da rade za osnovicu plus učinak po normi koja je postavljena.

Važno je da je naziv na ćirilici

I Elektroprivreda Crne Gore je ostvarila negativan poslovni rezultat (operativni profit) od 13,2 miliona u 2022, ali je računovodstvenom matematikom neto sveobuhvatni rezultat EPCG pozitivan i iznosio je 4 miliona eura. Dobit  je manja za 90 odsto nego u 2021. godini, iako su nas čelnici EPCG uvjeravali da će, samo gašenjem Kombinata aluminijuma Podgorica, biti u plusu 100 miliona. Tako su “eksperti” uspjeli da od Elektroprivrede Crne Gore koja je u posljednjih 10-tak godina postala najveća i najbolje organizovana firma u Crnoj Gori, ali i u regionu, naprave gubitaša.

Agresivno političko zapošljavanje kome se više i ne zna cifra, dovelo je ovo preduzeće na nivo iz 80-ih godina. Gubici se samo gomilaju, nema novih investicija, a pitanje je da li će biti i ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, projekta od životnog značaja za građane ovog grada, ali i pitanja od kojeg zavisi dalji rad Termoelektrane. Šta će tek biti sa Željezarom Solar, pokazaće vrijeme. Ono što je iskustvo već pokazalo je da se ne nadamo previše.

Uspjeli da CEDIS dovedu do gubitaka!

Koliko dobro vode državnu ekonomiju, ”oslobodioci” su najbolje pokazali na primjeru Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS, koji je prošlu godinu završio sa  minusom od čak 11 miliona eura. U 2021. je taj minus bio deset miliona. Meka političkog zapošljavanja sada uzima svoj danak – za dvije godine preko 20 miliona eura minusa u nekada profitabilnom preduzeću. A o investicijama nema ni govora. Jer iz minusa se ne može ulagati.

Uspjeli su nešto što je izgledalo nemoguće: Doveli CEDIS u status gubitaša

Matrica kojom vode državna preduzeća je ista kojom vode javne finansije. Državna kasa je prazna i samo ove godine će joj nedostajati najmanje 500 miliona eura. Iduće je to oko 800 miliona, a 2025. čak milijardu i 125 miliona. Javni dug je u posljednje dvije godine porastao za više od 400 miliona eura, a ukupni dug za čitavu milijardu eura. Broj preduzeća u blokadi raste iz mjeseca u mjesec pa je na kraju februara iznosio 19.679 kompanija.

”Eksperti” koji su uništili profitabilna preduzeća i ”iskasapili” državnu kasu, sada mašu parolom o ”podržavljenju” preduzeća. Neoliberalni boljševizam je samo eufemizam za ekonomsko neznanje, populizam i amaterizam donosioca odluka. Sve dok mašu zastavama druge države, to prolazi. Takvom politikom, građane Crne Gore umjesto ”dogodine u Prizrenu”, što im obećavaju evo tri godine, sigurno očekuje – dogodine u bankrotu.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Рајо НК
05.04.2023-12:30 12:30

А не помињте шта је све Ђило погасио неких 120 фирми, КАП, Жељезсра, Радоје Дакић, Марко Радовић. Зитекс, Ленку, Боксите, Кони, Металсц, Обид, Бојсну, Тару, …жж

nenad_mne
05.04.2023-15:00 15:00
Reply to  Рајо НК

Po tebi, povratak u socijalizam, ili daj meni, a ostali neka pocrkaju, pošto se u “državne” firme zapošljavaju partijske pijune!

Life
05.04.2023-14:07 14:07

Nije samo Spajić kriv i odgovoran.

Jednako Damjanović sa otrovnicama bez znanja oko sebe….

nenad_mne
05.04.2023-15:02 15:02

Potrebne su im državne firme za izborni marketing, a poslije, ko živ, ko mrtav! Kriva je prošla vlast, no DPS će biti, tek, treći krivac!!!

nenad_mne
05.04.2023-15:08 15:08

EPCG, kao energetsku firmu, “vode” likovi koji sa energetikom veze nemaju!!! Ovi sa “lakših” fakulteta prodaju priču kako znaju sve da vode, pa u EPCG najviše pravnika i ekonomista, koji su zbog nesposobnosti da završe elektro fakultet, završili pravo i ekonomiju i, a “vole” struju!

Lisnati
06.04.2023-11:33 11:33
Reply to  nenad_mne

Što bi rekao naš dobri Momo Kosmajac, koji nam je predavao Matematiku 1 i 2 na ETF-u: “Dobro jutro kolege pravnici, ekonomisti i pođekoji elektro inženjer.”

Lisnati
06.04.2023-11:33 11:33

Bar 95% tih firmi za kojima svi kukate su bile TRULE iznutra, orijentisane na zatvoreno SFRJ tržište, debelo zaštićeno sa visokim carinama, porezima i kvotama na uvoznu robu. Čim je propao socijalizam i došlo do otvaranja prema svijetu, samo tih 5% je preteklo, i to ne iz razloga što su bile strašno dobre firme nego što su poslovale u uslovima tzv. prirodnog monopola (struja, telekomunikacije, saobraćaj …). Pa lamentirajte nad sudbinom ovih 95% koliko god oćete, to je jednostavno tako, moj ćiriličaru nišićki.