Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Odžić: Spoljnotrgovinska robna razmjena za gotovo 14 odsto manja u odnosu na isti period prošle godine

U januaru 2024. godine izvoz upola manji u odnosu na uporedni period prošle godine, dok se uvoz povećao

Da godina nije krenula planiranom dinamikom po ekonomiju države, govore u prilog i statistički podaci za mjesec januar. Naime, ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena je za gotovo 14 odsto manja u odnosu na isti period prošle godine, i iznosi 260,8 miliona eura, saopštio je Petar Odžić, zamjenik predsjednika SDP-a, vezano za ekonomska kretanja na početku godine.

Kako je naveo, gori podatak od toga glasi da je u januaru 2024. godine izvoz upola manji u odnosu na uporedni period prošle godine, dok se uvoz povećao.

“Statistički podaci govore da je da je pokrivenost uvoza izvozom na oko 20 odsto dok je u istom periodu prošle godine iznosila 40,9 odsto. Napominjemo da je prošla godina po ovom parametru bila jedna od lošijih, dje je smo na kraju godine imali oko 17 odsto pokrivenosti uvoza izvozom, što bi značilo da smo ove godine na dobrom putu da oborimo taj neslavni rekord”, kazao je Odžić.

Takođe dodaje, koliko je stanje loše najbolje pokazuje podatak o izvozu struje, kao najzačajnije izvozne robe u proteklih par godina. U januaru 2024. je izvezeno svega 9.33 miliona eura, a u januaru 2023 čak 63.71 miliona eura. Ovi podaci pokazuju da se nastavilo sa urušavanje najvitalnijeg sektora u Crnoj Gori i da će svo neznanje, partijsko zapošljavanje i sumnjivi ugovori polako dolaziti na naplatu.

“Pored loših ekonomskih pokazatelja moramo napomenuti da država u ovoj godini planira i ogromna zaduženja od cirka 700 miliona eura. Napominjemo i to da je krajem 2023. godine realizovano zaduženje od oko 150 miliona, a gro zaduženja je realizovano kod komercijalnih banaka po ekstremno lošim uslovima”, naveo je Odžić.

Moramo se zapitati, da li povećanjem plata i penzija radi dobijanja izbora i kupovine socijalnog mira, zaista raste i standard građana, ili upravo suprotno.

“Država se zadužuje na račun budućih generacija, a građani i sa većim platama u prodavnicama mogu da kupe sve manje i manje. Napominjemo da od početka rada 44.Vlade Crne Gore poskupljeli su struja, gorivo i osnovne životne namirnice, dok inflacija, čak i statistički iz dana u dan sve više narušava životni standard i kupovnu moć građana”, zaključio je Odžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve