Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Odović: Saradnja sa Mađarskom ključna za razvoj Crne Gore i put ka EU

Ministar je izrazio verovanje da ćе izgradnja autoputa Bar-Boljare dodatno povezati Crnu Goru i Mađarsku. Razgovarano je i o važnosti inovacija za budući razvoj Crne Gore

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović sastao se sa mađarskim ambasadorom u Crnoj Gori, Jožefom Neđešijem, kako bi se razgovaralo o značaju bilateralnih odnosa za obije zemlje.

“Odović je naglasio odličan odnos Crne Gore i Mađarske, pri čemu je kao jedan od glavnih prioriteta istaknuo put Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj Uniji. Odović je takođe ukazao na važnost očuvanja i unapređenja zajedničkih interesa, pogotovo revitalizacije željezničke pruge Beograd-Bar, što je ključno za dalji razvoj Luke Bar, vitalnog resursa Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Ministar je izrazio verovanje da ćе izgradnja autoputa Bar-Boljare dodatno povezati Crnu Goru i Mađarsku. Razgovarano je i o važnosti inovacija za budući razvoj Crne Gore.

Odović je ambasadora Neđešija upoznao i sa planiranim projektima Vlade Crne Gore, među kojima se izdvajaju izgradnja upravno-administrativnog centra i mogućnost projekta “pametnog grada”, gdje je prepoznata saradnja sa mađarskom kompanijom „4iG“ sa kojom je Vlada Crne Gore potpisala sporazum, a Ministarstvo je održalo sastanak povodom toga.

Na sastanku je dotaknuta i tema Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu. Ministar Odović je naglasio posvećenost Vlade Crne Gore planu spašavanja Instituta, s obzirom na njegov značaj za sve građane Crne Gore.

Ambasador Neđeši je potvrdio kontinuiranu podršku Mađarske Crnoj Gori u različitim sektorima, kao što su bankarstvo, telekomunikacije i turizam. Izrazio je i veliko interesovanje mađarskih investitora za dodatna ulaganja u turističke sektore, čime bi se doprinijelo produbljivanju ekonomske saradnje dviju zemalja.

“U tom kontekstu, razgovarano je i o valorizaciji Velike plaže u Ulcinju, mogućnostima produženja turističke sezone kroz nove privredne aktivnosti i rekonstrukciji starih hotela u državnom vlasništvu”, dodaje se.

Sagovornici su se saglasili da ćе kontinuirana saradnja i dobra komunikacija učiniti veze Crne Gore i Mađarske još snažnijim, na prosperitet obije zemlje i njihovih građana.

Ministar Odović je zaključio sastanak izražavanjem zahvalnosti ambasadoru Neđešiju na podršci Mađarske Crnoj Gori na putu ka EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
19.04.2024-10:38 10:38

Dali mozda neko ima “privjesak/maskotu” kao sto jeJanko Odovic da ga “satvim na kljuceve”od prasadarnika.