Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Nurković sa MMF-om: Fokus razvoj sjevera, a za to je neophodna kvalitetna mreža puteva

Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda sastali su se sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i pomorstva kako bi razgovarali o autoputu Bar-Boljare i ostalim prioritetnim infrastrukturnim saobraćajnim projektima i planu za koncesiju aerodroma.

 

Ministar Nurković je prilikom susreta sa novim šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Crnu Goru, Srikant Seshadri-jem, koji boravi u posjeti našoj zemlji sa svojim timom saradnika u okviru MMF Staff Misije, istakao da u oblasti saobraćaja uvijek ima mnogo tema za razgovor.

Vlada Crne Gore trenutno realizuje razvojne kapitalne projekte, ali uporedo stvara pretpostavke i planove koje imaju za cilj izgradnju savremene saobraćajne infrastrukture od juga do sjevera države.

Kada je riječ o projektu autoput Bar -Boljare, ministar je upoznao članove Misije sa trenutnom dinamikom izvođenja radova na priortetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo.

“Intezitet izvođenja radova u poslednje dvije godine je pojačan, što uprkos naporima izvođača i države ipak nije dovoljno da se ispoštuje rok završetka. U svakom slučaju kvalitet izvedenih radova je od početka realizacije ovog kompleksnog projekta bio prioritet za Vladu kao investitora i tako će biti do kraja izgradnje”, rekao je Nurković

“Ova godina će biti veoma dinamična kada je u pitanju prioritetna dionica”, naglasio je ministar. Naši planovi se ne zaustavljaju na prioritetnoj dionici, već uporedo stvaramo pretpostavke za realizaciju naredne, a to je Mateševo – Andrijevica, pa je kvalitetna planska dokumentacija ključna za dalje aktivnosti. Fokus ove vlade je razvoj sjevera Crne Gore, a kao preduslov za to neophodna je kvalitetna mreža puteva, međutim ne zanemarujemo ni projekte u centralnom i južnom dijelu države”, kazao je ministar.

U tom smislu Nurković je predstavio aktivnosti koje ministarstvo preduzima kada su u pitanju veliki projekti poput zaobilaznice Budva, izgradnja bulevara Jaz – Tivat, most Verige.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelom procesu koncesije nad crnogosrkim aerodromima.

“Prepoznali smo da naše vazdušne luke mogu biti prepreka ubrzanom razvoju turističke privrede, koncipirali smo koncesioni akt, postoji veliko interesovanje investitora iz cijelog svijeta i očekujemo dobre i kvalitetne ponude”, naglasio je ministar.

Predstavnici Misije MMF-a su pozdravili razvojne projekte koje Vlada namjerava da realizuje, ističući da se pažljivo moramo baviti modelima finansiranja vodeći računa o javnim finansijama.

“Naše međunarodno iskustvo u oblasti privatno javnog partnerstva može biti korisno, poznati su benefiti ovog modela finansiranja, ali postoje i rizici koji se moraju predvidjeti”, istakli su.

“Cilj Vlade i resornog ministarstva u oblasti saobraćaja je savremena infrastruktura od sjevera do juga države, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je izgradnja ski centara i smještanjih kapaciteta na sjeveru u fokusu rada ove Vlade. Na jugu države već je izgrađeno mnogo i grade se i dalje moderni turistički kompleksi”, zaključio je Nurković.

Sastanku su takođe prisustvovali državna sekretarka Angelina Živković i državni sekretar Muamer Hajdarpašić u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve