Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NLB dostavila ponudu za kupovinu Komercijalne banke

NLB nije usamljen u trci za Komercijalnu banku. Ponude su predali i AIK banka biznismena Miodraga Kostića, zatim Raiffeisen i Direktna banka, koja je nastupila u konzorcijumu s Eurobankom

Velika bitka se vodi za kupovinu Komercijalne banke, koja posluje i u Crnoj Gori. Stigle su četiri ponude, a među njima je i ponuda NLB banke za preuzimanje većinskog paketa akcija. Ukoliko dođe do ove kupovine, za kratko vrijeme u Crnoj Gori bi moglo doći do novog spajanja banaka, nakon što su posao oko prodaje prethodno finalizirale CKB i Societe Generale Montenegro banka.

Komercijalna banka

Ipak, NLB nije usamljen u trci za Komercijalnu banku. Ponude su predali i AIK banka biznismena Miodraga Kostića, zatim Raiffeisen i Direktna banka, koja je nastupila u konzorcijumu s Eurobankom.

Kako su ranije mediji pisali NLB banka, koja posluje u okviru istoimene grupacije, može finansijski da ode najdalje kada je u pitanju ponuda za Komercijalnu banku.

z Ljubljane su, prema informacijama Dela, kazali da je srpsko tržište kao najveće tržište u regionu i da je definitivno predmet fokusa NLB Grupe.

Početna cijena za kupovinu banke je 252 miliona eura.

Spajanje banaka

Ukoliko dođe do kupovine Komercijalne banke, NLB bi po sistemu CKB i Socete Generale Montenegro banke, mogla da zatraži spajanje ovih finasijskih institucija u jednu.

Crna Gora bi tako za kratko vrijeme ostala bez četiri banke koje posluju na našem tržištu. Podsjećamo, IBM i Atlas banka, biznismena Duška Kneževića nalaze se u stečaju bez mogućnosti za oporavkom. Uz njih Societe banka definitivno je izašla sa crnogorsko tržišta i do potpunog spajanja sa CKB, koje se očekuje naredne godine, nosiće naziv Podgorička banka. Na kraju, ako se obistine prognoze i NLB kupi Komercijalnu banku i zatraži spajanje u Crnoj Gori, naše tržište bi ostalo bez još jedne banke. Tako bi se broj banaka sa 15 smanjio na svega 11.

Trenutno u Crnoj Gori posluje 15 banaka i to:

  1. Crnogorska komercijalna banka (Vlasništvo OTP grupe)
  2. Hipotekarna banka
  3. Societe Generale banka Montenegro (prodata OTP grupi i očekuje se spajanje sa CKB bankom)
  4. Invest banka Montenegro (stečaj)
  5. Prva banka Crne Gore
  6. ERSTE Bank
  7. Atlas banka (stečaj)
  8. NLB Banka
  9. Komercijalna banka (uskoro se očekuje prodaja matične banke)
  10. Addiko Bank
  11. Universal Capital Bank
  12. Lovćen banka
  13. Zapad banka
  14. ZIRAAT Bank Montenegro
  15. NOVA BANKA

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve