Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Njemački investitor: Do kraja godine kreće rekonstrukcija beranskog aerodroma

''Vlada je prošle nedjelje potvrdila da su od nas dobili sva potrebna dokumenta i da mogu da ubrzaju čitav proces. Već smo dali kompletan detaljan raspored aerodroma, uključujući sve zgrade'', kazao je Štajnmiler.

Njemački investitor Majk Štajnmiler izrazio je očekivanje da bi do kraja godine mogao početi da realizuje projekat rekonstrukcije aerodroma u Beranama i stavljanja u potpunu funkciju u novom i najmodernijem ruhu. On je Portalu RTCG kazao da sa svojim projektnim timom, u kojem su arhitekte i ineženjeri svih struka, ima svakodevne sastanke, odnosno da se pripremni poslovi odvijaju ubrzano, i da su Vladi Crne Gore već dostavili sva potrebna dokumenta.

“Vlada je prošle nedjelje potvrdila da su od nas dobili sva potrebna dokumenta i da mogu da ubrzaju čitav proces. Već smo dali kompletan detaljan raspored aerodroma, uključujući sve zgrade”, kazao je Štajnmiler.

Prema njegovim riječima, Vlada sada radi na promjeni katastarskih podataka i registracije.

“U ovom trenutku cijela zona aerodroma je registrovana kao „sport i rekreacija“, što već pokazuje da je većina tamošnjih kuća nelegalna. U narednih šest nedjelja će se promijeniti u aerodromsko zemljište”, rekao je Štajnmiler.

On tvrdi da iz tih razloga do sada nije mogao da pokaže projekat.

“Čim Vlada i Opština promijene katastar, dozvoljeno nam je da objavimo čitav izgled aerodroma i prve nacrte sa aerodromskog terminala”, kaže Štajnmiler.

Istovremeno, kako je rekao, Vlada zajedno sa Agencijom za ulaganja Crne Gore priprema proceduru javno-privatnog partnerstva.

“To znači da će sada uraditi Studiju izvodljivosti i vjerovatno u septembru ili oktobru javni tender za ovaj projekat. Naravno, zbog međunarodnih propisa moramo da se prijavimo i na ovaj tender. Ali za sada smo jedini investitor i u slučaju konkurencije sigurni smo da imamo najbolji paket za Berane”, tvrdi ovaj njemački državljanin.

On je kazao da bi prema tom planu već krajem godine mogli početi radovi.

“U skladu sa svim tim, očekujemo da ćemo u novembru, a najkasnije u decembru 2023. potpisati Ugovor o javno privatnom partnerstvu (JPP) i tada možemo da počnemo da gradimo aerodrome”, rekao je Štajnmiler.

Njemački investitor je napomenuo da je već osnovao operativnu kompaniju Aerodrom (Aerodrom Berane d.o.o.) i uskoro će registrovati građevinsko-projektno preduzeće i za ovaj aerodrom u Crnoj Gori.

“Već smo dizajnirali logo aerodroma i registrovali domen veb stranice aerodroma (Aerodrom-Berane.me). U naredne dvije sedmice planirano je otvaranje i prvih bankovnih računa u Crnoj Gori za aerodrome”, kazao je Štajnmiler.

On je Portalu RTCG dostavio i neke podatke koji za sada nisu za objavljivanje, ali koji govore u prilog tome da se, kako je kazao, vrlo ozbiljno pristupa projektu i radi na realizaciji ideje koju je u više navrata predstavljao javnosti Berana i Crane Gore.

“Mogu vam reći da će zgrada terminala biti duga 350 metara i imaće 2 sprata. Kula će biti visoka 45 metara. Pista će biti duga 2400 metara i široka 45 metara. Ponudili smo Opštini Berane da finansiramo novu autobusku stanicu, ali na aerodromu, jer to ima apsolutno smisla”, tvrdi Štajmiler.

Njemački investitor je sa Vladom Crne Gore i Opštinom Berane početkom aprila ove godine potpisao Momorandum o valorizaciji aerodroma u Beranama, a ovo je prvi put da je od tada nekom mediju dao bliže informacije u vezi sa projektom.

On je ranije kazao da iza projekta i iza njegove kompanije stoji švajcarsko-američki koncern, koji raspolaže u svakom trenutku sa kapitalom od deset milijardi eura. Projekat podrazumijeva otvaranje dvije fabrike i aerodrome.

Majk Štajnmiler (Maik Steinmuller) vlasnik je kompanije “Elite-private-jet-sevice”. Njegova kompanija već četiri godine je partner Minhenske konferencije i zvanični je prevoznik, što, kako objašnjava, znači da ako nega delegacija ne dolazi svojim avionom u Minhen, onda usluge avio prevoza pruža Štajnmilerova kompanija.

Beranska vazdušna luka ima dugu tradiciju, ali u funkciji civilnog ili kargo saobraćaja nije već četiri decenije. 1974. godine vojska tadašnje SFRJ, uradila je kvalitetnu pistu, dužine dva kilometra i širine skoro pedeset metara, koja i poslije četiri i po decenije, do danas, odolijeva zubu vremena.Zbog mnogobrojnih obećanja u proteklim decenijama koja nisu ispunjena u vezi sa ovim aerodromom na sjeveru, javnost je skeptična i nepovjerljiva.

Njemački državljanin Majk Štajnmiler, čija je uspruga iz Berana, tvrdi, međutim, da su njegove namjere iskrene i da želi da pomogne Beranama i sjeveru Crne Gore. On tvrdi da ovaj zaboravljeni sjeverni aerodrom može da bude izgrađen po svim njemačkim i evropskim standardima, kao i da može da radi svih 365 dana u godini, bez obzira na vremenske prilike.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve