Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Neodgovorna kupovina željezare stvorila veliki problem

Kompanija EPCG Željezara nekoliko mjeseci nakon osnivanja upala je u velike probleme, za sada je neodrživa, gomila gubitke, ima previše zaposlenih, bila je i u blokadi i mora da je finansira majka kompanija EPCG

Problem sa kompanijom EPCG Željezara je nastao zato što je pri kupovini imovine željezare od strane Elektroprivrede (EPCG) izostala jasna i ozbiljna ekonomsko-finansijska analiza koja je trebalo da odgovori na brojna pitanja uključujući i održivost samog projekta, saopštio je Pobjedi poslanik Demokratske partije socijalista i profesor Ekonomskog fakulteta dr Nikola Milović.

Kompanija EPCG Željezara nekoliko mjeseci nakon osnivanja upala je u velike probleme, za sada je neodrživa, gomila gubitke, ima previše zaposlenih, bila je i u blokadi i mora da je finansira majka kompanija EPCG.

– Stručna javnost je vrlo organičeno upoznata sa aktivnostima koje su prethodile kupovini željezare od strane EPCG-a. Kad to kažem, prvenstveno mislim na sve one korake koje je trebalo preduzeti prije same kupovine, uključujući i jasnu i ozbiljnu ekonomsko-finansijsku i pravnu analizu koja je trebalo da odgovori na brojna pitanja uključujući i održivost samog projekta. Nažalost takva vrsta analize je izostala i sada zbog takvog neodgovornog postupanja imamo realan problem – kazao je Milović našoj redakciji.

Kupovina

EPCG i turski Tosjali holding zaključili su 30. decembra prošle godine ugovor o kupovini imovine bivše željezare Tosčelik Nikšić po cijeni od 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima Vlade. Vlada Dritana Abazovića je u septembru prošle godine kupila 3,34 miliona akcija EPCG za skoro 15 miliona eura.

Vlada je prethodno dala saglasnost da EPCG prodaje deset odsto svojih akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da otkupi te emitovane dionice. Nakon toga EPCG je u februaru ove godine osnovala kćerku kompaniju EPCG Željezaru, koja se nekoliko mjeseci nakon formiranja nalazi u velikim finansijskim problemima.

Ministarstvo energetike i rudarstva i resorni ministar Saša Mujović od utorka nijesu odgovorili na pitanja Pobjede u vezi s trenutnom situacijom u ovoj nikšićkoj firmi i njenoj perspektivi. Mujović je početkom ove sedmice bio u posjeti EPCG Željezari kada je ocijenio da ,,situacija u EPCG Željezara nije ružičasta, da menadžment u posljednje vrijeme nije najbolje iskoristio svoju šansu, pa novac koji je uložila EPCG prilikom preuzimanja tog kolektiva nije iskorišćen kako treba“.

EPCG je prema njegovim riječima uložila gotovo četiri miliona eura, a vrlo malo je urađeno. Mujović je konstatovao i da je u kompniji zaposleno previše radnika.

– Planom je bilo predviđeno 190 radnika, a ovdje ih je na platnom spisku 400. Protiv toga se moramo boriti, ali ova vlada je vrlo odgovorna i nećemo nikoga ostaviti na ulici, već ćemo praviti odgovarajuće socijalne programe i zadržati ljude koji će dobro donositi ovoj firmi – rekao je Mujović i istakao da je ključno pitanje kako pokrenuti čeličanu i kovačnicu. On je istako da je glavni zadatak da se pronađe strateški partner, što, kao kaže, nije lako.

Problem sa državnom pomoći

Profesor Milović navodi da je nakon početnog opravdanog zadovoljstva brojnih radnika ,,koji žele da rade i time doprinesu razvoju same kompanije“, uslijedilo niz

situacija koje su bile, kako kaže, očekivane i koje sa pravom izazivaju zabrinutost radnika za ličnu egzistenciju i dalju perspektivu.

– Jaka država je bazirana na jakoj ekonomiji koja svoju snagu pokazuje kroz novu proizvodnju i razvoj novih proizvodnih kapaciteta. Međutim, želim da naglasim da takođe kao država moramo poštovati preuzete obaveze iz domena politike konkurencije čija je osnova vezana za pregovaračko poglavlje 8, posebno segment koji se tiče državne pomoći. Neriješena pitanja vezana za način finansiranja, otpočinjanje proizvodnje kao i probleme sa državnom pomoći mogu se negativno odraziti i na ekonomsko-finansijske parametre EPCG – rekao je Milović.

On smatra da upravo nedovoljno obraćanje pažnje na pravni aspekt u dijelu državne pomoći, može opredijeliti sudbinu nekadašnjeg crnogorskog giganta.

– Podsjećam da je Agencija za zaštitu konkurencije donijela rješenje da se obustavi dodjela sredstava državne pomoći do okončanja postupka da li je kupovina željezare bila u skladu sa Zakonom o dodjeli državne pomoći ili ne – saopštio je Milović.

On upozorava i da su uslovi za pronalaženje eventualnog strateškog partrnera za EPCG Željezaru prilično uslovljeni narušenim poslovnim ambijentom u Crnoj Gori.

– Podsjećam da imamo destimulativnu poresku politiku, nestabilno političko okruženje, neizvjesnost što je sve u posljednje tri godine učinilo Crnu Goru nekonkurentnom za strane investitore. Zato i ne čudi što je neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) manji skoro 50 odsto u odnosu na period od januara do septembra prošle godine – naglasio je Milović.

Blokada računa

On je dodao da sve ovo usložnjava inače već prilično tešku situaciju koja je rezultirala i blokadom računa same kompanije i odlaže eventualno otpočinjanje procesa proizvodnje koji se se odnosi na njenu osnovnu djelatnost.

– Ovakvi privredni uslovi kao i veliki broj problema u početnoj fazi funkcionisanja EPCG Željezare ne daju nam za pravo da budemo pozitivni kada je perspektiva industrije proizvodnje čelika u pitanju – poručio je Milović.

Savjetnik za finansije izvršnog direktora EPCG Miro Vračar je početkom sedmice, prilikom posjete ministra Mujovića, podsjetio da je nacionalna elektroenergetska kompanija, pošto je preuzela imovinu željezare dokapitalizovala novoosnovanu firmu sa 2,15 miliona eura, a prije nekoliko dana obezbijedila još 255.000 eura za dokapitalizaciju.

Taj novac trebalo je da obezbijedi realizaciju poslovnog plana, koji je EPCG prihvatila na prijedlog menadžmenta EPCG Željezara, ali je, kako kaže Vračar, vrlo malo urađeno. On je naveo da je pripremljen tender za pronalaženje starteškog investitora.

Predsjednik Sindikata EPCG Željezare Ivan Vujović Pobjedi je kazao da su radnici bili zadovoljni nakon razgovora sa ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem, dodajući da su zadovoljni najavljenim javnim pozivom za investitore te da će, ko god da dođe, biti dobrodošao.

– Sastanak sa ministrom je bio konstruktivan. Što se tiče broja radnika, više ih nema 400, imajući u vidu da je za stotinjak njih istekao ugovor, pa ih je trenutno 288. Mi očekujemo da će oni biti ponovo angažovani kada se krene sa novim pogonima koji će donositi prihod – kazao je Vujović.

Računi EPCG Željezare su, kako Pobjeda nezvanično saznaje, bili u blokadi na 100 hiljada eura i to od kompanije Hemosan, ali je Elektroprivreda taj dug izmirila, a radnicima je isplaćena oktobarska plata.

Smjena direktora

Bord direktora na čelu sa Maksimom Vučinićem je prije nešto više od mjesec smijenio bivšeg izvršnog direktora Đorđija Manojlovića, zbog, kako je navedeno, neispunjavanja biznis plana. Manojlović je s druge strane tvrdio da je plan EPCG bio predimenzioniran te da je rukovodstvo uradilo sve što je bilo do njih.

Njihove planove da aktiviraju čeličanu zaustavila je Agenija za zaštitu konkurencije (AZK) koja je zabranila EPCG dodjelu državne pomoći željezari, dok ne odluče da li je uopšte i sama kupovina od turske Tosjali grupe za 20 miliona eura, bila usklađena sa Zakonom o državnoj pomoći. Inicijalnim biznis planom je bilo predviđeno da EPCG uloži u pokretanje proizvodnje čelika 6,5 miliona eura, što je, sa aspekta evropske regulative, problematično.

– Ukoliko to mišljenje bude negativno, odnosno ako se utvrdi da kupovina imovine nije usklađena sa zakonom, o daljem ulaganju EPCG-a u željezaru nema ni govora. Imali smo čvrsta obećanja da će se samo proizvoditi solarna energija, ali čim se pojavila priča o proizvodnji čelika, to mijenja situaciju, jer je to za nas isto pravno lice i nastavak proizvodnje koji po EU propisima nije moguć – kazao je ranije Pobjedi predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović.

EPCG je kupila imovinu željezare krajem decembra prošle godine, nakon višemjesečnih protesta radnika koji su tvrdili da Turci planiraju da izrežu fabriku. Dva mjeseca kasnije svečano su skinuti lanci sa kapija fabrike.

Nedavno je nakon ostavke Marka Perunovića, protiv kog je podnijeta krivična prijava zbog zloupotrebe biznis kartice za kockanje, za predsjednika borda Željezare izabran Maksim Vučinić, ali je i on, zbog, kako je naveo, napada radnika, podnio ostavku na to mjesto.

Tako je trenutno to mjesto upražnjeno, dok je na mjestu v. d. direktorice šefica pravne službe Radmila Jeretin.

Vujović: Nije bilo fizičkog napada radnika na Vučinića i Đukanovića

Upitan za optužbe bivšeg predsjednika Odbora direktora EPCG Željezare Maksima Vučinića da su ga radnici na zboru fizički i verbalno napali, predsjednik Sindikata EPCG Željezare Ivan Vujović je naveo da fizičkog napada nije bilo.

– Niko nije napao ni Vučinića ni predsjednika borda EPCG Milutina Đukanovića, to je bio verbalni duel, i to sa obje strane. Rasprava je bila žustrija, jer je među radnicima bila velika nervoza, račun je bio u blokadi, nije bilo plate i nijesmo znali šta će se dešavati. Tako je sve otišlo u pogrešnom smjeru i to nije bilo korektno – kazao je Vujović dodajući da je prethodni period za njih bio najgori otkad je ova firma nastala.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve