Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Nenezić: Prihvatamo da se sastanak obavi u prostorijama ”Barske plovidbe”

Nenezić je saopštio da prihvata poziv da sastanak obave u prostorijama ''Barske plovidbe'' AD, i zamolio menadžment i odbor da do kraja zasijedanja današnje skupštine obavijeste sve odbornike i javnost o terminu pomenutog sastanka

Predlagač dopune dnevnog reda zasijedanja IX skupštine SO Bar i inicijator zakazivanja zasijedanja X skupštine SO Bar koja kao tačku dnevnog reda ima “Informaciju o donošenju odluke Barske plovidbe AD Bar o odobrenju kupovine putničkog broda AF Francesca”, predsjednik SO Bar, Branislav Nenezić, današnju diskusiju započeo je kratkim videom na kojem je prikazano kako izgleda putovanje trajektom “AF Francesca” na relaciji Bari-Drač.

Nenezić je saopštio da prihvata poziv da sastanak obave u prostorijama “Barske plovidbe” AD, i zamolio menadžment i odbor da do kraja zasijedanja današnje skupštine obavijeste sve odbornike i javnost o terminu pomenutog sastanka.

Saopštenje predsjednika SO Bar prenosimo integralno:

“Na videu se jasno vide putnici, žene, djeca koji spavaju u hodnicima i holovima broda, jer u kabinama ne radi klimatizacija. “Ovako izgleda putovanje brodom, koji treba da bude ponos Bara i “Barske povidbe” i da nastavi tradiciju “Sveca”, makar na jednom putovanju do Italije, jer je upitno da li će ih više i imati pod Crnogorskom zastavom.” Nakon toga je pročitan odgovor koji je uputio Odbor direktora “Barske plovidbe” o nedolasku na današnje zasijedanje.

“Poziv za učešće na X sjednici SO Bar pored Odbora direktora koji se u formi odgovora i saopštenja obratio skupštini, poslat je i menadžmentu AD “Barska plovidba”. Od vd direktora društva nismo dobili pisani odgovor već je on telefonskim putem obavijestio Službu za skupštinske poslove, da takođe neće učestvovati u radu X skupštine SO Bar. Tom prilikom je istakao da, on nije ovlašćen da bez odobrenja OD donese bilo kakvu odluku, između ostalog i vezano za prisustvo na skupštini, kao i da nema nikakve veze sa odlukom koja je donijeta vezano za kupovinu pomenutog trajekta.

Takođe je istakao da on nije u posjedu nijednog dokumenta vezano za pomenutu kupovinu trajekta, kao ni njegovu cijenu. Sada se pitam, kako je moguće da v.d. Izvršnog direktora privrednog društva čiji je osnivač država, između ostalog u isto vrijeme i sekretar istog društva, nema nikakvo saznanje o kupovini broda, u iznosu od šest miliona eura!? Pritom, isti on je u razgovoru istakao, da “Barska plovidba” nema novac za kupovinu trajekta, da će za kupovinu broda novac dati država, jer sama “barska plovidba” ima četiri miliona eura godišnjeg duga po pitanju kredita. Inače za otplatu dva broda duge plovidbe dug iznosi još 32 miliona eura. Takođe, naveo je da je ukupna vrijednost “Barske plovidbe” osam miliona eura. Više puta je ponovio da “nema potrebe da se ovo diže na ovaj nivo”, da su to “naše pare” i da ako oni odluče da rasprodaju cijelu imovinu “niko građane i opštinu neće pitati”.

Dragi sugrađani, ovo su odgovori predstavnika “Barske plovidbe”, još jednom ponavljam “Barske” i stajaću čvrsto iza toga. Diskusiju ću svesti u formi davanja odgovora na njihov dopis i ono što su nam saopštili telefonskim putem, kao što sam diskusiju na prethodnoj skupštini vodio u formi postavljenih pitanja na koja nisam dobio odgovor.

U svom odgovoru Odbor direktora “Barske plovidbe” ističe da su “mišljenja da je sazivanje redovne sjednice Skupštine opštine Bar, sa predloženom tačkom dnevnog reda , formalno i materijalno pravno neutemeljeno i to kako u dijelu nadležnosti Skupštine opštine Bar da raspravlja o predmetnim pitanjima, a koje nadležnosti su definisane Zakonom i Statutom Opštine Bar.” Sa ovim u vezi, želio bih da Odbor direktora upoznam sa odredbama Statuta opštine Bar na koji se pozivaju, i to članom 19., stav 1. koji glasi, “Opština Bar u skladu sa zakonom donosi STRATEŠKI PLAN RAZVOJA OPŠTINE”. Strateškim planom razvoja Opštine Bar 2020-2025 posebno se ističe pod stavkom 3.1.3 prirodni resursi značaj “mora”, i njegov uticaj na privredni, turistički i saobraćajni razvoj opštine Bar.

Uzevši u obzir da su direktno lošom odlukom Odbora direktora “Barske plovidbe” po prvi put u posljednjih 60 godina, Bar i Crna Gora ostali bez direktne linije na relaciji Bar-Bari i to u susret turističkoj sezoni, u skladu sa pravnom procedurom, opština Bar, kao neposredno lice koje za to ima interes, a itekako je postojanje pomenute linije interes privrede opštine Bar, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima kojeg inače spominju u svom obraćanju, a u vezi člana 153. “Ništavnost odluke skupštine akcionara”, stav 1. “Ništavnost odluke skupštine akcionara može isticati tužbom ili na bilo koji drugi način svako lice koje za to ima pravni interes”. Skupština opštine Bar, itekako iz gore navednog ima pravni osnov da traži poništenje pomenute odluke. Posebno ako se uzme u obzir mogućnost izrade analize štetnosti pomenute odluke za kompletnu privredu grada, a i države. A takođe, vezano za mogućnost Ništavnosti odluke Skupštine akcionara vezano za kupovinu trajekta, u skladu sa istim Zakonom član 165. “Odgovornost članova Odbora direktora” stav 1. “Članovi Odbora direktora odgovaraju za štetu koju pričine društvu”. Smatram da je lošim poslovnim odlukama koje su dovele do toga da po prvi put u špicu turističke sezone nemamo direktnu liniju na relaciji Bar-Bari, odluka o kupovini feribota “AF Francesca” bi predstavljala još veću štetu, prvenstveno budžetu države Crne Gore, a time svim građanima naše zemlje, jer nisu to “vaše pare” jer ste naveli da drušvo nema novac za kupovinu feribota, već će novac obezbijediti država Crna Gora. I dok mi finansiramo nečiji još jedan dječački san ili nešto još gore, djeca nam u školama nemaju grijanje, u apotekama nemamo ljekove, ali ćemo u oktobru imati olupinu na gat-u V, plaćenu šest miliona eura.

Vezano za gore pomenuto, moram istaći da Skupština opštine Bar nije imala formalnu pravnu nadležnost odlučivanja o prodaji AD “Luka Bar” 2017. godine. Ipak zaključci tada donešeni koje je usvojila Skupština značajno su možda uticali da se takva odluka ne donese. Tadašnji menadžment AD Luka Bar se odazvao pozivu Skupštine opštine Bar i učestvovao u radu skupštine.
U dopisu je dalje navedno kome smo bili u obavezi da se obratimo i uputimo poziv i samo želim da istaknem da je poziv upućen i Vladi Crne Gore i resornom Ministarstvu da delegiraju predstavnike, ali od njih odgovor nije dobijen.

Umjesto da Odbor direktora brine o poštovanju zakon iz svoje djelatnosti, oni se bave Poslovnikom o radu skupštine opštine. Što se tiče procedure i pomenutog člana 49. Poslovnika o radu napominjem da je odluka o sazivu X sjednice donijeta Zaključkom SO Bar kojim je precizirano da se skupštna sazove “u roku od 15 dana od dana donošenja”, da su na Kolegijumu predsjednika skupštine na kojem prisustvuju svi predsjednici odborničkih klubova, donešena odluka da se Odboru direktora uputi dopis sa predloženim datumima, i da oni odrede datum koji im najviše odgovara. Očigledno da je Odbor direktora u liku nekog od sadašnjih ili bivših odbornika imao lošeg savjetnika.

Dalje u dopisu stoji “Nejasno je čemu tolika brzina i hitnost ili znate nešto što mi ne znamo”? Rečenica koja se mogla čuti i u ovoj sali, kad već spominjem neke odbornike.

Draga gospodo, vi meni kažite, zašto odbor koji će u narednih mjesec do dva biti već bivši, pošto poto žuri i želi da kupi feribot i to na kraju turističke sezone, i da narednih 10 mjeseci ukrašava barsku marinu, kao što sada to radi u luci u Bariju? I da li je vama problem šta možda sve znamo? Zasigurno znam da je svakom građaninu Bara sve kristalno jasno.

Iako kao građanin Bar uvrijeđen nedolaskom predstavnika “Barske plovidbe” na zasijedanje SO Bar, kao odbornik i predsjednik Skupštine opštine Bar, prihvatam poziv da sastanak obavimo u prostorijama “Barske plovidbe” AD, i molim menadžment i odbor da ukoliko su u mogućnosti do kraja zasijedanja današnje skupštine obavijeste sve odbornike i javnost o terminu pomenutog sastanka, na koji ću se ja vrlo rado odazvati i na njemu prisustvovati. Jedino molim da to ne bude 27. jula, svaki drugi termin meni lično je prihvatljiv.

I na kraju, u odgovoru je navedeno vezano za pomenuti sastanak, ono što mi je zaparalo uši je dio “ali isključivo u poslovnim prostorijama NAŠEG društva”. Gospodo, iz menadžmenta, odbora, skupštine akcionara, resornog ministarstva, vlade, jedan kratki vremeplov za sve vas. 4.maja 1961.godine , na inicijativu predsjednika Opštine Bar, Ljubomira Markovića, osnovano je “Brodarsko preduzeće za prekookeansku plovidbu u izgradnji – Bar”, kasnije preimenovano u “Prekookeansku plovidbu Bar”. Kako je prvi direktor preduzeća pokojni Andrija Dabanović govorio “imali smo dva brodića, sto, stolicu i ormar”. U godinama koje su slijedile građani Bara i privreda grada su kupili brodove, gradili stambene objekte, a između ostalog i barsku marinu i “vaše” prostorije.

Postali ponos Bara i Crne Gore, a do nesrećnih sankcija 90ih imali flotu od 63 broda, od kojih je većina bila godište broda koji vi danas, jula 2023. godine želite da kupite za šest miliona eura, daleko više od cijene koliko vrijedi.

I znajte sve dok vam u imenu stoji “Barska”, itekako se sve u vezi sa vašim preduzećem tiče svakog građanina Bara.

Drage koleginice i kolege odbornici, iz pozicije i opozicije, evo sada vam dajem priliku, a vidite da itekako možemo da utičemo, imamo i za to pravni osnov, uradite to vi, da ne bih sebe politički promovisao kao što su neki rekli, tražite sazivanje sjednice na kojoj će se donijeti odluka o tužbi za proglašenje ništavnosti odluke skupštine akcionara, kao predstavnici pravnog subjekta čiji je interes ugrožen lošom donesenom odlukom.

Izvolite, budite vi ti, koji će spasiti građane Bara i Crne Gore od još jedne zloupotrebe, ja zajedno sa kompletnim odborničkim klubom Socijaldemokrata Liste “Novo vrijeme za Bar” daćemo punu podršku toj inicijativi. Ukoliko ne, ja ću svakako nastaviti ono što sam započeo, bilo sa pozicije odbornika i predsjednika SO Bar ili sjutra sa neke druge pozicije.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve