Svi nezaposleni, koja se budu nalazila na evidenciji nezaposlenih najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja drugog Poziva, i svi koji budu imali dobar biznis plan mogu se nadati bespovratnoj pomoći od tri do 7,5 hiljada eura, rekao je na promociji Programa grantova za samozapošljavanje u Rožajama i Beranama direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.

Sa promocije

“Novom organizacijom Zavoda Rožaje je postalo posebna Područna jedinica. Namjera nam je bila da, kroz tu reorganizaciju, budemo bliži građanima odnosno svim nezaposlenim licima. Nadamo se da će to uticati na povećanje broja korisnika naših programa u rožajskom kraju”, istakao je.

I u drugom pozivu Programa grantova za samozapošljavanje, prvog direktnog granta iz fondova EU, akcenat će biti na ženama, mladim i dugotrajno nezaposlenim licima.

“Cilj nam je da stvorimo novi poslovni ambijent. Svi zajedno moramo učiniti nešto konkretno kako bi se otvorila nova radna mjesta. Upravo na ovim, promotivnim info sesijama, svim nezaposlenima sa evidencije omogućavamo da na vrijeme dobiju sve detaljne informacije o uslovima učešća, neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, rokovima, pravima i obavezama korisnika”, naglasio je Mustafić.

Iz opština na sjeveru pozdravljaju svaki korak u pravcu stvaranja preduslova za otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović kazao je da će lokalna samouprava pružiti podršku svim programima koje Zavod realizuje u Rožajama, kako bi zajednički smanjili nezaposlenost.

“Pozdravljam napore ZZZCG na putu prezentacije i sprovođenja projekata čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života svakog pojedinca i socio-ekonomske slike u manje razvijenim zajednicama”, istakao je Husović.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić rekao je da je njihova lokalna uprava na usluzi građanima koji žele da pokrenu ili razviju svoj biznis.

“Realizacijom zajedničkih projekata stvorićemo bolje uslove za zapošljavanje makar i kroz projekte, a ja vjerujem i nadam se i dugoročnim uspjesima na ovom polju”, istakao je Šćekić.

Na pitanja prisutnih o Programu grantova za samozapošljavanje odgovarali su pomoćnica direktora ZZZCG i koordinatorka programa Svetlana Krgović, pomoćnik direktora Zavoda, koji je ujedno i koordinator za izvještavanje, David Perčobić, kao i zamjenica koordinatora projekta Alma Mahmutović.

Program grantova za samozapošljavanje je prvi direktni grant, vrijedan 3,5 miliona eura, koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore. Projekat “Podrška samozapošljavanju” predstavlja dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU, a koji Zavod sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija.

Zavod će, kao servis blizak građanima, mogućnosti za dobijanje bespovratnih sredstava od tri do 7.5 hiljada eura promovisati i naredne sedmice u Mojkovcu, Kolašinu i Nikšiću.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments