Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Mujović: Situacija u Solar gradnji nije dobra, Saveljić okrivila rukovodstvo EPCG

''Situacija u Solar gradnji nije dobra, preduzeće ima dugove od oko dva miliona'', rekao je Mujović

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je danas da je situacija u Solar gradnji komplikovana. Mujović je danas posjetio tu firmu, ali i Željezaru.

„Situacija u Solar gradnji nije dobra, preduzeće ima dugove od oko dva miliona“, rekao je Mujović.

Istakao je da je razgovarao sa direktoricom Valerijom Saveljić koja mu je predočila da je takvu situaciju zatekla u preduzeću kada je stupila na funkciju. Saveljić je, rekao je Mujović, za takvu situaciju okrivila rukovodstvo EPCG. Najavila je, istakao je ministar, između ostalog i sistematizaciju radnih mjesta, kao i smanjenje broja radnika za oko 30 odsto.

Mujović je za EPCG Željezaru kazao da je ova godina veoma važna za tu fabriku. Rekao je da je zadovoljan sa onim što je čuo od predstavnika kompanije Duferco koji su danas obišli nikšićku fabriku.

„Oni su danas sumirali stanje, vidjeli su gdje je danas Željezara koja je, kako su poručili, na dobrom glasu. Razmotriće najbolje mogućnosti i poslaće nam u vidu razumijevanja o saradnji…“, kazao je između ostalog Mujović.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je saopštio da je dug Solar gradnje od dva miliona u suštini pozajmica koju im je EPCG dala.

Problemi u poslovanju te firme, kazao je on, prouzrokovani su zbog „sistema javnih nabavki“.

„Tu smo zatajili, preuzimam dio odgovornosti i na sebe“, kazao je Đukanović.

U EPCG su, rekao je Đukanović, iznenađeni interesovanjem investitora za Željezaru.

„Investitori mogu da daju i pismo namjera, da vidimo kako oni vide budućnost Željezare“, kazao je Đukanović.

Predsjednik Sindikata Željezare Ivan Vujović čestitao je radnicima te fabrike početak primjene Kolektivnog ugovora. Zadovoljni su, rekao je on, brojem zainteresovanih za pokretanje proizvodnje.

Rekao je da radnicima Željezare, iako je obećano i novac obezbijeđen, zimnica još nije isplaćena.

Izvršna direktorica EPCG Željezare Nevenka Janković je istakla da se na konkurs prijavila sa svom traženom dokumentacijom, te da je postupak izbora bio transparentan.

„Jedina sam od svih kandidata dostavila plan razvoja Željezare u naredne četiri godine“, rekla je između ostalog Janković.

Željezara će, istakla je ona, za prošlu godinu imati negativan finansijski izvještaj, čak i neočekivan.
Nakon novogodišnjih praznika, rekla je Janković, jedan od dobavljača je firmi blokirao račun.

„Osnovni poslovni koncept će biti da svaka poslovna cjelina generiše prihod koji će biti dovoljan za njenu samoodrživost“, poručila je Janković.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve