Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mugoša: Stijović zaboravio na IPARD III, Ministarstvo: Prijedlog IPARD-a dostavili krajem decembra prošle godine

Evropska komisija je za razvoj poljoprivrede u pretpristupnim zemljama do 2027. godine planirala 900 miliona eura. Prošle sedmice je saopšteno da su usvojili IPARD III programe za Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku, ali ne i za Crnu Goru

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović zaboravio je da predloži IPARD III program Evropskoj komisiji, kazao je Pobjedi Budimir Mugoša, resorni ministar u prelaznoj vladi 2016. godine. Stijovićev resor, međutim, tvrdi da su prijedlog IPARD-a dostavili krajem decembra prošle godine. To što su svi ostali to uradili četiri mjeseca ranije, za njih nije problem i tvrde da Crna Gora neće ostati bez tih sredstava za razvoj poljoprivrede.

Evropska komisija je za razvoj poljoprivrede u pretpristupnim zemljama do 2027. godine planirala 900 miliona eura. Prošle sedmice je saopšteno da su usvojili IPARD III programe za Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Tursku, ali ne i za Crnu Goru.

“Crna Gora se ne pominje u dokumentu EK zato što nije ispunila elementarne uslove da dobije dio sredstava EU za podršku razvoju poljoprivrede “, tvrdi Mugoša.

Objašnjava da je za ta sredstva potrebno aplicirati, a prije toga ispuniti određene uslove.

“Trebalo je podnijeti izvještaj o realizaciji sredstava iz prethodnog petogodišnjeg perioda 2016-2021. godina, uraditi više sektorskih analiza i na kraju usvojiti strategiju razvoja poljoprivrede za narednih pet godina, odnosno od 2021. do 2026. godine”, kazao je Mugoša Pobjedi.

On smatra da je krivac Ministarstvo poljoprivrede, koje nije uradilo strategiju razvoja poljoprivrede i sektorske analize.

“Odgovorna je Vlada Duška Markovića i bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović, koji je imao obavezu da uradi strategiju do kraja 2020. godine, kao i Stijović koji strategiju nije uradio do kraja prošle godine. Posljedice su očigledne “, rekao je Mugoša.

Kazao je i da je Stijović za godinu u program rada Vlade kandidovao 21 programsku aktivnost, a prema njegovim saznanjima nije realizovana nijedna.

“Tako da nije čudo što je zaboravljen IPARD”, naglasio je Mugoša i podsjetio da je osnovni princip EU da podrška razvoju poljoprivrede iznosi polovinu ukupne investicije ili prihvatljivih troškova.

“Koliko bi sredstava Crna Gora potencijalno mogla dobiti ne znam, jer to zavisi od mnogo faktora. U prethodnom periodu imali smo na raspolaganju 35 miliona eura, pretpostavljam da najmanje toliko i sada bismo dobili, što bi, sa ulaganjem poljoprivrednika, bilo minimum 70 izgubljenih miliona eura “, ističe Mugoša.

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da su prijedlog IPARD III programa do 2027. krajem decembra dostavili EK na razmatranje i usvajanje.

“Tome je prethodila kontinuirana komunikacija sa EK i zainteresovanim stranama, te je u skladu sa sugestijama Komisije IPARD III program i sačinjen”, rekli su iz Ministarstva i objasnili da su Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska u septembru prošle godine kandidovale svoje prijedloge programa.

“I pored toga što je Crna Gora svoj prijedlog programa dostavila krajem decembra, nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje njegovo usvajanje, niti stavljanje sredstava na raspolaganje našoj poljoprivredi “, tvrde iz Ministarstva, mada ne navode kad će to biti.

Tvrde da komšije koje su dobile pare za IPARD III ne planiraju da ih koriste u ovoj godini, već da iskoriste preostala sredstva iz IPARD II, koja se formalno mogu koristiti do kraja naredne godine.

“Interes svih zemalja regiona, a i Crne Gore, jeste što veća iskorišćenost sredstava iz perioda 2014-2020. godina, a što će biti slučaj i sa Crnom Gorom”, naveli su iz Ministarstva i dodali da ,,nema razloga za zabrinutost, budući da je ministarstvo postupilo u svemu u skladu sa planiranim obavezama i sačinilo prijedlog IPARD III programa, koji je zvanično dostavljen EK“.

“Očekujemo da njegovo usvajanje bude nakon usaglašavanja sa eventualnim sugestijama i komentarima od EK”, navodi se u saopštenju.

Iz EK je saopšteno da očekuju da će IPARD III generisati ukupno dvije milijarde eura investicija u poljoprivredu Zapadnog Balkana i Turske. Nijesu pominjali Crnu Goru.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve